Budapest - Gellert Termalbad

Något jag hade sett fram emot väldigt mycket när vi åkte till Budapest var deras badhus med medicinska källor. Deras mest kända bad heter Gellert. Vi gick dit direkt efter frukosten på fredagen. En lagom lång och solig morgonpromenad utmed Donau.
 
När vi hittade huset stod det bara hotell på det så vi gick vidare och letade och frågade några ungrare. De pekade på huset. Och när vi kom ända fram till entren stod en liten A4-lapp att entren till Spa-avdelningen var runt hörnan.
 
Väl runt hörnan fanns inga skyltar alls, men vi hittade i alla fall ingången.
 
Kom in till kassan ute i en stor lobby. Bredvid fanns en prislista med miljarder olika alternativ beroende på vilken pool och vilken bastu man valde. Den unga tjejen i kassan satt och blippade på sin mobil och verkade närmast besvärad när jag frågade vad som gällde om vi ville bada i flera pooler. Men i vilket fall som helst så ingick alla pooler när man köpte entrébiljett. Så prislistan stämde inte riktigt... Vi sa till att vi ville ha handdukar också, men det fick vi hyra där inne sa hon för att snabbt återgå till sin mobil...
 
Letade efter själva ingången från lobbyn, inga skyltar någonstans. Första ingången vi kom till, där försökte vi gå in men blev ivägkörda, det visade sig vara utgången förstod vi när vi badat klart. Hittade till slut ingången. Nerför en trappa och en lång korridir som i en sjukhuskulvert... upp någonannanstan och nya trapor... inga skyltar.
Kom fram till omklädningsrummen och det var väldigt oklart vart man skulle gå. Om man hade kabins skulle både män och kvinnor byta om på den våningen vi var på. Men om man hade lockers skulle damerna gå en trappa upp. Och hur skulle vi veta vad vi hade?? Alla fick nämligen ett liten plastarmband runt armen och med det skulle man låsa skåpen. Det visade sig att man var tvungen att gå till en liten manick för att aktivera armbandet först för att det skulle fungera... då fick vi också veta att vi hade lockers, det var de lite mindre skåpen. Alltså skulle jag en våning upp. Men först ville vi ju hyra varsin handduk och fick köa en stund för det, väldigt hög deposition men det kan man ju i och för sig förstå.
Sen bytte vi om och bestämde att mötas nedanför trappan igen. När jag kom ner hade min man redan duschat, så jag gick upp och letade efter min dusch, följde hela avdelningen, vidare nerför en trappa på andra sidan och vips var jag nere på samma ställe där vi hade hyrt handdukarna igen. Utan att ha hittat någon dusch. För den fanns ju nämligen inte där skåpen var utan på våningen under, fortfarnde inga skyltar...
Väl inne i badhuset tänker vi kliva ner i den stora poolen först eftersom den bara var 28 grader. Alla andra pooler var mellan 34 och 40 grader och det är ju bäst att börja med den kallaste tänkte vi.
 
 
Men där stod det små handskrivna papperslappar att man måste ha badmössa på sig! Vi struntar i det sa mannen och vi hoppade i för att bara hinna ta två simtag innan vi blev uppkörda. Och var hittar vi en badmössa? Jo där de hyrde ut handdukar. Bara att ställa sig i kö igen... De framför mig skulle boka massage-tid. Det får ni göra ute i stora entrén i lobbyn sa tjejen i handdukskasan. Men jag har ju bara bikini på mig säger den stackars tjejen. Spelar ingen roll, bara att gå dit ut fick hon till svar.
Vi och alla andra blev mer och mer less på detta ställe där personalen aldrig ens hört talas om ordet sevice. Vi struntade i badmössorna och hoppade ner i småpoolerna i stället, där fick man bada utan.
 
 
Fanns många småpooler att använda, desto svårare att hitta dem. För att komma till dessa fick man gå till slutet av stora bassaängen och in genom en dörr och genom rummet där de fick massage-behandlingar och sen var man framme här, fortfarande inga skyltar...  Det var väl därför det var så lugnt här, inga som hittade hit.
 
Bara en utomhuspool som var öppen. Det var riktigt skönt att få lite frisk luft eftersom det blir så varmt och kvavt. Jag hade redan haft migrän i tre dagar och denna morgon var det lite bättre så trodde jag skulle slippa. Men efter allt strul bleb den bara värre och värre. Tog en tablett men lite för sent, så då hjälpte den inte på en gång. Mådde mer och mer illa. Till slut låg jag på toagolvet...
Tog en snabb dusch utan att tvätta håret för nu kunde jag knappt stå på benen. På detta "fina" bad fanns förresten inte ens tvål i duschen...
Min man fick stödja mig uppför och nerför trappor så att vi till slut kom ut. Satt på en bänk i säkert 40 minuter innan illamåendet hade lagt sig så pass att vi kunde ta en taxi hem. Då var det bara för mig att dra för persiennerna och krypa ner i sängen medan mannen gick ut och käkade lunch på en uteservering i solskenet.
 
Så ni som åker till Budapest - gå INTE till Gellert-badet. Finns massa andra bad och vi hade tänkt gå till Széchenyi termalbad på lördagen, men ingen av oss var så sugen på bad då. Men testa hellre det!!
 
Allt annat var toppen så kan verkligen rekommendera Budapest som resmål.