Året 2015

Året är snart slut och här kommer en liten sammanfattning av mitt år.
 
Året började med väldigt mycket jobb, fick in en stororder i slutet av 2014 och ytterligare en i början av 2015 så våren var väldigt hektisk jobbmässigt. Jätteroligt!
 
Den 8 januari avslutade mamma sin strålning mot bröstcancer. För henne har det gått bra!!
 
1 mars var vi nere i Linköping och hjälpte dottern och hennes sambo flytta från Linköping till Norrköping, till sin första egna bostadsrätt. Här tar sonen en liten paus.
 
Några veckor efter att de flyttat in skulle vi åka ner och hälsa på dem och se hur de hade kommt i ordning. Då blev vår katt Leo sjuk och jag stannade hemma med honom. Strax därefter fick vi lov att avliva honom. Han hade så ont stackarn så då slapp han lida mer. Det blev väldigt tomt och framför allt tyst efter honom. Han snackade jämt så mycket :)
 
I början på maj var det dags för mormor att somna in. Hon skulle ha fyllt 94 senare i år och hennes önskan var att få somna in och träffa morfar i himlen. Men likväl kändes det jobbigt och konstigt när mormor som alltid funnits där helt plötsligt inte fanns längre. Hon var så dan med min syster och tyckte det var så jobbigt att hon var så sjuk, så jag är väldigt glad att hon slapp uppleva hösten. Det hade tagit alldeles för hårt på henne.
 
Sommarsemestern gick till Österrike där vi fick många fina vandringar.
 
I somras fick vi också veta att vi ska bli morfar och mormor! Så underbart roligt!! 17 februari ska det lilla underverket komma.
 
28 augusti firade mina föräldrar guldbröllop och det var sista gången hela familjen var samlad. Alla kunde vara med utom min systers dotter som var sjuk.
 
Sen kom den jobbiga hösten. Den 11 september tog min syster sitt sista andetag i samma sekund som mamma, pappa, min andra syster och jag kom in till intensiven. Efter en lång kamp mot bröstcancern visade röntgen att cancern inte hade kommit tillbaka, men kroppen orkade inte längre. Veckorna som följde blev mardrömslika och fortfarande tänker jag på henne varje dag...
 
Förhoppningsvis tar de hand om varandra nu, mormor och Ingela. Det här var förra året när mamma fyllde 70 och mormor tyckte inte hon var tillräckligt fin i håret för att vara med på bild. Ta min peruk, säger syrran. Att vi hade roligt syns väl :)
 
Blev några dagar på Franska Rivieran tillsammans med goa vänner.
 
Sonen gav sig av till Argentina och kom hem lagom till jul.
 
Ännu en flytt för dottern med sambo. Nu får det vara slutflyttat!! Ja nu har de köpt villa här i Gnesta så det känns jätteroligt :)
 
Och med andra vänner åkte vi till München på julmarknad.
 
Nu hoppas jag det är slut på elände för en lång tid framöver och att vi får ett bra 2016 med ett nytt litet liv i familjen. Nya spännande resmål och framför allt att alla får vara friska!
 
Önskar även alla er andra ett riktigt bra 2016! Gott Nytt År på er! Kram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Trivsel

 
Både vi och aporna trivdes väldigt bra på stranden i Costa Rica!
 
 
 

Tacksam... och äntligen snö!

Tiden flyger verkligen iväg. Åter måndag och dags att reflektera över den gångna veckan.
 
Saker jag är tacksam över:
sonen hemma till jul
fina julklappar (raggsockor, träningskläder, objektiv)
familj
mycket tid för umgänge
att julen gick bra för mina föräldrar
Karl-Bertil Jonssons julafton
skratt
paketleken
ostpastejer
choklad (alldeles för mycket)
mycket ljus och vackert vid gravarna
promenader
fika hos vänner
västerbottenostpaj
snö
att min man varit ledig
 
 
Avslutar med ett par dagsfärska bilder.
Först en härlig promenad med en vän.
 
