Spontanbesök

När vi åkte hem från Österrike svängde vi av Autobahn vid Hannover och styrde kosan mor Fuhrberg. Där jobbade jag som au-pair 86/87. Flera gånger under årens lopp har vi passerat skylten men aldrig svängt av. Nu var det dags. Det var lite trist att det fullkomligen spöregnade. Hade tänkt promenera omkring i den lilla byn en stund men så blev det inte. Istället körde vi direkt till deras hus/stall.
Kände igen mig direkt trots att det nästan är 30 år sen jag var där. Stall och hus sitter ihop så man öppnar bara en dörr och går emellan. Så var det mycket möss också, både i köket och mitt rum tog jag flera stycken.
Har inte haft någon som helst kontakt med familjen sen 87 och nu stod jag där och ringde på dörren. Visste ju inte ens om de bodde kvar. En främmande kvinna öppnade dörren och jag presenterade mig. Hon berättade att Jutta, mamman i huset, var i ridhuset. Vi földe med dit och på vägen stötte vi på Ischi, pappan i huset. Han blev jätteförvånad men glad. Tio minuter senare satt vi i köket och fikade och pratade. Jättekul! Vi blandade tyskan med lite engelska så att även min man skulle hänga med i samtalen. Han kan visserligen lite tyska men föredrar engelska.
Det visade sig att de hade separerat för några år sen och nu bodde Ischi med sin nya flickvän på nedervåningen och Jutta bodde med sin mya pojkvän på övervåningen. Lite udda kan jag tycka men det fungerar tydligen för dem. Hon som öppnade dörren till oss var syster med hans nya flickvän.
Sonen Johannes var 2-3 år när jag var där. Han var 31 nu och bodde några minuter därifrån. Vi åkte bort och hälsade på honom också. Pratade en liten stund och han berättar att han har en tysk kompis som är gift med en svensk tjej. Det visar sig vara en tjej i Gnesta, där jag bor. Johannes hade t.o.m. varit i Gnesta ett par gånger. Världen är bra liten!
 

Fru-parkering

Stannade vid en rastplats i Tyskland och sträckte på benen, käkade lite frukt. Då ser jag denna skylt:
Om man översätter så är det alltså en parkeringsplats för fruar och man ska hålla 2 platser fria. Jaha, hur ska man tolka detta?? Är tyskarna så vänliga mot fruarna så det alltid ska finnas 2 platser tomma när fruarna kommer?? Eller tycker tyskarna att fruarna är så dåliga på att parkera att de behöver 2 platser för att lyckas parkera bilen??
Tur att det var min man som körde just då så slapp vi ställa oss där :)
På söndagarna skyltar vi på uppdrag av BP

Full rulle hela helgen

Ja inte bara i helgen. Kom ju hem i måndags kväll och redan på tisdagen ringde dottern och undrade om hon och pojkvännen kunde komma på besök några dagar. Självklart! Så de kom på tisdagen och stannade till fredagen. Jag hjälpte min man bygga altan så mycket jag bara hann, däremellan körde jag några tvättar och så lagade jag en himla massa mat. Tänk vad mycket mer det går åt när man är 5 istället för 3. Försökte även hinna ut och rida lite mellan regnskurarna. Grillade på kvällarna, spelade kort och hade kul. Vi åkte också till Trosa och spelade äventyrsgolf.
 
På fredagen firade vi bröllopsdag och hade köpt en oxfie som vi skulle lägga på grillen. När jag öppnar upp plasten så stinker det ruttet i hela köket. Helt vidirgt... Vi hade lite lax från kvällen före som vi kunde värma, så mätta blev vi även om det inte blev den middag vi hade tänkt oss.
Dessutom öppnade jag en flaska vin som legat och väntat på rätt tillfälle, ett vin från 1985, hela 30 år gammalt. Det var riktigt gott så det var inte ett dugg synd om oss att vi inte fick någon oxfilé.
 
Vi har byggt klart allt vi kan för tillfället. Saknas några lister som är slut på brädgårn. Så idag röjde vi undan alla verktyg och sopade bort allt sågspån. Dags att ut och leta möbler och grill :)
 
 
Ska bli så skönt att slå sig ner där sen och njuta av solen som bara måste komma någon gång!!!
I lördags handlade jag en blåbärsplockare. Så himla mycket fortare det går att plocka nu :)
 
Har blivit en del kantareller också. Kan ju inte låta bli att hoppa av hästen och plocka när jag ser dem, trots att jag inte ens äter svamp. Mannen blir väldigt glad när jag kommer hem med en liten påse varje dag :)
 
Nu blir det lite lugnare i två dagar då vi åker ut till Blidö i Norrtäljes skärgård och hälsar på goda vänner. Ska bli skönt och mysigt!
 
