Gemsweekly photochallenge - stuka

Länge sen jag var med regelbundet i Sannas roliga fotoutmaning. Nu är det nytt år och då gör jag ett nytt försök. I år har Sanna bara valt homonymer, dvs ord som stavas och låter lika men kan betyda flera olika saker. Första ordet är stuka. Och måste erkänna att jag bara tänkte på stukade fötter. Men efter lite googling vet jag att stuka kan betyda många olika saker.
 
När jag växte upp hade vi en gammal jordkällare där vi förvarade sylt, saft, potatis mm. Senare när min man och jag bodde i villa med barnen hade vi en jättehärlig matkällare inne i huset med ventil rätt ut så den höll riktigt kallt. Har man ingenstans att förvara sina potatisar och morötter kan man bygga en stuka, man gräver en grop och lägger i nät i botten, sen ner med potatis mm, öser över halm och jord. Sen håller sig maten där hela vintern. Så enkelt och smart. Och man bara krafsar bort lite jord och halm för att komma åt dem. Förutsätter förstås att det inte kommer 2 meter snö :) 
 
Bild lånad från nätet. 
 
Jag har inte gjort någon stuka här vid lägenheten så jag får förvara min potatis i lådan i kylen. Det går ganska bra det med. Däremot har min man och jag undrar varför ett par av grannarna har lagt en jättehög med jord vid sin uteplats, precis där de odlade i somras. Det kanske är en stuka helt enkelt. 
 
Klicka på bilden så kommer du till utmaningen och alla som är med. 
 
 
1 BP:

skriven

Kul att du är med igen!
Precis som du lärde jag mig hur många slags stukor det finns. Hade inte en aning om att man kunde bygga en stuka för att odla potatis eller rotfrukter. Verkar dock aningen krångligt. Tanthuset nämnde också stukan och länkade till sajten med "bygginformation".
Sedan var det nytt för mig att man kunde förvara potatis i kylen. Trodde att de inte gillade kyla... Guuu så mycket man lär sig i Blogglandia:-)

2 Klara Ovidia:

skriven

Visst är det härligt med att ord har så många olika betydelser.Som den du nu visar på :-)
Tycker mig minnas att vi träffats förr i gems. Jag var också med tidigare med min gamla blogg som hette husfrus nånting. Återupptog i april 2018.
Gott nytt år!

3 Ditte:

skriven

Jätteroligt att du är med i temat igen! Kul i år med homonymer. Blir än fler spännande tolkningar.
Och vilken bra tolkning du startar med. Jag vet att mormor och farmor när jag var barn hade en "stuka" hemma. Men jag har inte sett någon på jättelänge. Och visst är det smart.
Ha det gott!

4 Ditte:

skriven

Såg att min bloggadress blev fel. Testar igen.

5 Ditte:

skriven

Märkligt....Fungerar inte....

6 Lillian:

skriven

Utrolig hva man lærer når man søker litt rundt etter noe man ikke er så sikker på. Det er en veldig hyggelig utfordring som man kan være med på når det passer seg så.

7 Paula:

skriven

Hej, varje hus med självaktning här i byn har nog en jordkällare. Minns en dam från en angränsande by som målade av alla fina jordkällare i akvarell tror jag. Jag brukar gärna ha dem som foto-objekt. Stukorna däremot, hur effektiva o bra de än må vara så är dom ju inte så tjusiga att titta på! Hoppas året börjat kanonbra och att det blir ett fint år för dig och familjen. Kram

8 Mia:

skriven

Tanthuset anropar! Vad kul att du också tog med stuka (som i minijordkällare) i temat :D för första tanken är ju just det där med en stukad fot- eller handled. Vi odlade visserligen potatis i somras men alldeles för lite för att göra oss besväret med att gräva en stuka, nu gör vi som du, köper och lägger i kylen ;)

9 Violen:

skriven

Så kul att du dyker upp igen! Det är säkert bra att ha en stuka för förvaring av potatis och annat men jag få precis som du förlita mig på kylskåpet!
God fortsättning på det nya året!

10 MrsSusanne:

skriven

Vilken härlig tolkning och beskrivning
Tack för att du är med igen stor kram till dig finaste MIA

11 Stare Ström:

skriven

Stukan var faktiskt det första jag tänkte på och försökte se om det inte fanns någon här omkring. Det fanns det ju! Såg ett par stycken till. Men de flesta har väl ersatts av kyl och sval. Men trevligt att se.

12 Helen:

skriven

Så kul att du är med igen. Man lär sig en massa nytt och för utmana sig själv att tänka utanför boxen, eller utanför stukan kanske :-). Att en sådan där jordförvaring av rotfrukter heter stuka var nytt för mig och det är säkert en sådan era grannar gjort.

13 Marit:

skriven

Mange forskjellige løsninger her. Dette var gøy! Selv sliter jeg jo litt med språket, men om jeg henger med fremover løser det seg kanskje det også.

14 Karin Eklund:

skriven

Den där stukan tänkte jag på också. Härligt att du beskriver den så fint. Jag deltar inte i det här temat av olika orsaker förrän i april, men läser andras temafunderingar gör jag så mycket jag bara kan.
God fortsättning!

15 Biggeros:

skriven

En bra tolkning på "stuka"
Jag tänkte precis som du, på stukade lemmar.
Bra sätt att förvara sina grönsaker om det inte finns nog med plats i kylen.
God fortsättning på året 🤗

16 KajsaLisa:

skriven

Kul beskrivning aldrig hör talas om det.

17 Anni:

skriven

Eller så gör de en odlingslimpa? Det funderade jag på att göra men orken fanns inte riktigt där i höstas.

Kommentera här: