Skyltsöndagen

När jag var liten hette vår julmarknad just skyltsöndagen. Alla handlare täckte för sina skyltfönster och dekorerade och pyntade. Klockan 12 på söndagen när marknaden började togs täckpapperet bort och man kunde gå runt och titta i alla skyltfönster. Det var väldigt spännande. Jag har t.o.m. suttit i ett skyltfönster under marknaden. Mina föräldrar hade ju bageri och konditori i alla år och jag och en kompis satt ett år utklädda till tomtar och bakade marsipantomtar i skyltfönstret. Det var jätteroligt :) 
 
 
Senare när jag gick i högstadiet gick jag och mina klasskompisar runt med skyltar och gjorde reklam för alla företagare just på skyltsöndagen. Två år i rad gjorde vi detta och tjänade ihop tillräckligt för att komma till Österrike på skolresa. 
 
Numera heter det Gnesta Julmarknad och handlarna håller på hela veckan med sina skyltfönster och belysningen på gator och torg. Men stora granen tänds av våra kommunfullmäktige när marknaden avslutas kl. 16. 
 
Och markanden inleds av Karin Westerberg som sjunger julsånger. Som ni ser på skylten bakom Karin bjuds alla barn på julklappar av Tomten, sponsrade av Gnesta Handel. Charles är lite rädd för tomten och ville inte gå fram och vi var bara glada för kön med över 300 barn var väldigt lång... Men sen när vi skulle gå bort till restaurangen såg vi att tomten precis skulle gå ifrån torget. Jag frågade Charles igen om vi skulle gå fram och då vågade han och det var inga barn kvar i kön. Han fick en pilbåge med pilar och var överlycklig. Vi fick med oss en liten julklapp till lillebror också :) 
 
Vi hann även med en julmarknad ute på landet i ett gammalt församlingshem.
 
Mysigt men inget speciellt att handla. Sockor, vantar mm. 
 
Men den här visboken från 1949 gillade jag :) 
 
Ni som vill se andra skyltar, kika in hos BP som förvaltar skyltsöndagen. 
Och ni som behöver julklappstips kan kika på mitt förra inlägg :)