 
 
 

I like - smultron och båbär!

Vaknade halv 6 imorse och kunde inte somna om. Så satte en deg med örtbaguetter och medan degen jäste gick jag upp i skogen och plockade en liter blåbär och smultron. Blev en väldigt god frukost!
 
 

Passande tisdagstema

Började packa upp direkt igår och fortsatte imorse. Det roligaste var förstås att packa in alla viner i källaren. När jag var klar med det slog jag på datorn och såg att tisdagstema vill se bilder på drycker idag :)
 
Har vinerna sorterade efter prisläge. De billigaste står + ligger i det lilla vinstället. Där vet min man att han kan ta vilken flaska som helst. Lådan till höger, där har vi mittemellan-vinerna.
 
Mina årgångsviner + de andra som jag är lite mer rädd om ligger högst upp.
 
Barolon från producenten Fontanafredda ligger givetvis i en Barolo-låda från Fontanafredda :)
 
Även om jag inte jobbar som som sommeliér längre så tycker jag det är vansinngt roligt med viner :) Spännande att prova nya sorter även om jag har mina favoriter som druvan cabernet franc. Och nästa gång ni provar ett vin, försök beskriva vinet utan att nämna några karaktärer typ hallon, vanilj, peppar mm. När jag gick sommeliér-utbildningen skulle vi lära oss beskriva vinerna genom att bara konstatera om viner var fylligt/lätt, friskt/moget, torrt/sött, strävt/mjukt, lång/kort eftersmak. Beskriver man ett vin på det sättet så håller man sig till fakta. Då vet gästen vad den får. Säger jag att detta vin luktar/smakar hallon så tänker du genast på ett minne med hallon, tex mormors hemmagjorda hallonsaft och sen när du smakar blir det ofta en besvikelse för vinet smakar ju inte alls mormos hemmagjorda hallonsaft. När jag håller en vinprovning försöker jag att inte avslöja vad jag tycker det doftar/smakar förrän alla deltagare får fundera igenom vad just de tycker. Dessutom blir deltagarna så styrda om jag säger att känner ni peppartonerna i detta vin - då känner de bara peppar och inget annat. En spännande värld!
 
 
 
 

Tacksam och åter hemma

Kom hem nu på eftermiddagen. Hur underbar en semester än är så är det alltid en så skön känsla att komma hem. Sonen väntade med nystädat hus och god hemlagad middag :)  Vi öppnade en av alla flaskor vin vi köpt och sen tog vi ett litet smakprov ev flaskan med 20-årig rom. Mmmm.... Är förstås väldigt tacksam över att sonen tagit hand om hus och katt när vi har varit borta, klippt gräs, vattnat blommor mm. Och förutom det så finns det ju extra mycket att vara tacksam över nu när vi varit borta och haft det så bra:

Vacker natur

Att kroppen orkar med vandringar

Att träffa min gamla tyska familj som jag var au-pair hos

Friskt vatten från bergskällor

Att kranvattnet går att dricka i Österrike

Semester

Artiga österrikare

Sol

Värme

Svalka sig med snö

Ljudböcker

Att vi inte reste med Skandigo som lurat massor av Österrike-resenärer på massa penagar

Att vi inte åkte Fredrkshamn/Göteborg-färjan som blev påkörd och fick ett stort hål

Att vi undvek timslånga köer i samband med bomben på autobahn vid Hannover

Present i form av Mozartkulor vid utcheckningen

Mintchokladglass

Att vi inte gick vilse

Att vi hittade Edelweiss!!!

Alla ni goa rara bloggvänner!!!

Mitt trevliga resesällskap i form av min man!

Att vara hemma igen!

 

 

Skyltsöndag - för djuren

Det har ju varit väldigt bra skyltat under alla vandringar utom sista dagen. Och i Österrike har de t.o.m. skyltar så att bergsgetterna ska veta hur de ska gå :)
 
Skyltsöndag hittar ni hos BP
 

Uppdrag: hitta Edelweiss!

Innan jag åkte hemifrån fick jag ett uppdrag av kära BP - att hitta blomman Edelweiss i Österrike. Visst sa jag! Första dagens vandring började jag kika runt och kom på att jag vet ju inte ens hur blomman ser ut. Att den skulle vara vit förstod jag ju av namnet och höll utkik efter vita blommor. Det fanns hundkex, prästkragar, tusensköna, vit klöver och massa andra blommor som jag kände igen men inte kan namnet på. Har ju inte min vän och naturkunskapslärare Kajsa med mig, hon lär mig alltid namn på blommor och fåglar :)
 
En vit blomma men att det inte är Edelweiss vet jag!
 
