Tanka energi

Att vandra långa branta vandringar högt upp på bergstopparna, det tar på krafterna. Går åt massa energi. Men hur mycket energi det än tar, så ger det ännu mer energi! Efter denna fantastiska resa i Kanada är vi fulla av energi för att orka med hösten och vintern här hemma!
 
 
 

Tacksamhet

Åter måndag och dags för att sammanfatta veckan som gått i ett tacksamhetsinlägg:
 
kunna gå tyst och ensam i skogen (utan rädsla för björnar, pumor och skallerormar)
min häst
knäckebröd med ost
mobilt bank-id som gör det möjligt att fixa momsdeklaration mm överallt i världen
min kudde
vatten ur kran
bra toapapper (det var så tunt i Kanada så man fick vika hur många ggr som helst)
cheesecake med hallon
gos med Charles
migräntabletter
att jag bara behövt jobba när jag orkat nu när jag är jetlaggad (nästa vecka sätter utbildningarna igång på allvar)
få vara med på baby-sim
massage
företagsfrukost för kvinnliga företagarna i kommunen, med väldigt intressant och bra föreläsare (Monica Lindstedt som grundade Metro-tidningen samt företaget Hemfrid)
 
 
 
 
 

Lugn helg och lite skyltar

Har haft en lugn och skön helg med dessa finingar!
 
 
 
Charles fyller 6 månader imorgon måndag och vi firade honom ett par dagar i förväg. Även hans farmor och farfar kom på besök från Norrköping.
 
Och så är det ju skyltsöndag. Veckans skyltar kommer från:
 
 
Många skyltar var det på bilmuseumet.
 
Att man inte får röka i ett stall är väl ganska självklart.
 
Ja vi kände oss väldigt välkomna i Marias trädgård. Barbequefest hemma hos brudens föräldrar.
 
Nya flugan även i Kanada.
 
Inte helt lätt att veta hur man parkerar här.
 
Gick in på Mc Donalds och köpte kaffe till min man. Då fick man göra sin beställning på en touch-skärm, betala och sen hämta vid disken. Kanske finns i Sverige också, men jag hade aldrig sett det förut.
 
 
 
 

Dilemma

Någon gång för länge sen har jag hört personer diskutera de som är så stora så de behöver två säten på flyget. Ska de behöva boka och betala för två säten? Har inte funderat så mycket på det... förrän nu.
När vi stiger på planet från Calgary till London är platsen innanför mig, fönsterplatsen, ledig. Ända tills precis när vi ska åka iväg, då kommer den största man jag någonsin sett och ska in bredvid oss. Han kunde knappt ta sig in eftersom magen tog i sätena framför. När han väl hade satt sig tog han upp halva mitt säte också... Jag satt alltså på ett halvt säte ihoptryckt mot min man, helt sned i ryggen... Tänkte att det här fungerar ju inte i 9 timmar. Min man gick och pratade med flygvärdinnorna och de beklagade så mycket och det fanns en ledig stol på ett annat ställe som vi kunde använda. Jag tänkte att jag sitter kvar på min plats så länge vi är vakna och flyttar när det börjar bli dags att sova. Men när matvagnen kommer och jag ska fälla ner mitt bord så går det inte att få ner bordet efterom hans lår är i vägen.
Om man nu är så stor så man vet att man inte får plats på ett säte, borde man då inte boka 2 säten?? Hade det varit 2 såna personer på samma rad, vad hade hänt då? Och om det hade varit helt fullt på planet så jag inte hade kunnat byta plats?
Om man har en sjukdom som gör att man är så stor borde det finnas någon slags sjukförsäkring som täcker upp och bekostar den extraplatsen man måste boka. Man ska ju inte drabbas ekonomiskt om man är sjuk. Om någon hade frågat mig för ett halvår sen om en kraftigt överviktig person ska betala 2 säten hade jag nog sagt att det är diskriminerande. Men nu vet jag inte längre. Jag har ju betalt flera tusen för min plats, som jag sen inte kan sitta på... Nu fick vi byta platser och det löste sig för oss, men man kan ju inte låta bli att fundera på problemet.
 
