Femörefortet

Fram till år 2003 fanns det ett superhemligt kustartilleri på Femöre. Insprängt i berget. Ligger ute vid havet vid Oxelösund. Byggdes från början för att användas vid försvaret mot Sovjetunionen. 2003 blev det ett muséum som idag drivs av en förening. Jag var där förra året och utbildade dem i HLR. Och idag var det dags igen, alltid bra med repetition.
Man går långa gångar ner under jorden, 19 meter under marknivån var vi i det rum där vi hade utbildningen. Tur att man blir varm när man tränar hjärtkompressioner för det är iskallt där nere.
Har blivit lovad en gratis rundvandring där i sommar så då får ni bilder innefrån. Idag får ni nöja er med bilder ute från klipporna bredvid. Där satt jag efteråt och åt mina medhavda kycklingwraps med mango och tittade på havet och bara njöt!
 
 
 
 
 
 
 

Tacksam

Redan måndag igen. Tiden bara rusar iväg. Imorgon har jag sista utbildningen innan sommarsemestern. Sen återstår ca en veckas jobb vid skrivbordet innan jag kan "stänga igen". Som egenföretagare har jag egentligen aldrig stängt utan svarar ju på mail och telefon hela tiden, men kommer inte sitta och jobba aktivt.
 
Åter till måndag. Då är det dags att titta tillbaka på veckan som varit och lista de små guldkornen. Saker jag är tacksam över:
 
Bubbel
Torr äppelcider från Normandie
Jordgubbar
Smultron
Blåbär
Oxfilé med vitlökssmör
Umgänge med familjen
Kall vetekudde att svalka sig med
Myggfönster
Öronproppar
Symaskin
Hjälp av sonen. hur alver och hobbitar ser ut :) Min dräkt är klar men ni får inte se förrän nästa helg :)
Få gosa med favoritbarnbarnet
Ljudet när hästarna tuggar i sig sitt morgonhö
Fotbolls-EM
Några nya kunder klara till hösten
 
 
 
 

Midsommarhelg och skyltsöndag

Blev en lugn och skön midsommarhelg. Regnet som de hade "lovat" uteblev och det kom inte en droppe på midsommarafton. Desto mer har det regnat idag och det var nästan skönt efter den tropiska hettan igår. Stoppade vetekuddar i frysen och la i sängen igår kväll för att svalka sig lite :)
 
Midsommarafton åkte vi en snabbis till Trostorp i Vagnhärad för att få lite midsommarkänsla i kroppen.
 
Hur mycket folk som helst, picknickfiltar i gröngräset och dans kring stången.
 
Midsommardagen spelade vi krocket hela familjen. Dottern med sin lilla familj kom över. Sen grillade vi och avslutade med en äkta midsommartårta. Marängbotten, sådär lagom seg, vispad grädde mixad med massa färska jordgubbar och sen massa smultron och blåbär uppepå.
 
 
Eftersom det är söndag kommer även några skyltar. De är från vår Budapestresa i våras.
 
Från en av alla broarna kan man promenera ut till Margaret Island. En jättefin grön och frodig ö med botanisk trädgård mm.
 
Jättefint löparspår runt hela ön och det var mängder av joggare ute.
 
Under hela rundan kunde man dels se hur långt man hade kvar att springa samt var man kunde byta om :) Perfekt att skylta på själva spåret, då kan inte löparna missa det.
 
På en gammal tennisbana som troligtvis inte används så mycket längre med tanke på allt ogräs, fanns väldigt stora och tydliga nödutgångsskyltar. Ja nästan större än själva dörren :)
 
Och till slut en skylt som visar parlamentsbyggnaden, i punktskrift för alla blinda. Fascinerande även för oss som inte är blinda!
Parlamentsbyggnaden ligger inte ute på ön utan på Pest-sidan.
 
 
 
 
 

Trevlig Midsommar!