Den här var lite rolig för den växte och såg precis ut som en smörblomma fast den var vit.
 
Några vita klockor av nåt slag.
 
Mängder av vita små dunbollar som vajade omkring.
 
Ja ni ser vad många vita blommor det finns här! Efter första dagens vandring googlade jag så jag skulle veta hur den ser ut och fick dessutom lära mig att den växer 2000-2900 möh. Så högt var vi inte första dagen. Men andra dagen var vi  det och jag höll ögonen öppna hela dagen. Ingen Edelweiss... Har letat hela veckan. Idag var sista chansen eftersom vi åker tillbaka till Tyskland imorgon.
 
Så vi ger oss av med bilen i ca en timme. Kommer fram till Einzinger Boden vid Utterdorf där vi ska ta linbanan upp till 2 300 möh. Direkt på parkeringen märker vi skillnad mot alla andra dagar, här är massor av folk, många har stavar och hjälmar. Vi tittar lite frågande på varandra och går fram till linbanan och börjar läsa på skyltarna. Många svarta leder med klättring, många varningar, t.o.m. skyltar om att man kan teckna försäkring ifall helikoptern behöver hämta en. Ja det kändes med ens lite fjärilar i magen... Men vi hade ju sett fram mot den fantastiska utsikten där uppe och vi måste ju högt upp om vi ska hitta Edelweiss!! Alltså bara att bita ihop och sätta sig i linbanan.
 
Väl uppe var det hur vackert som helst och nervositeten släppte och vi började njuta istället.
Vi vandrade en bit vid sjön, men bara för att njuta av den fantastiska naturen. Sen fick vi vända och vandra åt andra hållet då lederna här var svarta och krävde klätterutrustning.
 
Lite snöbollskrig :)
 
Uppför igen...
 
En ny vit blomma, men ingen Edelweiss.
 
Nästan uppe...
 
Trodde vi ja, först lite nerför igen, för att sedan gå uppför ännu mera!
 
Man fick klättra uppför på själva stenblocken, det var det som var vandringsleden. Och denna var bara röd. Tur att vi inte tog de svarta lederna.
 
Upp och ner, ner och upp :)
 
Till slut når vi nästa sjö och får äta vår fruktsallad. Smakade riktigt gott! Men eftersom vi hade minst 3½ timme kvar säger min smarta man att vi kanske ska spara hälften till lite senare.
 
Traskar vidáre och skyltarna blir svårare och svårare att tyda, stämmer inte med kartan. Vi som har berömt skyltningen hela veckan. Nu blev vi väldigt osäkra på om vi var rätt... Räknar ut att vi bprde vara vid bilen runt 4-halv 5. Men om vi är fel och ska vända då har vi minst 3 timmar uppför innan vi kan gå in på leden på ett ställe där den vek av och därifrån är det sen 1½ timme ner till bilen. Skulle alltså hinna börja mörkna innan vi kommer ner från bergen. Börjar snåla med sista vattnet... Väntar med fruktsalladen. Går och går...
 
Känns ändå som om vi går åt rätt håll. Hur säker är du? undrar mannen. Ja 98% säger jag optimistiskt. Och även 98% säker på att vi inte kommer hitta Edelweiss säger jag i samma mening. Två minuter senare ser jag en vit blomma längs vägen...
 
När jag går fram för att fota denna vita blomma ser jag en annan vit blomma strax bredvid...
 
Kikar lite på dem och börjar ropa till mannen: Edelweiss!!! Vi har hittat Edelweiss!!
 
Äntligen! Efter en veckas letande hittade vi denna lilla blomma. Hoppas BP blir lika glad som jag blev :)
 
Helt plötsligt gick det mycket lättare att gå vidare.Och när vi till slut kunde skymta hus och parkering mellan buskarna kunde vi dessutom andas ut och t.o.m. stanna och äta upp fruktsalladen.
Trötta och nöjda satte vi oss i bilen efter 5½ timmes vandring (rasterna borträknade). Slog rekord i antalet steg idag, nästan 28 000. De andra dagarna har vi legat runt 25 000 steg.
 
Uppdraget slutfört!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

I like - Ritter Sport

Ja att jag gillar vandringarna och naturen här det vet ni ju redan. Men mellan vandringarna kan man ju behöva lite energi och då passar ju denna perfekt!När jag jobbade som au-pair i Tyskland fanns denna ännu inte i Sverige. Jag förälskade mig i den goda chokladen och tycker fortfarande om den jättemycket.
 