 
 
 

Babysim

Idag har jag haft äran att få följa med på Charles första babysim. Dottern tyckte det var lite jobbigt att åka själv första gången. Inte helt lätt att duscha och fixa med en liten. Men de hade ställt in vanliga babystolar i duschrummet så det var ju smart :)
Nyköpta badbyxor där det som ev kommer ut ska stanna kvar i byxan och inte åka ut i bassängen.
 
Spännade att plaska i vattnet!
 
Det här var ju helkul :)
 
 
 

Hemma, trött och tacksam!

Hemma igen! Haft tre fantastiska veckor då jag bortprioriterat Evas tacksamhetsmåndagar. Men det betyder ju inte att jag inte varit tacksam under resan. Tvärtom så är jag otroligt tacksam att vi blev bjudna till bröllopet i Kanada och hade möjlighet att åka.
 
Tacksam att vi hunnit se många olika delar av Kanada, allt från Badlands till Rocky Mountain och storstäder:
Så långt man kan se fortsätter dessa sandstensklippor som innehåller dinosariefossiler, nere i Badlands.
 
Höga berg och djupa dalar i Rocky Mountain.
 
Calgary stad med hockyarenan i förgrunden.
 
Tacksam att ha upplevt världens största galleria fram till 2004:
Mer bilder kommer härifrån i ett annat inlägg.
 
Tacksam att vi fått uppleva prärien och de långa långa raksträckorna.
Den längsta raksträckan vi mätte från början till den punkt vi kunde se med blotta ögat, den var 3 mil lång! Sen kom ett backkrön och så fortsatte raksträckan ytterligare 2 mil!
 
 
Tacksam att vi fick se björn och ännu mer tacksam att vi satt i bilen då!
 
 
Tacksam över alla vackra bergssjöar:
På tal om vatten är jag också tacksam att man kunde dricka kranvattnet när vi kom upp i bergen. Nere på låglandet kunde man inte det och vi fick köpa vattenflaskor hela tiden. Inte bra för miljön...
 
Tacksam för alla fantastiska vattenfall vi fått se:
 
 
Tacksam över att ha sluppit hushållsarbete i tre veckor.
Tacksam över massa god mat och gott vin.
Tacksam över de dagar jag inte haft migrän.
Tacksam att det funkat att vandra trots mitt onda knä.
Tacksam över tre veckor med massa skratt och att vi haft så roligt ihop.
Tacksam över all kärlek och värme från Christinas familj. Helt otroligt gästvänliga!
Tacksam för ett fantastiskt bröllop!
Tacksam att vara hemma.
Tacksam att få träffa barn och barnbarn igen!
 
Och sist men inte minst - tacksam att ni följt med under resans gång och kommenterat så flitigt trots att jag inte haft så mycket tid att kolla in hos er!
 
 
 
 
 
 
 
 

Bröllop

Så kom då dagen för bröllopet. Anledningen till hela resan. Min systers son som pluggade i Skottland, träffade en tjej från Kanada och blev kär, vilket resulterade i bröllop i Kanada. De har ju redan haft sin Hobbitfest i Sverige, men igår var själva bröllopet här i Calgary.
Eftersom brudens mor är grekisk och troende var det ett grekiskt/ortodoxt bröllop.
 
 
 
Kvällen innan bröllopet kom två av brudgummens bästa kompisar som en överraskning. De var självklart med framme i kyrkan som marschalkar.
 
Brudnäbbarna strör rosenblad i gången.
 
Min systerdotter var en av tärnorna.
 
Marschalkar.
 
Och tärnor.
 
Brudparets händer ihopbundna.
 
Även sammansvetsade genom kransar på huvudet.
 
 
Bröllopskyssen!
 
 
 
 
 
 
Min svåger och min man.
 
De hade två inyrda fotografer som fotade bröllopet från morgon till natt. Efter cermonin fotades lite olika familjekonstellationer. Fotografen står uppe vid orgeln, därför kollar alla uppåt. Jag passade på att fota där nere samtidigt :)
 
Brudparet med brudens mors släkt.
 
Brudgummens släkt - alltså vi :)
 
Brudgummen med sin syster, brud och far.
 
 
 
Uppdukat i festlokalen.
 
 
Även de som lämnat jordelivet fick vara med oss.
 
Tankarna har funnits hos min syster hela veckan här, under reshersal lunch, under sömnlösa nätter och framför allt under hela bröllopet.
 
