Budapest - Gellert Termalbad

Något jag hade sett fram emot väldigt mycket när vi åkte till Budapest var deras badhus med medicinska källor. Deras mest kända bad heter Gellert. Vi gick dit direkt efter frukosten på fredagen. En lagom lång och solig morgonpromenad utmed Donau.
 
När vi hittade huset stod det bara hotell på det så vi gick vidare och letade och frågade några ungrare. De pekade på huset. Och när vi kom ända fram till entren stod en liten A4-lapp att entren till Spa-avdelningen var runt hörnan.
 
Väl runt hörnan fanns inga skyltar alls, men vi hittade i alla fall ingången.
 
Kom in till kassan ute i en stor lobby. Bredvid fanns en prislista med miljarder olika alternativ beroende på vilken pool och vilken bastu man valde. Den unga tjejen i kassan satt och blippade på sin mobil och verkade närmast besvärad när jag frågade vad som gällde om vi ville bada i flera pooler. Men i vilket fall som helst så ingick alla pooler när man köpte entrébiljett. Så prislistan stämde inte riktigt... Vi sa till att vi ville ha handdukar också, men det fick vi hyra där inne sa hon för att snabbt återgå till sin mobil...
 
Letade efter själva ingången från lobbyn, inga skyltar någonstans. Första ingången vi kom till, där försökte vi gå in men blev ivägkörda, det visade sig vara utgången förstod vi när vi badat klart. Hittade till slut ingången. Nerför en trappa och en lång korridir som i en sjukhuskulvert... upp någonannanstan och nya trapor... inga skyltar.
Kom fram till omklädningsrummen och det var väldigt oklart vart man skulle gå. Om man hade kabins skulle både män och kvinnor byta om på den våningen vi var på. Men om man hade lockers skulle damerna gå en trappa upp. Och hur skulle vi veta vad vi hade?? Alla fick nämligen ett liten plastarmband runt armen och med det skulle man låsa skåpen. Det visade sig att man var tvungen att gå till en liten manick för att aktivera armbandet först för att det skulle fungera... då fick vi också veta att vi hade lockers, det var de lite mindre skåpen. Alltså skulle jag en våning upp. Men först ville vi ju hyra varsin handduk och fick köa en stund för det, väldigt hög deposition men det kan man ju i och för sig förstå.
Sen bytte vi om och bestämde att mötas nedanför trappan igen. När jag kom ner hade min man redan duschat, så jag gick upp och letade efter min dusch, följde hela avdelningen, vidare nerför en trappa på andra sidan och vips var jag nere på samma ställe där vi hade hyrt handdukarna igen. Utan att ha hittat någon dusch. För den fanns ju nämligen inte där skåpen var utan på våningen under, fortfarnde inga skyltar...
Väl inne i badhuset tänker vi kliva ner i den stora poolen först eftersom den bara var 28 grader. Alla andra pooler var mellan 34 och 40 grader och det är ju bäst att börja med den kallaste tänkte vi.
 
 
Men där stod det små handskrivna papperslappar att man måste ha badmössa på sig! Vi struntar i det sa mannen och vi hoppade i för att bara hinna ta två simtag innan vi blev uppkörda. Och var hittar vi en badmössa? Jo där de hyrde ut handdukar. Bara att ställa sig i kö igen... De framför mig skulle boka massage-tid. Det får ni göra ute i stora entrén i lobbyn sa tjejen i handdukskasan. Men jag har ju bara bikini på mig säger den stackars tjejen. Spelar ingen roll, bara att gå dit ut fick hon till svar.
Vi och alla andra blev mer och mer less på detta ställe där personalen aldrig ens hört talas om ordet sevice. Vi struntade i badmössorna och hoppade ner i småpoolerna i stället, där fick man bada utan.
 
 
Fanns många småpooler att använda, desto svårare att hitta dem. För att komma till dessa fick man gå till slutet av stora bassaängen och in genom en dörr och genom rummet där de fick massage-behandlingar och sen var man framme här, fortfarande inga skyltar...  Det var väl därför det var så lugnt här, inga som hittade hit.
 
Bara en utomhuspool som var öppen. Det var riktigt skönt att få lite frisk luft eftersom det blir så varmt och kvavt. Jag hade redan haft migrän i tre dagar och denna morgon var det lite bättre så trodde jag skulle slippa. Men efter allt strul bleb den bara värre och värre. Tog en tablett men lite för sent, så då hjälpte den inte på en gång. Mådde mer och mer illa. Till slut låg jag på toagolvet...
Tog en snabb dusch utan att tvätta håret för nu kunde jag knappt stå på benen. På detta "fina" bad fanns förresten inte ens tvål i duschen...
Min man fick stödja mig uppför och nerför trappor så att vi till slut kom ut. Satt på en bänk i säkert 40 minuter innan illamåendet hade lagt sig så pass att vi kunde ta en taxi hem. Då var det bara för mig att dra för persiennerna och krypa ner i sängen medan mannen gick ut och käkade lunch på en uteservering i solskenet.
 