 

Vandrar vidare...

Efter en vilodag igår kändes ben och rumpa lite bättre idag och det var extra skönt att vandra igen. Vi tog bilen ca 2 mil till Felbertal och påbörjade vandringen där. Uppför som vanligt! Men otroligt vackert då vi vandrade längs med en fors i stort sett hela vandringen.
 
Vi passerade många kossor och kalvar.
 
Ibland var det mer öppen terräng.
 
Och ibland skog. Vi vandrade som i en dalsänka mellan topparna, men var ändå uppe på 1300 möh.
 
Jaha, vad tror ni detta är då?
 
Lite lättare att se nu kanske...
 
Nu ser ni i alla fall vad det är!
 
Just det - snö! Ett lager av smuts uppepå så det var inte så lätt att se på håll. Åh vad skönt det var att ta lite snö och låta smälta i nacken och få lite svalka!
 
Äntligen uppe! Bara några få meter kvar till Hintersee som var målet med dagens vandring.
 
En sagolikt vacker turkosfärgad sjö när vi kom högst upp i sänkan mellan bergen.
 
Ni förstår säkert hur gott fruktsalladen smakade här! Efter 1½ timmes vandring och med denna utsikt.
 
Vi gick ett varv runt sjön så vi skulle få se den från alla håll och kanter.
 
Vackert även bakom oss. Hintersee betyder ju Bakomsjön om man översätter det rakt av och om den är bakom eller framför beror ju på var man står...
 
Det fanns ingen led runt sjön och det var lättare sagt än gjort att promenera runt. Ser inte så djupt ut här men det var alldeles för djupt för att bara traska på, vi var tvungna att hitta stenar att kliva på och det fanns det inte överallt, så då stod vi och kastade stenar framför oss i en hög så vi hade något att sätta fötterna på :)
 
Och här var det sumpmark så då blev vi ändå lite våta om fötterna. Men hade vi kommit så här långt ville vi ju inte vända!
 
Och slutligen en brant stenig slänt att ta sig nerför.
 
Sen hade vi äntligen kommit runt! Yippie!!
 
Då var vi värda en liten minirast. Så rogivande att bara sitta och ta in det vackra landskapet, kossorna som går och betar, den turkosa sjön, alptopparna.
Sen blev det nerför i ca 1½ timma hela vägen till bilen!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tacksam i Österrike

Dags att fundera igenom veckan som varit i Evas utmaning om tacksamhet. Allra mest tacksam är jag över att jag befinner på denna otroligt vackra plats just nu, Zell am See. Eftersom jag var här på klassresa i 9:an är det lite extra roligt att se platsen igen.
Lite annat på min lista:
att resan ner gick bra
att tyskan fungerar skapligt
wienerschnitzel
bergbanan
grüner veltliner
mysigt hotell
bra frukost
ljus-show på festivalen
vatten!!
att det inte är uppför hela tiden...
en kall öl
sol
värme
att det bara regnade en liten stund i morse
mitt trevliga sällskap
alla vackra blommor här
att knäna håller för den tuffa vandringen
muskelsalva (behövs mycket)
äta ute och slippa diska och laga mat
pepparmint-te
 
 
 
 

Helgbilden

 
 
Vandring, vandring och lite mer vandring - det är vad vi gjort denna helg! Underbart vackert, men väldigt kuperat, backe upp, backe ner hel tiden. Den där lilla pricken högst upp på sista bilden det är jag :)
 
 
 
 

Många skyltar är det

När vi åkte iväg till Österrike hade vi inte bokat något hotell, det brukar alltid lösa sig. När vi kom in i Zell am See parkerade vi bilen och började kolla runt, gick in på några olika ställen för att fråga om pris mm.
 
Som ni ser fanns det några hotell att välja mellan. Och detta är bara hotell på vår gata. Sen finns det många många fler. Däremot var de väldigt svårflirtade när min man försökte pruta ner priset lite.
 
OM vi nu hade velat campa så hade vi inte fått campa på lekplatsen :)
 
Här är huset vi bor i och vi trivs alldeles förskräckligt bra!
 
 
Annars ser vi mest vandringsskyltar på dagarna. Och det är otroligt bra skyltat med tydlig information. En väldig skillnad mot när vi vandrade i Italien för tre år sen då då vi oftast inte hade en aning om hur vi skulle gå.
 
Andra skyltar hittar ni hos BP som förvaltar Skyltsöndag
 
 
 
 

På högre höjder

Tog linbanan upp i bergen idag. Den gick till 1400 möh. Sen blev det vandring. Och det fortsatte bara uppför och uppför.
 