Var osäker på om jag skulle klara att hålla mitt tal. Dels att prata engelska inför 70 personer och dels för att jag visste att det skulle bli känslomässigt jobbigt. Men det gick ganska bra... bara lite gråt på slutet... Tack Eva för stöd och pepp!!!
 
 
 
En salig blandning av folk från Kanada, Grekland, Sverige och Skottland resulterade i många olika danser. Framför allt mycket greksik dans, jättekul :) Länge sen jag dansade så mycket. Under elva dagars rejäl vandring kände jag bara lite i benen tredje dagen, men imorse när jag klev upp ur sängen kände jag direkt i vaderna.
Blev bara 3 timmars sömn i natt så nu är det dags att krypa till kojs. Det har varit fullt upp dessa dagar i Calgary med rehersal lunch, middag med svägerska och hennes dotter, besök på Heritage Park, bröllop, kollat fotbollsfinalen med brudparet och en drös andra på puben. Imorgon är det dags att åka hem. Men först hinner vi vara med några timmar på barbeque-fest hos brudens föräldrar innan vi tar en taxi till flygplatsen. Landar hemma söndag kväll så tidigast måndag blir nästa inlägg.
Ha det gott!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Elfte och sista vandringen

Imorse checkade vi ut och begav oss till den sista vandringen. Vet inte om vi blir modigare och modigare eller kanske dumdristiga. Här var det inte bara allmän björnvarning utan de har sett en grizzlybjörn här flertalet gånger. Han/hon bor i området vid parkeringsplatsen, går längs med highway och äter bär.
 
Vi träffade ett par tjejer på parkeringsplatsen och gick iväg strax efter dem. Även de hade björnspray och pratade konstant. Ganska snart gick vi ikapp ett helt gäng med tyskar och det kändes skönt att vi var många på leden.
 
Utsikten från första utsiktspunkten. Sen kunde man klättra rätt upp till den högsta toppen.
 
Berget i mitten, utan skog, dit upp på toppen klättrade vi.
 
Då var vi ganska högt! Här blev det lunch med härlig utsikt! Börjar bli bortskämd med denna fantastiska utsikt...  Elva fantastiska dagar med vandring har vi haft. Och innan det Badlands i södern.
 
Efter vandringen åkte vi söderut till Calgary. Åkte in till stan och checkade in först och sen ut till flygplatsen och lämnade tillbaka hyrbilen. Blev totalt 360 mil på 16 dagar. Var helt hysteriskt med trafik när vi skulle till flyplatsen. Köer överallt... Både jag och mannen längtade redan tillbaka till bergen och småorterna. Men kom fram till slut och tog lokalbussen tillbaka in till stan.
 
Nu har vi varit ute och sett oss om lite i Calgary och ätit middag. Verkar vara en ganska liten storstad och lätt att hitta inne i centrum. Det tar ca 10 min att gå in till restauranggatan från vårt hotell. Imorgon väntar lunch med det blivande brudparet och lite andra släktingar.
 
 

Helgbilder och skyltsöndag

Ja här är det faktiskt söndag fortfarande även om det är måndag hos er. Och vad har vi gjort idag? Vandrat såklart :) Vi vandrade en led på 1,2 mil längs med en fors och massa vattenfall.
 
 
 
 
 
Idag var det dubbla varningar på vandringen; både varg och björn.
 
Provinsen vi är i heter Alberta och är vildrosornas provins:
 
 
Visste ni att det var de skandinaviska järnvägsbyggarna som var de första som åkte skidor i Lake Louise?
 
Annat svenskt vi hittat här:
 
Precis som det står går man över gatan i alla olika riktningar, på en och samma gång!
 
Och då kan det se ut så här!
 
 
God glass hos skolbussen!
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mera vandringar

Fortsätter lägga ut lite bilder från alla vandringar. Onsdag blev det lite brantare vandring igen. Tog linbanan upp vid Kicking Horse och vandrade på kammen upp till en bergstopp. Väldigt stenigt men en fantastisk utsikt.
 
 
 
 
Högst uppe på toppen!
 
 
Fruktsalladen smakade himmelskt där uppe!
 
