Tisdagstema: Varning

Varning för väldigt branta trappor för den som ska besöka Kinesiska muren. Det var så man fick gå på sidan och hålla i sig i väggen på vissa ställen.
 
Fler varningar hos

Borta bra men hemma bäst!

Hur härligt det än är att resa och upptäcka nya länder och kulturer är det alltid lika underbart att komma hem. Den där känslan som infinner sig när man närmar sig HEM... Och denna gång kändes den extra mycket.
 
Kina var ett spännande land att se. Många vackra byggnader, typ tempel, med mycket takmålningar, krusiduller, vackra detaljer. Det är rent o snyggt nästan överallt, folk som sopar gator och rensar ogräs i varenda hörn... Nästan ingen kan engelska och de som kan, de kan ändå bara några få ord. Helt omöjligt att få dem att förstå ibland. Som under skräckfärden i taxin till flygplatsen igår. De har ju inga bilbälten o kör som galningar. Tyckte jag vande mig lite under alla turer men sista turen trodde jag knappt vi skulle överleva. Han sicksackade mellan alla bilar o skulle bara vara först. Jörgen gestilkulerade att han skulle bromsa o köra saktare, men det blev nästan värre, han blev sur o körde bara fortare.
De spottar som galningar, nyser utan att hålla för ansiktet, trängs när de ska in i hissen eller tunnelbanan. Hemma låter vi ju de som ska av kliva ur först, men det existerar inte där, bara att tränga sig in så fort de kan.
 
Så det är så skönt att vara hemma nu! Och har varit så less på deras mat så inatt när vi kom hem tog jag fram lite oxfilé ur frysen som jag smaskat i mig nu. Stackars Jörgen fick åka ner till Göteborg direkt...
Blev en sen ridtur, helt underbart att vara ute i naturen o friska luften. Luftföroreningarna i Kina är hemska.
 
Hotellen har varit rena himmelrikena. Superservice, stora rum, gick nästan vilse i badrummet i Beijing... Förutom frukosten så ingår middagen, juicer o vatten, tvätt etc.
 
Vi kom hem vid 1 i natt och då var klockan 7 på morgonen för oss och vi hade rest ett dygn. Vaknade klarvaken halv 6 och nu är jag så trött så jag mår illa. Ska tvinga mig att vara vaken lite till. Får bli lite längre för varje kväll.
 
Har bara blivit foton från Kina i två veckor så här kommer lite bilder från den tidiga morgonen:
Daggvåta grässtrån i morgonsolen.
 
Hela gräsmattan är full med Bellis.
 
Löjtnanshjärtan har slagit ut medan vi har varit borta.
 
Prydnadsträdet blommar också.
 
Vissa tulpaner har vissnat o vissa blommar ännu.
 
Husvakterna har inte tagit död på mina odlingar :)

 

Fototriss del 220: Så här ser det ut där jag är

Helena på Fototriss vill veta hur långt våren har kommit och hur det ser ut där vi är. Har ju varit i Kina i två veckor. Här har våren/sommaren kommit lite längre än hemma (i alla fall innan vi åkte iväg).
Rosorna blommar för fullt!
 
Finns många gröna lummiga parker här.

Seglarna/surfarna har vaknat till liv i Qingdao.
 
Sista dagen i Kina och nu längtar jag hem till ljuva Sverige! Längtar ännu mer när jag kollar på alla andra härliga fototrissar!


 

Tema fredag: fest

Ja det har ju inte direkt varit någon fest här i Kina, ganska lugnt och skönt. Men en festklädd kinesiska hittade jag :)
Fler festliga bilder finner ni hos Sinneskatten.

Lyser som Las Vegas

Kvällarna här i Qingdao är häftigt att uppleva.
Varenda skyskrapa är upplyst i olika färger och mönster.
Det är som ett skådespel, de slocknar, lyser igen och nu med ny färg eller någon figur på.
Läckra speglingar i vattnet!
 
Bilderna är från i förrgår. Igår åkte Jörgen vidare till Nanjing för att jobba där ett par dar och jag stannade i Qingdao. Lilla jag helt ensam i en 10-miljonersstad i Kina... Jag går promenader på dagarna och håller mig på hotellet på kvällarna, känns tryggast. Som tur är finns det några olika restauranger på hotellet. Eftersom Jörgen är Club-medlem ingår det gratis mat men den är i princip samma varje dag, blir lite enformigt. Så igår lyxade jag till det och gick på en italiensk restaurang. Eftersom det var min födelsedag tyckte jag att jag var värd det :) Var även nere vid poolavdelningen och bubblade en stund. Och på kvällen ringde alla mina tre familjemedlemmar gruppsamtal på skype till mig! Åh vad glad jag blev :) En annorlunda men bra födelsedag!
 
Igår på morgonen såg jag ett tjockt rep hänga utanför fönstret. Sen på eftermiddagen dunsade det till och så dök en hängande fönsterputsare upp, på 33:e våningen, dinglande i repet... De har nog inga kollektivavtal och skyddsombud här :)

 

Tisdagstema: Växter

Några grässtrån från förmiddagens promenad i Qingdao.
 