Tänk så annorlunda det ser ut på sommaren mot vintern. Då svischar folk ner här med skidor under fötterna. Nu knatade vi sakta sakta uppför i ca 30 graders värme. Klagar inte med tanke på hur det är hemma i Sverige.
 
Betande kossor som gick där alla vandrade.
 
Passerade många små sjöar. Vid denna fanns massa olika konstverk, mestadels i trä, lite kul :)
 
Mysigt att slå sig ner lite här och där för en paus och bara njuta av den vackra utsikten. Och det trevliga sällskapet förstås!
 
Efter att ha gått uppför uppför uppför i två timmar, en stigning från 1400 möh till 2000 möh, så var det väldigt gott med en kall en! Köp en liten åt mig sa jag till mannen. Han köpte en stor och drack upp det jag inte ville ha :) Det gjorde han rätt i!
 
Härlig utsikt där uppe.

Nästan lika vackert som i Sydamerika!
 
Gick betydligt snabbare nerför sen. Nu ska vi ut på festival :)
 
 
 

Framme i Zell am See

Efter två dagars bilåkning var det riktigt skönt att sträcka på benen ordentligt. Så efter att vi letat rätt på ett hotell och ätit lite gav vi oss i väg på promenad direkt. Vi tänkte att vi skulle börja lite lätt, så vi tog promenaden runt själva Zeller See, en slinga på 12 km som tog 3 timmar.
 
Härligt att se bergstoppar igen. Vissa är fortfarande snöklädda. Just i denna lilla by var jag 1983 när vi var på skolresa här. Kul att se den igen!
 
Mängder av svanar i sjön.
 
Ibland fick vi promenera lite längre ifrån vattnet, som här där det var vass i hela viken.
 
Här har vi gått halvvägs och kan titta rakt över sjön på Zell am See.
 
Folk badade lite överallt runt sjön. Finns även några större badplatser med inträde.
 
Vi hade inga badkläder med idag men här stannade vi för en liten paus och då passade jag på att ta av strumpor och skor och kliva i och svalka fötterna. Svalt men skönt!
 
Imorgon tar vi linbanan upp och vandrar på högre höjd. Ha det bra allihopa!
 
 

Sysselsättning

Tisdagstema vill se sysselsättning. Idag har jag sysselsatt mig med  handling, ridning, lite jobb men framför allt packning. Nu står alla väskor klara i hallen.
Imorgon bitti lastar vi in allt i bilen och åker söderut. Vandring i Österrikiska Alperna blir nästa sysselsättning. Så om jag inte hinner in så mycket på era bloggar de närmsta två veckorna vet ni varför :)
 
 

Tacksamhet och helgbilden

Oj vad tiden rinner på, måndag igen och jag har inte bloggat eller kollat er andras bloggar sen i torsdags... Så nu får det bli ett kombinerat inlägg. Sammanfattar förra veckan och helgen.
 
Saker på min tacksamhetslista:
mängder av smultron
första blåbären
att min häst är så snäll så jag kan ställa henne i vattenbad (bra för hennes torra hovar)
sommarvärme
en ensam vecka
att hela familjen kom hem till helgen
sommarkonsert i kyrkan
ljummen kvällspromenad
fruktsallad
att vi hann i tid till tåget när dottern skulle hem (40 sekunders marginal)
egenodlad gurka
att jag vågade ta första doppet för i år, så himla skönt efteråt
 
Jättemysigt att ha båda barnen hemma samtidigt under helgen. Vi grillade och spelade kort, en riktig familjekväll. Och så åt vi smaskig efterrätt, jordgubbar, smultron, blåbär med vaniljglass. Tacksam att de andra uppskattade efterrätten med tanke på att den orsakade mig 16 myggbett och 4 fästingar.
 
 
 
 

I like - vår egen lilla sångfågel

Igår kväll var det sommarkonsert i kyrkan med vår egen lilla sångfågel Karin Westerberg. Hon har ju blivit rikskänd genom Så ska det låta där hon är en av pianisterna. Men det kanske inte är alla som vet att hon kommer från Gnesta! Min dotter hade hennes mamma som klassföreståndare i skolan.
Kyrkan var mer än fullsatt och många extrastolar fick bäras in. Karin sjöng allt från Elton John, Kristina från Duvemåla, Monica Zetterlund mm. Men också sina helt egna sånger. När konserten var slut reste sig alla i kyrkan och applåderna ville inte ta slut. Efter extranumret var det fler än jag som fick torka några tårar ur ögonvråna.
 
 

Mias Mix

En mix av livets fröjder helt enkelt.

RSS 2.0