I torsdags fick vi äntligen lämna vårt enkla boende och åka till Canmore där vi bor nu. På vägen stannade vi i Lake Louise. Här var det hysteriskt med folk. Nu märktes det att vi var på ett känt och populärt ställe, busslaster med folk. Man fick gå som i ett lämmeltåg. Vi åkte vidare!
 
 
 
Igår fredag skulle vi gå till Grotto Canyon. Stigen delade sig flera gånger och vi kom längre och längre in i skogen, stigen blev smalare och smalare och vi skakade mer och mer med björnbjällran. Till slut vände vi och tur var väl det. För den riktiga leden gick nere på flodfåran.
 
Det är ju lite extra läskigt på de leder de sätter upp varningar...
 
Skönare att vandra nere i fåran mellan de höga maffiga bergen.
 
Gick förbi ett litet vattenfall.
 
Och lite längre bort en massa stengubbar som de kallar Hoodoos.
 
Fullt av dem.
 
Naturligtvis byggde vi ockå en :)
 
Hela tiden hade vi sällskap av den här lille killen. Han kom väldigt nära så man fick skrämma iväg honom lite ibland...
 
Längst in på leden fanns en grotta uppe i berget. En familj vi träffade klättrade upp dit.
 
Sen hade de lite svårt att komma ner...
 
Idag åkte vi till Banff och gick först March Loop och när man kom fram dit kunde man fortsätta till Sundance Canyon.
Första sträckan var det bara vargvarning. Kändes skönt, men vi var så tidiga så ingen hade gått där innan så det var ändå lite obehagligt...
 
Lika vackert där som överallt annars uppe i bergen!
 
Sen kom vi till nästa del av etappen och där blev det nya björnvarningar... Vi väntade in ett annat gäng och gick strax bakom dem.
 
 
Skönt att komma ut på den första leden igen när vi gick tillbaka.
 
 
Där fanns också varmvattenskällor både inne i grottor...
 
och utomhus.
 
Strosade runt i Banff några timmar innan vi åkte hem till Canmore.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tillbaka till civilisationen!

Nu har vi internet igen! Och bor på ett "riktigt" hotell. I måndags kväll när vi kom fram till Golden där vi skulle bo i tre dagar fick vi lite av en chock. Vi kom fram vid halv 8 på kvällen och var trötta och hungriga. Hade både rest långt och vandrat en hel del på dagen. Vi kommer längre och längre ut på vischan när vi följer gps:en. Till slut åker vi på en grusväg rätt upp i skogen/bergen. Och när vi är framme möts vi av denna reception:
 
Vår lilla stuga. Ingen internet, ingen TV (bara dvd) och ingen kyl.
 
Vi har hunnit med många vandringar sen sist. Så här kommer mängder av bilder! Söndagen valde vi platt vandring så mitt knä fick vila lite.
Vandrade längs med en fors. Strålande sol och klarblå himmel. Lite kyligt på morgonen men sen 28 grader varmt fram på dagen.
 
 
 
 
 
Sen vandrade vi längs en annan flod där man stundtals gick ända ner på strandkanten. Vattnet var isande kallt och jag passade på att svalka huvudet.
 
Stötte på en ny "elk" idag, men utan horn. En kalv eller en hona troligtvis.
 
Dagens sista vandring gick runt Lake Anette. När vi kom dit visade det sig att det fanns en strand och att folk badade för fullt. Här var det betydligt varmare i vattnet. Nu önskade vi att vi hade badkläderna med oss.
 
Måndagen var det dags att resa från Edson till Golden. Åkte några timmar och sen stannade vi och vandrade upp till en glaciär. Den turen var ganska kort så vi gjorde en vandring till lite längre fram på andra sidan vägen och då kunde man se glaciären hela tiden.
 
 
 
 
 
Tisdagens vandring var vid Lake Emerald. Lite för mycket folk runt själva sjön för vår smak. Men sen gjorde vi en avstickare och där var jättevackert.
 
 
 
 

Björnmöte i Rocky Mountain

Nu har det hänt... Vi hoppades ju på att inte möta några björnar, men igår gjorde vi det. Som tur var från bilen. Första björnen som dök upp var bara 4-5 meter från bilen. Lufsade runt bland buskarna.
 