Vi brukar oftast vara ganska många under midsommar. Först lunch, sen lekar och sen grillning på kvällen. Ibland har vi åkt iväg och tittat på lite firande vid olika hembygsgårdar och ibland har vi gjort egen midsommarstång hemma.
Ett år när barnen var mindre så skulle vi ha åkt iväg men det var ingen som riktigt kände för det så vi blev kvar hemma. Det var bara vi och min mans syster med familj det året. Vi hade inte förberett någon majstång eftersom vi hade planerat att åka iväg. Men barnen fixade snabbt och enkelt en egen liten majstång med parasollfoten och lite björkar. Sen var de sprudlande glada och dansade för fullt. Älskar det här gamla kortet:
 
I år blir det för första gången någonsin en midsommar med bara oss själva, jag, min man och vår son. En lugn och skön midsommar med massa gott att äta.
 
Önskar er alla en jättefin midsommar!
 
 
 

Prylar och tacksam

Tisdagstemat är prylar och då kom jag att tänka på denna bild:
En butik på Naxos med just mycket prylar :)
 
Igår var det Evas tacksamhetsmåndag. Hann inte med då så listan kommer idag istället.
Föregående veckas små guldkorn att vara tacksam över:
isbitar
rinnande vatten
fotbolls-EM
sms
bloggar
internet
tvättmaskin
smultron
jordgubbar
mango
sällskap
kramar
ingefärsdryck
vänner
familj
sköna skor
grilla
 
 
 
 
 

Pysselhelg

Tack snälla ni för alla fina kommentarer på förra inlägget. Det var en jobbig dag och era kommentarer värmde i hjärtat!
 
Eftersom halva denna helg har regnat bort så har det blivit en del pyssel inomhus denna helg. Helgen efter midsommar ska vi på Hobbitfest. Man ska vara utklädd till hobbit, alv, trollkarl eller vad som helst från Sagan om Ringen. Började sy idag och startade med den minsta dräkten, till lilla Charles:
 
En liten kåpa i juteväv att ha utanpå sina vanliga kläder.
 
Veckans bidrag till BP:s skyltsöndag får vi dessa skyltar som jag har i plantorna på balkongen:
Dels är det ju lite trevligt med skyltarna i krukorna, men de fyller faktiskt en ganska viktig uppgift. Om jag ber mannen gå ut på balkongen och hämta lite basilika så vill jag ju faktiskt att han kommer in med just basilika :)
 

50 år idag

Köpte rosor igår, skrev kortet imorse. Tog på mig ett fint linne och gick iväg för att gratta dig. Ingen smink, funkar inte när man vet att man kommer gråta. Viveka och Charles följde med.
Idag skulle ha varit en glädjens dag. Din 50-årsdag! Du fick aldrig uppleva den. Istället fick vi promenera till din grav.
 
Det var första gången du fick träffa Charles. Du blev så jätteglad när Viveka berättade att hon var gravid. Du skulle älska den lilla charmiga killen! Jag vill ha egna barnbarn innan jag dör sa du... och jag sa att självklart kommer du få det. Tre veckor senare var du borta...
 
Saknar dig! Hoppas du blivit ordentligt firad uppe bland änglarna. Att du ser ner på oss och ser och känner hur saknad du är. Gick till dig redan imorse för att slippa träffa andra för jag vet att det är hur många som helst som har varit hos dig idag. Jag hoppas att du är lika glad idag som på denna bild :) Grattis på 50-årsdagen syster yster!
 

Tacksam och trött

Måndag och dags att sammanfatta föregående veckas höjdpunkter. Självklart mest tacksam över att Charles inte blev ännu sjukare utan att det gick att genomföra dopet som planerat. Ganska trött efter en intensiv vecka med jobb och dopfix. Sovit dåligt många nätter så hoppas på bättre sömn inatt.
 
att bo i ett land som Sverige där vi (de flesta) accepterar varandra som vi är
trädgård att påta i
balkong att odla på
jordgubbar
färskpotatis
grilla
att EM är igång
åtminstone ingen förlust för Sverige även om vinst hade varit bättre än oavgjort
sköna kvällsturer på hästryggen
promenader
bubbel
underbar präst
att hjälpas åt
sköna skor
massage
picknick ute i naturen med god vän
besök på konstutställning med samma goda vän
glada trevliga pensionärer
niornas avslutningsbal
första smultronen
 
 
 
 
 
 

Helg med dop och massa gott

Igår var det dags för lille Charles att döpas. Förutsättningarna var inte de bästa. Natten till onsdag fick de åka till barnakuten i Eskilstuna eftersom han inte kunde andas. Berodde på förkylningen han hade så de kunde inte göra så mycket. Blev nästan ingen sömn alls för dottern och hennes sambo på hela veckan. På fredagen fick de en tid inne hos barnläkarna i Nyköping och han hade en inflammation i halsen, slem i lungorna och fick andas i någon inhalator. Han tappade också rösten nästan helt och hållet stackarn.
På fredagen hade de ju tänkt göra de sista förberedelserna och det mesta av maten. Istället åkte jag, min man och sonen dit och fixade medan de var på sjukhuset.
 