Sen en tur med hästen.
 
Nu är det så vitt och härligt ute. Orienteringsklubben har redan varit ute och kört upp skidspår så imorgon blir det nog några kilometers skidåkning. Bäst att passa på innan det försvinner.
 

Skyltsöndag med julfeeling

Dags att lägga ut lite skyltar idag när det är söndag. Eftersom det fortfarande är lite jul så får skyltarna bli lite julinspirerade.
 
Många äter ju sill på julen. Så vad sägs om en fisk-semla? Nej jag provade inte!
 
I Tyskland är de fullständigt galna i julkrubbor och i München fanns en helt egen marknad med bara krubbor och figurer till krubborna.
 
Julen är ju en kristen högtid så då kan det ju passa bra att ge ett bidrag till kyrkan.
 
Min systers gravsten har kommit på plats. Självklart blev det ett besök där på julafton. Och vi var inte ensamma. Det var lite skyttetrafik dit så vi fick stanna väldigt länge för att få vara själva en stund. Hennes frisör-sax som hon klippte med är fastsatt på gravstenen.
 
På förmiddagen på julafton ringde det på dörren. Det var grannarna, deras tomte hade blivit sjuk. Naturligtvis ställde min man upp och när han hade delat ut julklapparna till barnen får han denna underbara teckning av den lilla dottern på 3-4 år. Hon hade ritat den på dagis och föräldrarna visste ingenting. Så gulligt av henne.
 
Den här hade hon också pysslat till tomten!
 
Och självklart får ni även se en bild på tomten!
 
God fortsättning på er!
 
BP är det som fixar skyltsöndagen!

Tacksam... och snart är det jul

Måndag och dags att fundera på vad jag har varit tacksam över den senaste veckan. Ja kanske de två senaste veckorna eftersom jag hoppade över förra måndagen.
 
julmys
att julgranen är klädd, och den mysiga stunden när vi klädde den
att i stort sett allt till julen är förberett och klart
tända ljus
att vi har fått larmet installerat
att sonen är hemma igen
migräntabletter
mörk choklad
gos med Troja (katten)
hemlagad soppa
tvättmaskin (där sonen bodde i Argentina tvättade de i regnvatten i ett halvt traktordäck)
dusch (nej de hade ingen dusch utan skvätte lite vatten på sig från en balja)
vatten i kran (inget rinnande vatten heller i Argentina, de hade en brunn och så drack de regnvatten)
julkort i postlådan
julhälsningar på FB samt mailen
att det har gått så bra att ha dottern och hennes sambo boende här i tre veckor
att dottern och sambon flyttat in i sitt eget hus nu
att allt är bra med lilla bebisen i magen
luciabrunchen förra helgen
vänner
att de sista jobben är avklarade för i år (lite pappersjobb kvar bara)
Sörmlandssoffa med flera hundra företagare
födelsedagsfirande hos pappa
avslappningsmassage
 
 
 
 
 

Jul jul strålande jul

Som ni vet pyntar jag halva huset redan till advent. Älskar julstämningen och vill njuta av den hela december. Julmusiken spelas om och om igen. Byter ut gardiner, mattor och t.o.m. porslinet.
 
Den här helgen har det blivit ännu mer julstämning i huset då julklapparna har slagits in och granen har klätts. Och framför allt har den person i huset som är lika tokig i julen som jag kommit hem. Sonen fick av lite olika anledningar lov att avbryta sin praktik i Argentina och i torsdags hämtade jag honom på Arlanda. Så nu är vi två som tänder ljus och nynnar på jullåtarna. Är självklart ledsen för hans skull att han fick lov att avbryta, men glad att ha honom välbehållen hemma igen.
 