Han hade hela tiden huvudet in mot skogen. Så inga jättebra bilder. Kände mig helt skakig efteråt... Trots att vi satt i bilen. Tänk om vi då hade mött en i skogen...
 
De i bilen framför oss var inte lika rädda, vågade t.o.m. gå ur bilen.
 
Senare på dagen dyker det upp en ny björn i vägkanten. Den gången kändes det inte lika läskigt.
 
Men tydligen var jag lite skakig på handen... Hann inte heller ändra några inställningar i kameran, bara slet upp den och fotade.
 
 
 
Just nu bor vi mitt ute i ödemarken utan internet. Hade förberett ett inlägg till helgbilden och skyltsöndag men hinner inte med det nu. Åkte förbi ett informationscenter för att komma åt wifi en stund. Nu ska vi ut och vandra. Förhoppningsvis utan nya björnar. Kommer nog skramla lite extra med björn-bjällran idag.
Får läsa era bloggar och visa fler bilder senare. Kram
 

Rocky Mountain

Äntligen i Rocky Mountain! Har längtat efter att få uppleva det. Kom hit iförrgår kväll occh igår blev det första vandringen. Först utrustade vi oss med björnspray och björnbjällra. Visselpipa hade vi med oss hemifrån. Man ska inte skrika men hela tiden prata och sjunga. Framför allt vid varje liten kurva så man inte stöter ihop med dem bakom kurvan... Vi var väldigt rädda i början...
 
Vandrade runt fem blågröna sjöar. Ibland gick man längs med vattnet och ibland i skogen.
 
Som ett sagolandskap!
 
När vi gick i skogen brakade det till rejält en gång. Troligtvis en älg men vi blev väldigt rädda och gick väldigt fort sen. Var helt slut när vi kom till bilen efter 4 timmars vandring.
 
Idag bev det en vandring upp till en bergstopp. När vi kom över trädgränsen åt vi pannkaka med jordgubbar. Smakade himmelskt gott efter en lång brant vandring och ännu bättre med den fina utsikten.
 
Sista etappen upp till toppen var extremt brant och mycket löst grus.
 
Fortsätter uppåt! Man blev nästan lite yr när man tittade ner...
 
Yes! Äntligen uppe på toppen!
 
 
 
Klarade oss utan att se björnar men fick se denna fina "elk". Vet inte vad de heter på svenska. Något stort hjortdjur.
 
Efter dagens vandring badade vi i varma källor. Det naturliga vattnet som kommer är 54 grader varmt. Sen kyler de ner det till 40 grader så man kan bada i det. Det var underbart skönt!
 
Nu har vi hejat på Sarah och de andra tjejerna i simningen men det ju inget bra. Hinner se lite varje kväll på hotellrummet. Kollade lite på invigningen igår. Men nu är det sovdags!
 

Dinosarier och Drumheller

I förrgår kom vi frama till Drumheller, fortfarande i södra Alberta, i Badlands som de kallar området. En jättemysig liten stad. Lite mer liv och rörelse än det öde Fort Macleod. I varje gatukorsning fanns minst en dinosarie.
 
 
Den här var lite större! Världens största påstod de. Och man kan klättra upp i den och stå i munnen och titta ut.
 
 
6 km utanför Drumheller ligger detta museum. Här har man samlat skelett och fossiler av dinosarierna. Man jobbar fortfarande med utgrävningar av dalerna. Ja bland såna där kullar och berg som ni fick se i förra inlägget.
 
Så här kan det se ut när de gräver ut skelelttbitar. Allt detta är orginal. Tänk er, detta har suttit på en livs levande dinosarie! För 165 miljoner år sen!
 
Det här är dödsposen, de har spolats med av vattnet, drunknat, blivit liggande och begravt av sandstenen. Huvudet/halsen är vinklat bakåt. Så har de flesta dinosarier hittats.
 
Så här stora var vissa ben! Detta är blandat orginalbitar med återkonstruerat.
 
Ytterligare ett orginal de hittat.
 
Vissa hade hornet bakåt... 
 
...medan vissa hade framåt. Båda är orginal.
 
Sköldpaddor har de också hittat.
 
När dehittar en fossil eller skelett så gjuter de en form av gips runt. Sen borstar de bort lite sandsten åt gången så det till sist bara är själva fyndet kvar. Denna hittade de i år och det är en liten sköldpadda, man ser en bit av skölden och där han håller händerna gårdet in lite på mitten där huvudet har suttit.
 