Så ni som åker till Budapest - gå INTE till Gellert-badet. Finns massa andra bad och vi hade tänkt gå till Széchenyi termalbad på lördagen, men ingen av oss var så sugen på bad då. Men testa hellre det!!
 
Allt annat var toppen så kan verkligen rekommendera Budapest som resmål.
 

Tacksam och åter vardag

Höll nästan inte på att hinna med något inlägg idag. Har varit fullt upp hela dagen. Men det är ju måndag och dags att sätta sig ner och tänka på de där små guldkornen som har förguyllt den gångna veckan.
 
att sonen påskpyntade huset
sol
vårvärme
tussilago
snödroppar
krokus
scilla
beaujolais-vin
att sonen mår bättre
fotbollsmatch (som publik)
härliga ridturer
middag hos mina föräldrar
tid att läsa bok
beställa thai-mat
middag hos vänner
långa härliga samtal
påskliljor
bebis-gos
lösgodis
påskpyssel med kvinnogruppen
 
Nu är denna långa helg slut och det är dags att börja jobba imorgon igen. Ska bli skönt. Ha en fin vecka!!
 
 
 

Påskhelgen

En lång lång helg som fortfarande håller på. Tar liksom aldrig slut... Jag har fuskat och jobbat lite. En fördel med att vara egen är ju att kunna jobba när man känner för det. Likväl kan jag vara ledig en vanlig vardag om jag behöver.
Och i torsdags blev det inte mycket jobb för då var vi på akuten i många timmar med sonen. Han mår bättre nu. Men han och jag stannade hemma på påskafton när övriga åkte iväg till Vadsbro för att fira påsk. Idag har vi varit hos mina föräldrar på påskmiddag. Kom precis hem och nu laddar vi för veckans höjdpunkt, Mästarnas mästare!
Annars har jag putsat fönster, tvättat, strykit massa kläder. Sånt är som jag brukar skjuta upp... Ätit våfflor och alldeles för mycket godis har jag också gjort.
Hoppas ni andra haft en fin och skön påsk!
 
 
 
 

Budapest

Budapest bestod från början av två städer, Buda och Pest med Donau som rinner rakt igenom. Sju broar med biltrafik (plus 2 till) binder samman de båda sidorna.
Till vänster Buda-sidan uppe i bergen och till höger den lite mer platta Pest-sidan. På Buda-sidan hittar man mest gamla kyrkor och slott, vackra byggnader med en ringmur runt hela området. Även på Pest-sidan finns många gamla byggnader men här finns också mycket restauranger, shopping, marknader mm. Och en öl på Pest-sidan kostade 60 SEK, på Buda-sidan 15 SEK. Maten kostade som i Sverige.
 
Här är den äldsta bron, kedjebron och i bakgrunden ser vi St Stefan-bastiljen med de två klocktornen och den stora kupolen. Den tyngsta kyrkklockan väger föresten mer än 9 ton!!
 
Buda Castle lyste upp vackert på kvällarna. Just här står jag och fotar på lördagskvällen, hinner ta 2-3 foton och sen blir allt svart, ena byggnaden efter den andra bara svartnar. Tur att vi hade läst om Earth Hour annars hade vi börjat undra :)
 
Slottet på dagstid.
 
Baksidan av slottet.
 
Utsikt bort mot parlamentsbyggnaden på Pestsidan. Här ser vi också Margaret Island, ön mitt i floden.
 
Fler bilder på parlamentshuset.
 
Baksidan.
 
Denna var i punktskrift för blinda, vilken bra service!
 
Vet tyvärr inte vad detta var för byggnad, låg precis bredvid parlamentet.
 
Här är vi på Pest-sidan och blickar upp mot Matthiaskyrkan på Budasidan. St Michael kallas kyrkan också.
 
Man kunde gå upp i tornet, men vi lät bli, jag får bara ont i knäna då. Var så vacker utsikt ändå.
 
Vackra detaljer på taket.
 
I de här tornen gick vi däremot upp.
 
Härifrån kunde man se hela staden!
 
Vy åt andra hållet.
 
Den här kyrkan var helt insprängd i berget.
 
Sett från sidan.
 
Det här var ett minne från kriget och folk tände ljus och stoppade blommor i skorna.
 
Mer gamla byggnader.
 