Nu är i stort sett allt till julen klart. Ska göra inkokta laxen kvällen innan julafton men den sköter sig ju nästan själv. Det är så skönt att vara klar med allt i god tid. Inte känna någon stress utan bara kunna njuta! Det hoppas jag ni andra också gör! Passar på att önskar er en riktigt GOD JUL!
 
 
 
 
 
 

Viktigt att minnas

Under vår München-resa gjorde vi en utflykt till Dachau, fick åka först tåg och sen buss för att ta oss dit. Dachau var Tysklands första koncentrationsläger och startade redan 1933, flera år innan kriget.
 
Ett väldigt stort område, det här är bara en liten del av det. Bara grunderna kvar av alla baracker som de bodde i.
 
Två baracker har de återskapat.
 
Våningssängar i lång rader.
 
Här fick man inte vara blyg.
 
Ett litet dike, massa taggtråd och sen en flod på utsidan. Inte det lättaste att rymma iväg.
 
Många olika kyrkor och kapell inom området.
 
Många intryck att smälta medan vi vandrade omkring.
 
Längst till höger ser man den delen som är öppen idag, där alla baracker stod och byggnaderna för personalen. Vi tyckte det var hur stort som helst. Och då var det bara en pytteliten del av det totala området. De hade egna skolor och sjukhus mm.
 
Tänk på hur vi dog här, säger skylten. Ja det är svårt att låta bli... Blev väldigt illa berörd.
 
Här blev det för mycket för mig. Då gick jag ut och grät en stund... En kombination av tankar på det som hände just där och på min syster...
 
Ett fruktansvärt konstverk som också gjorde mig väldigt illa till mods.
 
Ja vi var alla väldigt tagna av denna upplevelse. Inget roligt besök direkt, men ändå så viktigt tycker jag. Viktigt att vi minns, att vi tänker på dem som utsattes för detta elände. Det är ju trots allt inte så länge sen. Tänk att det finns de som förnekar att det har hänt... Efter bara några timmars omkringvandrande där känner jag att jag alltid kommer minnas denna dag. Hur ska det då kännas för de som faktiskt hölls fångna där?
 
 

Luciabrunch

Traditioner ska man hålla på. Så idag var det dags för den traditionella Lucia-brunchen, fjärde eller femte året  vi kör det nu. Lite mysigt att träffas på en söndagsförmiddag och umgås och äta gott. Köttbullar, prinskorv, kaviarfrestelse, mini-omelletter, julskinka, nybakat bröd med pålägg, frukter, lussebullar, pepparkakor, skumtomtar, våfflor med sylt och grädde. Färskpressad juice, julmust, kaffe, te.
 
 
Så har det blivit en del renovering i dotterns hus. Ett rum är klart nu, ja efter att de varit där ikväll är förhoppningsvis två rum klara. Nästa helg planerar de att flytta in.
 
Och självklart har det blivit ett par ridturer. Idag var det rejält kallt så sista kilometrarna hoppade jag av och gick bredvid henne. Kände mig iskall ända in i benmärgen...
 
Nu har jag sett reprisen av morgonens Luciafirande och efter Solsidan blir det ett svårt val om jag ska se handbollen eller Prime Time. Liza Marklunds roman hamnar ju om Yxtaholm där jag jobbade i några år. Hon var där och skrev boken och beskriver många hus och miljöer i boken. Skulle vara kul att se filmen också. Men damernas match mot Danmark kommer säkert bli väldigt spännande så det lutar nog ändå åt den...
 
 

Ljus i mörkret

Fototriss har tävling denna vecka med temat ljus och mörker. Priser från Coolstuff och om jag vinner kommer jag köpa ytterligare en sån här vitlökspress. Köpte en sådan när jag vann förra tävlingen och den är helt suverän. Skulle bli en bra julklapp till dottern.
 
Precis hemkommen från julmarknad i München.
Marienplatz med rådhuset var vackert på dagen, men när mörkret kom smygande och julgranen lyste upp blev det ännu vackrare.
 