Tänk så mycket det fortfarnade finns under kullarna vi har vandrat på! Skulle vara spännade att få gräva lite där...
 
Det här är direkt man kommer in och det är kopior.
 
Alla riktigt stora var kopior.
 
 
Tänk om de hade ställt ut lite skelett och dinosarier ute i dalen bland vandringslederna... då hade det kännts som i Jurassic Park... Fast då hade det blivit för turistiskt, nu var det riktigt bra allting!
 
Igår regnade det. Så vandringen efter museumet blev väldigt kladdig och lerig. Det är då det märks att det inte är berg utan sandsten. Allt blir bara lera! Det klibbade rejält under skorna och där det var lite brantare nerför så gled man bara.
 
 
 
Sista bilden är några kilometer bort, från Horse Shoe Canyon. Klippann/berget i mitten är nämligen formad som en hästsko :)
Det var när vi skulle klättra ner här som vi gled som mest... fick som tur var tag på några växter och kunde dra oss upp.
 
 
 
 
 
 
 

Dinosaur Provincial Park

Idag blev det ett besök i ett annat av Unescos världsarv här i Kanada, Dinosaur Provinsial Park. Här levde dinosarierna för 160 miljoner år sedan! 500 olika arter som levde sida vid sida i denna dal. När barnen var små kollade de ofta på en dinosariefilm om Lillefot och det kändes precis som i filmen när man gick där bland klipporna.
Efter istiden fylldes hela dalen med vatten, sen när vattnet sjönk undan formades klipporna av sandsten.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Massor av skelett och fossiler har hittats här. Klipporna som har rött i sig innehåller mycket järn och har rostat. Vissa stenar är större upptill, som en hatt nästan, de innehåller en typ av lerjord som sväller när den blir blöt och fuktig.
Det var en fantastisk upplevelse! Men det gällde att hålla sig på stigarna. Igår varnade de för björnar och pumor. Idag var det skallerormar, skorpioner och gula änkan-spindeln de varnade för. Jag stampade lite extra när jag gick... Inte helt ofarligt att vara ute och vandra i detta land. Men så fantastiskt härligt!
Nu har vi kommit fram till Drumheller. Verkar vara en mysig liten by. Mer om den imorgon! Nu dags att sova och drömma om alla dinosarier!
 
 
 

Buffalo Jump

Ett av Unescos världsarv är Buffalo Jump i södra Alberta här i Kanada. Imorse efter frukosten åkte vi dit. Kom fram strax efter de öppnade vid 9 så vi slapp trängas med så många andra.
Indianerna, Blackfoots, hade sina indianbyar i dessa områden. För att överleva den långa kalla vintern behövde de jaga mycket bufflar. De samlade stenar och byggde som en fålla, väldigt bred i början och sen smalare och smalare. Några av jägarna klädde ut sig som bufflar och några som vargar. Den som var utklädd till buffel-kalv hade till uppgift att leda bufflarna framåt åt rätt håll. De som var utklädda till vargar skrämde sedan bufflarna så de började springa. Då var de redan inne i fållan och sprang och sprang tills de kom till klippan och stupade nerför den och dog. Tänk så grymt!! Men för indianerna gällde det ju att överleva och på detta vis fångade de massa bufflar på en och samma gång.
Sedan torkade de köttet alternativt mosade det med bär till en smet. De tog vara på ben, skinn, hud ja allt på buffeln. Medicinmännen fick inälvorna som var delikatesser.
 
En av gångerna satt en liten pojke inne i klippväggen och tittade på jakten, han var för ung för att delta men för nyfiken för att hålla sig därifrån. Han stupade ner han också och krossade huvudet. Därav det nuvarande namnet på området: Head Smashed In Buffalo Jump.
 
Här kom de springade och trillade nerför bergen. Då var bergen 10-20 meter högre. Bergen består av sandsten och har genom erosion rasat ihop.
 
Prärie överallt runt omkring.
 
Bor många djur däruppe. Puman och björnen låter vi gärna bli att träffa. Vi pratade och sjöng högt hela tiden.
 
Såg många olika mårddjur, små små lemmlar och denna vad det nu är.
 