Andra växter finns hos

Barfota-promenad

Igår lämnade vi storstaden Beijing med sina 25 miljoner invånare och reste till Qingdao, en liten "småstad" med bara 10 miljoner inv. Ligger öster om Bejing vid kusten. Det var här som seglingen var på OS. Och det syns många spår från OS:
 
 
OS-facklan.
 
Det finns ett område nere i hamnen som heter Darling Harbour precis som i Sidney. Och tittar man på denna byggnad med vita taket ser det ut som om de har försökt efterlikna Operahuset i Sydney.

Soligt, varmt och vackert!
 
Jörgen jobbade idag så jag gick längs med hela hamnen och vidare till stranden och tog av mig barfota och strosade runt i vattnet.
 
Det räckte att doppa tårna, iskallt i vattnet.
 
Det var många brudpar som kom till stranden och fotade sig.
 


En fiskares fångst!
 
På tork i solskenet! 
 
Skyskrapan längst till vänster, den runda, är vårt hotell. Crown Plaza.
 
 
 
 
 


 
 

Fototriss 219: Ätbart

Om detta är ätbart eller inte kan ju diskuteras, men det är vad som serverades på matmarknaden i Bejing igår kväll:

Vad sägs om lite orm på grillspett?


Sugen på dessa?
 
Hajen var kanske det som såg mest aptitligt ut :)
 
Fler fototrissbilder hittar du här.
 
Tyvärr kommer jag själv inte in på så många sidor härifrån så jag får kolla mer när jag kommer hem till Sverige igen!
 
 
 

Kinesiska muren

Igår var det äntligen dags, det jag längtat mest efter inför hela Kina-resan. Kinesiska muren, att få vandra på denna historiska byggnad. Eftersom Jörgen varit där ett par gånger tidigare visste han ett ställe som inte var knölfullt med turister. Inte så kul att bara stå i kö och knappt komma fram. Vi åkte till ett ställe som heter Mutianyu och tog sittliften upp i bergen.

Det var ganska disigt som det oftast är i Bejing. Men ibland ser man knappt någonting framför sig så vi hade tur ändå!

 
 
Vi gick även en sväng på den riktigt gamla delen som inte är renoverad.
 
 
Här var den nästan helt igenvuxen.
 
 
Det var mängder av trappsteg och det var riktigt brant på vissa ställen. Inget vidare för mitt onda knä, men det var bara att bita ihop!
 

 
 
 
 

 
 

Tema fredag: skylt

Eftersom jag befinner mig i Kina blir det givetvis en skylt härifrån. Skylten är från Himmelska Fridens torg och jag har absolut ingen aning om vad det står :)
 
 
Andra skyltar hittar ni hos
 
Tyvärr kommer jag inte in på alla andras bloggar härifrån. Och kan därför inte kommentera era bilder. Myndigheterna i Kina har stoppat många sidor som facebook, youtube etc och jag märker att många bloggar inte går att öppna, vissa går att öppna och läsa texten men inte se bilderna. Så jag har desto mer bilder att kolla på när jag kommer hem :)
 
 
 
 
 

Förbjudna staden

Den förbjudna staden - ett kejsarpalats som färdigställdes i Beijing år 1421. Är lika stort som 100 fotbollsplaner och består av 8706 rum!


 
Mycket folk att trängas med!
 
 
Dessa drakar finns på varendaste tak! Husen och framför allt taken är som konstverk. Och det gick åt mer än en miljon hantverkare och hundra tusen konstnärer att skapa allting. Utsmyckningarna är ofta gulfärgade eftersom gult är kejsarens färg. Inslag av rött symboliserar tur och lycka.
 
 
 
Många olika avdelningar/gångar finns det. Snart vet man inte var man är...
 
Fram till 1911 när kejsardömet i Kina störtades bodde kejsaren i palatset. Redan 1925 öppnades det istället upp som museum.

Trött

Vi är så trötta nu! Skulle nästan kunna somna stående. Klockan är snart 8 på kvällen här i Kina och vi ska ut på en liten kvällspromenad så vi håller oss vakna ett tag till.
Sov litegrann på planet, men inte mycket. Men vilken skillnad att flyga första klass. Man kan ligga ner och man får äkta champagne! Mmm så gott!
 
 
Många rätter och många glas:

 
Vi kom fram mitt på dagen och gick en promenad till Himmelska fridens torg. Så mycket folk ute. Och trafiken ska vi inte tala om. Höll på att bli överkörd vid första rödljuset, av en elcykel som tydligen får åka mot rött. Soligt men disigt och ca 26-27 grader i skuggan. Kände inte av den dåliga luften så mycket men det var alldeles vitt i luften av några blomster, så där som det blir av överblommade maskrosor. Såg nästan ut som det snöade...
 