Det här låg lite längre bort från centrum, promenerade ganska mycket.
 
På kvällarna var det mycket små marknader.
 
Fanns allt mellan himmel och jord.
 
 
 
 
 
 
 

Nere i floden...

Fanns många olika typer av sightseeingbussar och båtar i Budapest. Man kunde ta en timmes-tur på Donau, eller äta middag på båten och uppleva Budapest kvällstid, åka hop-on-hop -off-bussar mm.
Vad är det då vi ser här nere i floden??
 
Jo en sightseeing-buss som kunde köra rakt ner i floden och fortsätta som en båt!
 
Nej vi provade inte. Vi promenerade massor i stället.
 
Hur andra har tolkat ordet nere ser hos
 

Hemma igen och tacksam

Kom hem igår kväll från Budapest. Blev väldigt förtjust i staden. Kändes mysig och inte alls så hetsig som många storstäder. Dessutom väldigt vackert med Donau som rinner rakt igenom staden och alla gamla fina byggnader.
 
Tacksam att ha fått uppleva ännu en storstad och ett nytt land. Tacksam för mysig tid tillsammans med min man. Tacksam att migränen släppte på lördagen.
Tacksam att vi hann i tid till Arlanda trots att E4:an var avstängd när vi kom till Järna och vi fick åka småvägar med långa köer...
Tacksam för hotellfrukost och bra service.
Tacksam för mitt nya vidvinkelobjektiv som jag äntligen provat och fick bra användning för på denna resa.
Tacksam att sonen tog hand om hus och katt.
 
Tacksam att ha fått gosa med lilla Charles idag. Vi skulle försöka ta lite bilder på honom och han skötte sig exempariskt hela tiden, kanske en blivande fotomodell :) Just idag blir han 3 veckor.
Tacksam att han växer och mår bra, även om blodvärdena fortfarande är för låga.
 
För att se vad andra är tacksamma över så titta in hos Eva!
 

Dags för en liten tur...

Nu mina vänner blir det ännu lugnare än vanligt här på några dagar. Håller på att packa för fullt. Imorgon bitti åker vi till Budapest. En ny stad, ett nytt land för mig. Mannen var där som liten med sina föräldrar. Ska bli spännande. Må så gott allihopa!
 

Tacksamhet

Idag är det måndag och dags att fundera igenom senaste veckan, vad har varit bra, vad är jag tacksam över? Finns så mycket som vi oftast bara tar för givet. Och andra små guldkorn...
 
elektricitet
vatten
tvättmaskin
tak över huvudet
vänner
promenader
kladdkaka
kalas
träffa bebis
glädjande besked om ärftligheten av bröstcancern
bra läkare
sticklingar
blommande krokus och scilla
ljusare och ljusare framåt kvällen
kunna låna en annan häst och rida tillsammans
spela spel
träffa kusin som jag inte träffat på 15-20 år
roadtripp med sonen
 
 

Födelsedagsfirande

I helgen fyllde sonen 24 år. Dottern med sin lilla familj kom över på middag.
Är man liten och söt och heter Charles får man ligga på köksbordet :)
 
Födelsedagsbarnet och lilla Charles.
 
Kladdkaka till dessert.
 
Med frukt och bär till.
 
 
 

Få det gröna att räcka längre

Idag är det dags för Hållbar livsstil hos Helena. Helena firar dessutom 1 år med sin nya blogg, grattis!
 
Nu när våren närmar sig blir jag väldigt sugen på att odla, så frön mm. Men det dröjer ju ganska länge innan det går att flytta ut något. Så länge nöjer jag mig med sånt man kan odla året om på köksbänken.
Som detta:
Ärtskott, en av mina absoluta favoriter.
 
Man lägger vanliga gula ärtor i blöt i ett dygn, gärna ekologiska. Sen planterar man dem i en bytta/kruka. Fyller på med ca en cm jord ovanpå ärtorna. På två veckor har de vuxit så här mycket. Bara att klippa ner i sallad, på ostmackan mm. Så gott!
 
När jag behöver köpa ny sallad så köper jag alltid minst två och planterar dem i jord och sen skördar jag bara de yttersta bladen hela tiden. Då fortsätter de växa inifrån och jag har färsk sallad jättelänge! På sommaren brukar jag sätta 4-5 st i en stor kruka och då räcker salladen nästan hela sommaren.
 
Man kan även sätta snutten av salladen i ett glas vatten. Här är det romansallad som fått växa upp på nytt.
 
Även basilikan planterar jag om i kruka och passar på att toppa den och sätta skotten i vatten.
 
När de fått lite rötter planterar jag dem i en ny kruka och vips har jag ännu mer basilika.
 
