Skyltsöndagen

När jag var liten hette vår julmarknad just skyltsöndagen. Alla handlare täckte för sina skyltfönster och dekorerade och pyntade. Klockan 12 på söndagen när marknaden började togs täckpapperet bort och man kunde gå runt och titta i alla skyltfönster. Det var väldigt spännande. Jag har t.o.m. suttit i ett skyltfönster under marknaden. Mina föräldrar hade ju bageri och konditori i alla år och jag och en kompis satt ett år utklädda till tomtar och bakade marsipantomtar i skyltfönstret. Det var jätteroligt :) 
 
 
Senare när jag gick i högstadiet gick jag och mina klasskompisar runt med skyltar och gjorde reklam för alla företagare just på skyltsöndagen. Två år i rad gjorde vi detta och tjänade ihop tillräckligt för att komma till Österrike på skolresa. 
 
Numera heter det Gnesta Julmarknad och handlarna håller på hela veckan med sina skyltfönster och belysningen på gator och torg. Men stora granen tänds av våra kommunfullmäktige när marknaden avslutas kl. 16. 
 
Och markanden inleds av Karin Westerberg som sjunger julsånger. Som ni ser på skylten bakom Karin bjuds alla barn på julklappar av Tomten, sponsrade av Gnesta Handel. Charles är lite rädd för tomten och ville inte gå fram och vi var bara glada för kön med över 300 barn var väldigt lång... Men sen när vi skulle gå bort till restaurangen såg vi att tomten precis skulle gå ifrån torget. Jag frågade Charles igen om vi skulle gå fram och då vågade han och det var inga barn kvar i kön. Han fick en pilbåge med pilar och var överlycklig. Vi fick med oss en liten julklapp till lillebror också :) 
 
Vi hann även med en julmarknad ute på landet i ett gammalt församlingshem.
 
Mysigt men inget speciellt att handla. Sockor, vantar mm. 
 
Men den här visboken från 1949 gillade jag :) 
 
Ni som vill se andra skyltar, kika in hos BP som förvaltar skyltsöndagen. 
Och ni som behöver julklappstips kan kika på mitt förra inlägg :) 

Julklappstips - bort med plasten!

Bivaxdukar - har ni hört talas om det? När jag nyligen hörde talas om dem så blev jag väldigt nyfiken. Läste om dem och kände att jag bara måste beställa och testa. 
 
Tyger i olika färger försedda med bivax med antibakteriella egenskaper. Och man använder dem för täcka över maten istället för att använda plastfolie eller plastpåsar. Man kan tex linda in osten i dem. Så smart! 
 
Det är en gammal klasskamrat till mig som syr dessa och när jag skulle beställa sa jag att jag ville att hon skulle sy in resår så de skulle sitta kvar runt skålarna. Det behövs inte alls. De formar sig och sitter kvar ändå. 
 
Och de kan användas om och om igen. 
Försöker hela tiden undvika plast så mycket jag kan, men det känns nästan omöjligt ibland. Nu kommer jag minska mitt plastanvändande massor! 
 
Anne-Li har detta som hobby och säljer sina alster. Så om ni är nyfikna på detta eller andra saker som hon syr så kika in på https://www.instagram.com/alisosyr/  eller https://www.etsy.com/se-en/shop/AlisoSyr 
 
Perfekta julklappen eller gå-bort-presenten! Dessutom väldigt prisvärda, 40 kr/st eller 3 för 100 kr 
 
 
 

Jobb och lite annat

Redan gått tre veckor sen sist. Tiden flyger verkligen iväg. Haft mycket jobb vilket är jättekul. 
 
Mest har det varit utbildningar i HLR som är min huvudsyssla i firman. Men har även hunnit med en vinprovning. Kul som omväxling. 
 
Nattvandrarna har precis startat upp här på initiativ av ett par föräldrar. De ville gärna lära sig HLR men har inte hunnit få igång någon ekonomi ännu. Så jag och Lions Club sponsrade deras utbildning med hälften var. De gör ju en stor samhällsnytta. 
 
Hade hand om Charles hela tisdagen och då fick även han träna. Men mest lekte han att hans lilla bebis var sjuk och behövde gå till doktorn och få medicin. 
 
Barnbaciller är inget att leka med. Charles var förkyld och kunde inte vara på förskolan. För att de inte skulle behöva skjuta upp inskolningen för lilla Oliver ställde jag upp som barnvakt. Nu är jag förkyld... 
Har jobbat väldigt mycket helger. Lite tråkigt när min man är bortrest hela veckorna. Den här helgen jobbade jag bara fredagskvällen sen var jag ledig resten av helgen. På lördagen var vi ute på långpromenad med ett par andra och sen gick vi till en restaurang och käkade brunch. Jättemysigt. 
 
Det har hunnit vara Alla Helgona och då besökte vi alla olika kyrkor där våra kära ligger. 
 
Nu för tiden är ju alla kyrkor öppna också vilket är väldigt trevligt. 
 
Vid Vårdinge kyrka fick vi även fika. 
 
 
Det var fantastiskt vackert på kyrkogårdarna med hur mycket ljus som helst. 
 
Vi har också fått lov att låta vår fina lilla Troja somna in. Hon blev 15 år. Sista 3 veckorna åt hon inget torrfoder alls. Fick bara i henne tonfisk. 
 
Nu får hon sova sött. Ett tufft år då jag fått ta bort både hästen och katten samma år. 
 
 
 
 

Mias Mix

En mix av livets fröjder helt enkelt.

RSS 2.0