I alla olika marknadsstånd kunde man självklart köpa mängder av julsaker. Här lyser julstjärnorna. Bara att titta och välja. Vilken vill du ha?
 
Stadens träd var smyckade av ljusslingor. Tusentals människor trängdes runt Glühwein-försäljarna.
Med en sån där mysig julkänsla inombords kunde vi återvända hem till Sverige och nu hoppas jag det kommer lite snö snart som lyser upp vårt mörker här!
 
 
 
 
 

Tacksam för en fantastisk weekend

I torsdags morse åkte vi till München med ett annat par. Tyskland är specilalister på julmarknader och julskyltning så vill man känna lite julstämning så hör innan jul är det verkligen rätt land att åka till. Både jag och min vän Anna som vi åkte med har varit au-pair i Tyskland och Anna bodde desutom i München under sin högskoleutbildning. Själv hade jag aldrig varit just i denna stad. Tacksam att jag fick se denna fina stad och uppleva en fantastisk weekend!
 
 
Gott om ställen med mat och dryck. Här provar vi på lite olika sorters Glühwein och varm punch.
 
 
Krubbor finns överallt och de hade en helt egen julmarkand bara för krubb-figurer.
 
I detta kyrktorn fick man klättra upp, till den lilla avsatsen under den översta klockan.
 
308 smala trappsteg, gick inte att mötas i själva trappan, utan bara på avsatserna. Tacksam att jag inte fick mer ont i knänen än jag fick. Lite svullen och öm blev jag.
 
Väl uppe kunde vi kika ner på Marienplatz och det enorma rådhuset.
 
Varje dag kl. 11 och kl. 12 är det ett väldigt maffigt klockspel i tornet på rådhuset. Medans klockorna spelar en fantastisk melodi rör sig dessa figurer dansande fram. Tacksam att jag fick uppleva detta skådespel!
 
Julpynt såldes i var och vartannat stånd. Jag köpte en kula och två kottar i glas och är väldigt tacksam att de höll i resväskan hem.
 
I en annan del av staden låg Viktualienmarkt där det mest var mat och blommor.
 
 
Dessa var fantastiska! Fruktspett doppade i choklad. Jag tog jordgubbar i vit choklad, mums!!!
 
Tacksam att kunna sitta utomhus och fika i december!
 
Går jättebra att göra om ett helt hus till adventskalender!
 
Hofbräuhaus är en stor berömd ölhall. Lite för stor för att vara mysig men en upplevelse att ha varit där.
 
Fanns en musikhörna men musiken hördes ändå över hela salen.
 
Fanns ett tiotal reserverade bord för de gamla stamgästerna.
 
Man behövde inte vara oroilg att man hade långt till mat och dryck :)
 
Är också tacksam att trots migrän varenda dag under resan var den inte värre än att jag kunde ta en tablett och orka följa med de andra ut.
Tacksam för väldigt trevligt sällskap.
Tacksam att det inte blåste ännu värre så planet blev inställt.
Tacksam att hus och trädgård hemma klarade sig utan skador under Helgas framfart. En sönderblåst dynlåda bara. Många som fick betydligt värre skador än så.
Eftersom vi även besökte ett koncentrationsläger blev det många starka intryck därifrån och jag är otroligt tacksam för att leva i Sverige och kunna vara fri, göra mina egna val om var jag vill bo, vad jag vill arbeta med osv. Att få leva under humanitära förhållanden.
 
Detta blev ett kombo-inlägg till
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Från ovan

Från ovan och rakt ned mot sjön flyger piloten under uppvisningen. Självklart hann han räta upp planet innan han nådde marken. Men jag hade inte velat sitta där i. Från Zell am See.
 
Bra utsikt från ovan. Franska Rivieran.
 
Även här bra utsikt ner mot floden. Taget uppifrån Machu Picchu i Peru.
 
 

Mias Mix

En mix av livets fröjder helt enkelt.

RSS 2.0