 
 
På väg mot Förbjudna staden. Men den skulle bara vara öppen en timme till så den tar vi imorgon.
 
Himmelska fridens torg - väldigt stort!
 
Vackra konstverk av blomster runt hela torget!
 
 
 

 

Tisdagstema: Akut

Idag bär det av till Kina. Eftersom jag är ganska kräsen med mat och ofta blir akut hungrig så har jag laddat upp med knäckebröd och digestive.
Kan ju hända att jag blir akut sugen på lakrits också :)
 
Fler akut-bilder finns på
 

Fototriss 218: Grönt - tävling

Grönt är skönt sa man när man var liten. Och visst tycker kossorna det är skönt att komma ut på grönbete!

 
 
 
 
Mmm vad gott med grönt gräs!
 
Denna vecka är det tävling med 
 
och man kan vinna tre nätter på vandrarhemmet Castanea.

Tema fredag: mjukt

Här är det riktigt mjukt och skönt att sitta!
 
Fler mjuka bilder hittar du hos Sinneskatten.
 

Vilken värme!

22 grader idag! Nu är sommaren här på allvar! Har inte riktigt fattat det bara. Pälsar på mig för mycket hela tiden, särskilt när jag ska ut o rida.
Gick upp tidigt i morse o satte en deg. Ner o handlade helgmaten medan degen jäste. Frukost med nybakade frallor, filmjölk och jordgubbar. Mums!
Sen ut till stallet på en lång skön tur. Brukar ofta se massa fina blommor och djur. Idag såg vi just de djuren vi inte vill se. Dels de där slingriga sakerna som jag bara hatar... först en som låg o solade sig i vägkanten och sen en som slingrade sig iväg när vi kom och störde. På hemvägen såg jag två ståtliga älgar. Och jag var väldigt tacksam att det var hemväg så Tinky bara hade blicken framåt. Hade hon vänt på huvudet åt sidan hade hon också sett dem, och hon är hysteriskt rädd för dem. Nu gick det bra :)
 
I förrgår såg jag lite avundsjukt på grannens utslagna tulpaner. Behövde inte vara avundsjuk så länge. Igår slog mina ut.
Bara de lila som slagit ut helt, de andra är på gång...
 
De här små blommorna undrar jag vad de heter. De är lila när de slår ut, för att sedan bli blå.
Sprider sig som ogräs, men det gör mig inget när de är så fina.
 
Björkarna blir grönare för varje dag nu :)
 
Och gullvivorna är så vackra, bara älskar dem!
 
Dags att göra rabarberpaj snart!
 
Men ikväll blir det mandelmassatårta med citronmousse och passionsfrukt. Och grillat förstås! Nu är gästerna välkomna!

Tisdagstema: Vackert

Ja det är bara att gå utomhus denna årstid för att se vår vackra natur. Svårt att välja mellan vitsippshav, blåsippor, tulpaner mm.
Får bli de blommande träden i Kungsträdgården:
Andra vackra bilder hittar du hos
 

Fototriss del 217: Kyrkor

Temat hos Fototriss denna vecka är kyrkor. Vårdinge Kyrka i Sörmland passerar jag varje dag och det blir också mitt fotoobjekt. Här har jag också min farmor och farfar och ett par andra släktingar begravda.
Helena uppmanade oss att gå in i kyrkorna och fota. Tyvärr är det inte många kyrkor som är öppna nu för tiden pga stöldrisken. Denna kyrka fungerar som vägkyrka på sommaren och är då öppen väldigt mycket. Men inte nu...
 
En gravsten på ena kyrkoväggen.
 
På andra långsidan finns ett par såna här. Har ingen aning om vad det är. Tycker det ser lite läskigt ut då det påminner om en snara och vi faktiskt är på en kyrkogård... Någon som vet?
 
Titta gärna på andra kyrkor hos
 
Efter att ha fått en kommentar av Eva om att Vårdinge vann tävlingen årets utnämnda kyrktupp (vilket jag inte hade en aning om) måste ni ju få se den också:

Snabbvisit i Stockholm

Efter morgonbestyren i stallet så bar det av mot kungliga huvudstaden idag. Dags att köpa examenspresent till dottern. Förutom att handla det vi skulle ha så strosade vi runt en stund på stan och njöt av det vårliga vädret och atmosfären.
 
I Kungsträdgården började träden blomma så smått.
 
 
Sagolikt vackert!
 
Och så här skönt hade en del det i solen :)
 
Mannen är på väg till Stockholm för andra gången idag och ska se Brucan ikväll. Själv ska jag ta en härlig ridtur på eftermiddan och en lugn skön kväll i soffan.

Tema fredag: Ljus

Temat hos Sinneskatten denna vecka är ljus. Och så här roligt kan man ha med ett litet värmeljus i ett kolsvart rum. Slutartid 4 sek samtidigt som jag rör kameran som ett hjärta ovanför ljuset.
 

Mias Mix

En mix av livets fröjder helt enkelt.

RSS 2.0