 
Hjälp ska jag dyka ner där? Han ser lite rädd ut men skötte sig helt exemplariskt genom hela dopet!
 
Charles med sin gudfar och morbror.
 
Hela ligan!
 
Jag, Viveka och Charles.
 
Bubbel i trädgården.
 
Mat i mängder.
 
Doptårta.
 
Och massor av annat gott!
 
 

Lite livstecken

Har hunnit gå några dagar sen sist. Gnesta-dagen och markanden har passerat. De hade gjort om loppet på fredagskvällen så det blev mer publikvänligt, lättare att se löparna vid flera tillfällen. Även för löparna blev det en härligare runda där delar av den gick utefter vattnet. Men de som sprang längsta rundan fick avsluta med en riktigt tuff mördarbacke!
Marknadsdagen strosade vi omkring bland stånden, sen samlades vi ganska många och lunchade tillsammans på en av restaurangerna. Vi tjejer fick i oss ett par flaskor bubbel.
Bubbel, sjöutsikt, solsken och trevligt sällskap, kan inte bli så mycket bättre!
 
På kvällen grillade vi hos en av mina vänner. Trevligt och gott. Hade migrän så földe inte med till den stora allmäna festen sen. Min man och de andra tjejerna gick dit medan jag och de andra killarna gick och la oss.
 
Mitt under markanden var det en bil som inte kunde läsa skyltarna om avspärrningen. Han körde in bland knallarna och folkmassorna och körde på min pappa. Som tur var gick det bra. Pappa fastnade med ena skon under bilens däck men klarade foten. Tur i oturen!
 
Min syster hade däremot inte tur. På måndagsmorgonen halkade hon i badkaret och bröt handleden. 11 timmar på akuten där de fick dra handen i rätt läge och gipsa. De blev inte nöjda och fick göra om allting. Blev ändå inte nöjda så igår blev det operation. Operationen gick i alla fall bra och nu är hon hemma och neddrogad av starka mediciner.
 
Eftersom det var så mycket som slog ut tidigt i år har mycket redan blommat över. Men vår Rhododendron står i skuggan så den blommar för fullt just nu:
 
Och när jag fyllde fick jag en jordgubbsplanta i ampel som hänger på baksidan på gamla altanen. Bara att gå ut och plocka! Söta och goda är de!
 

Trevlig helg!

Nu är det långhelg! Skönt. Och här sammanffaller den med Gnestadagen. Marknad, tivoli mm. På fredagskvällen är det alltid Gnestaloppet med olika löparklasser för alla åldrar. De minsta brukar vara ca 2 år och de äldsta 90! En härlig folkfest och en riktig hemvändarhelg då man alltid träffar massor av gamla vänner.
 
I veckan har det blivit en del jobb. Varit runt lite ute på sörmländska landsbygden och utbildat några pensionärsföreningar. I en av grupperna var det en dam på dryga 90 år. Trodde hon skulle sitta bredvid och titta på men hon hoppade ner på golvet hur smidig som helst och var med och tryckte på dockorna :) Så härligt med pigga åldringar!
 
Annars har jag träffat lilla barnbarnet ganska mycket denna vecka, ja alla dagar utom en. Varit barnvakt ett par timmar här och där och det funkar jättebra. Blir ju inga långa stunder eftersom han ammar fortfarande. Värmen har varit lite jobbig för honom denna vecka så han har mest fått hålla sig inomhus.
 
Lite trött och pömsig här och då är kaninen mysig att gosa med.
 
Önskar er alla en riktigt skön helg!!

Mias Mix

En mix av livets fröjder helt enkelt.

RSS 2.0