Såg en antilop uppe i bergen. Sen såg vi många olika fåglar. Som tur var inga björnar och pumor. Men vi pratade med en tjej som jbbade där och de såg ofta björn, både uppe i bergen och nere i dalen.
 
Det var som ett museum invändigt, där man kunde läsa om bufflar, jakten, indianer mm. Och sen kunde man vandra omkring utomhus.
 
 
 
Blev helt förälskad i det här prärielandskapet!
 
Att det var klarblå himmel och 28 grader i skuggan gjorde ju inget heller :)
 
 
En liten paus för att njuta av utsikten.
 
Bergen ni ser längst bort i horisonten är Rocky Mountain. Söderut mot USA-hållet. Vi är ju ganska nära gränsen. Om någon vecka ska vi upp till Rocky Mountain väster om Calgary.
 
Nu börjar det bli dags att äta middag. Inte världens bästa restauranger i denna lilla öde byhåla men vi överlever. Och imorgon går färden vidare. Mot nya äventyr!!
 
 
 
 

Första dagen i Kanada

Blev en lång resa hit. Skulle mellanlanda i London och naturligtvis var planet försenat några timmar. Och fruktansvärt dålig information var det. Påminde oss om våra flygningar i Sydamerika för två år sen... Men efter 24 timmar på resande fot var vi framme i Calgary. Var så trött så jag mådde illa. Hade förbokat en natt på ett hotell nära flygplatsen.
Så jätteskönt att krypa ner i denna stora underbara säng. Det var ju egentligen morgon för våra svenska kroppar men vi lyckades sova några timmar i alla fall.
Så många kranar och knappar på duschen så att det behövdes en instruktion hur man använde den :)
 
Märks att vi är i den amerikanska delen av Kanada. Självklart fanns TV även i badrummet!
 
Ännu större skärm nere i lobbyn.
 
Skulle plocka på oss lite broschyrer om aktiviteter och platser, tänkte vi... Bara att det var inga broschyrer utan videofilmer!
 
Efter frukost tog vi en promenad till flygplatsen, hyrde bil och satte av söderut. Efter en stund stannade vi och åt picknick-lunch och som tur var för mannen fanns en gammal traktor och skördetröska att titta på :)
Området söder om Calgary kallas för Badlands. Det är lång långa raka vägar, platt runtomkring och långt bort i kanten ser man bergen. Det är väldigt disciplinerat i trafiken, alla håller hastigheten.
Bilarna är enornma!
De flesta har såna här!
 
Eller vad sägs om denna husbil. Den ena efter den andra åker förbi. Då ser plötsligt bilen liten ut...
 
Och självklart har man många bilar...
 
Vi bestämde oss för att stanna när vi kom till Fort Macleod. Valde ett lite enklare ställe för att hålla ner kostnaden lite. Det här var det mest fräscha av alla motel i byn. Enkelt, men rent och fräscht. Och wifin verkar ju funka. Ja jag har t.o.m. tagit en pokémon på rummet :)
 
Lite äldre och mindre bil än de andra. En man som körde omkring i denna.
 
Annars är gatorna väldigt öde, stora, långa och öde. Hela byn känns väldigt öde.
 
Många antikaffärer i byn.
 
En hel del prylar i dem...
 
Gamla retrosaker.
 
Skyltar förstås!
 
Det är mycket gammal historia i den här lilla byn. Skyltar överallt som berättar om olika personer och platser.
 
Minnesmonument över de som stupade i krigen.
 
Efter lite mellanmål orkade vi fortsätta utforska byn.
 
Promenerade längs med floden.
 
 
Nästan igenväxt på vissa ställen.
 
Efter maten hade vi tänkt bada i poolen här. Men jag hamnade framför datorn och min man har somnat. Klockan är ju egentligen 5 på morgonen för oss, men bara 9 på kvällen här i Kanada. Tar ett par dar att komma in i rätt fas...
 
Om vi nu skulle bada kan vi ju hoppas att alla följer skyltens uppmaning, att inte kissa i poolen!
 
Detta var vår första dag i Kanada. Fortsättning följer... Mot nya äventyr imorgon!
 
 
 
 
 
 
 
 

Mias Mix

En mix av livets fröjder helt enkelt.

RSS 2.0