På det här viset behöver jag inte köpa nytt hela tiden utan får ut så mycket som möjligt av plantorna. Dessutom är det trevligt att ha massa grönt på köksbänken.
Vill ni se andra bidrag om Hållbar livsstil så gå in här och kika:
 
 
 

Lång väntan äntligen över

Kommer ni ihåg ärftlighetsutredningen angående bröstcancern? Började med den för snart två år sen. Nu har jag varit i Uppsala och fått provsvaren. Finns inga muterade cancergener hos min mamma, vilket betyder att vi andra inte riskerar att ärva dem. Alltså slumpen som avgjort att både mamma och Ingela fick bröstcancer. Däremot är vissa släkter mer drabbade än andra så det finns ändå en viss ärftlighet även om vi inte har den muterade cancergenen. Var tionde kvinna får någon gång under sitt liv bröstcancer. Om vi hade haft genen hade vi haft 80% risk att få bröstcancer. Nu har de slängt in alla fakta som finns i ett dataprogram som räknar ut risken utifrån de förutsättningar som gäller. Jag har 22% risk att få bröstcancer. Bra mycket bättre prognos än 80%
Mitt kusinbarn ska göra en egen utredning eftersom hon var så ung när hon fick bröscancer och skulle det komma fram att det finns den muterade ärftliga cancergenen där, så kommer de börja med nya prover i min utredning, testa min pappa osv, men just nu kommer inget hända på ett par år. Känns bra!! Och jag ska få börja kolla mig varje år istället för vartannat, så om det finns något så upptäcker man det i god tid. Tack för att vi har bra läkarvård i Sverige!!
 
Missade tisdagstema igår när jag var borta hela dagen. Temat var utsikt, och denna utsikt trivdes jag väldigt bra med. Sitta och filosofera lite vid Titicacasjön var inte helt fel.
 

Tacksam för lilla Charles

Blir ett sent tacksamhetsinlägg så här på kvällen. Har haft hovslagaren i stallet på kvällen och nu ätit lite. Tidigare idag var vi hos dottern och myste lite med den lilla familjen.
 
Så denna måndag är jag förstås allra mest tacksam över att ha blivit mormor, att allt gick bra trots många komplikationer, att dottern får bra hjälp av personalen på förlossningen, att det lilla underverket äter och växer, att sambon är hemma och tar hand om dem.
 
 
Förutom lilla Charles är jag tacksam över:
sköna sovmorgnar
yoga
lokalrevy
umgås med vänner
härliga kunder
ingen halka när jag körde sent på slingriga vägar
ljuset på kvällarna!!
fågelkvitter på morgonen
en liten scilla som blommar
mörk choklad
 
 
 

Helgen

I fredags var vi på lokalrevyn. De är bara amatörer hela bunten men så himla proffsiga och bra. Jättekul att se. Efteråt gick vi ut och tog ett glas vin på Bistron.
 
Annars förstår ni nog vad som var helgens höjdpunkt... att få träffa lilla barnbarnet såklart!! Så söt och liten och go!!! Imorgon blir han en vecka :) Eftersom min dotters sambo är lärare hade han sportlov förra veckan och nu kan han ta ut de tio pappadagarna så på så sätt blir han hemma de tre första veckorna. Jätteskönt för dem. Speciellt eftersom dottern inte mår helt bra.
 
Nu väntar snart en annan höjdpunkt, Mästarnas mästare som äntligen börjar igen. Ett väldigt bra och underhållande program.
 
 

Bebismys

Äntligen har vi fått träffa den lille och mysa lite. De mådde inte helt bra efter förlossningen och stannade ett tag på BB, skönt att ha läkarna omkring sig när allt inte är helt bra. Men nu är de hemma! Stackars dottern har en fraktur i bäckenbenet och kan inte sitta men det blir sakta bättre o bättre.
 
Lite suddig, hade inte stora kameran. Men visst är han söt! Lilla Charles som han heter.
 
En väldigt stolt morfar!
Och naturligtvis fick Charles en gosehäst av mormor :) Han måste ju vänja sig vid hästar i tid!
 

Nu är han här!!

På kvällen på skottdagen föddes han, mitt första lilla barnbarn, 12 dagar senare än beräknat. Blev en lång och jobbig förlossning för stackars dotter, höll på att sluta med kejsarsnitt, men till slut kom han. 52 cm lång och 3,9 kg. De mår efter omständigheterna bra och vilar upp sig inne på BB nu. Kommer troligtvis hem imorgon. Längtar efter att få träffa dem. Dottern har skickat över några bilder och han är så liten och söt!!
 
 

Mias Mix

En mix av livets fröjder helt enkelt.

RSS 2.0