Gemsweekly photochallenge - skum samt skyltsöndag

Veckans ord hos Sanna är skum. 
 
Den här veckan var det dags att göra nytt städa-badrummet-medel. Häller ihop såpa eller yes med vatten och ättika. Vänder försiktigt på flaskan för att blanda det och då blir det genast väldigt mycket skum. Sen häller jag upp på sprayflaska och har när jag städar badrummet. Glasväggarna i duschen blir som nya. 
 
Har inte orkat ta tag i det där med att vara nyttig så länge jag varit förkyld och mått dåligt. Men nu börjar jag känna mig piggare så tänkte att det börjar bli dags. Så då måste jag ju först äta upp det onyttiga som finns kvar hemma innan jag kan börja vara nyttig :) Så denna vecka har jag mumsat i mig de sista skumtomtarna. 
 
Och visst är det lite skumt att det blommar vårblommor i januari. Den vintermånad som brukar vara kallast och full med snö. Fast jag blev ändå glad när jag såg dem :) 
 
Passar på att slänga in lite skyltar till BP:s skyltsöndag också. 
 
Lite fredagsgympa som inte är alltför jobbig. 
 
Den här la min moster upp, den var så bra så jag lånade den! 
 
I Örebro har de fattat hur roligt det är med skyltar! 
 
Finns så många sidor med citat som ska göra människor klokare och lyckligare. Men ärligt talat, om man ska tänka att man kanske inte ens vaknar upp nästa dag, hur lycklig blir man då?? 
 
Vad säger ni om en söndag till imorgon? 
 
 
Och vill ni se hur andra tolkat ordet skum klicka på bilden:
 
 
 

Nudelsoppa

I somras i Österrike åt vi Nudelsuppe många gånger. Och varje gång var den lika god. Jag lagar oftast potatis- och purjolökssoppa när jag gör soppa. Men nu tänkte jag att jag skulle försöka mig på en nudelsoppa. Googlade och hittade några olika recept som jag gjorde om lite till ett som passade mig. Och det blev helt underbart gott! Har även testat att frysa in och ta fram en liten lagom lunchportion och det funkar bra det med. 
 
 
Nudelsoppa 6-8 portioner
½ - 1 purjolök, finstrimlad
2 pressade vitlöksklyftor
1 finstrimlad paprika
1/3 finhackad chili
2,5 liter grönsaksbuljong
200 gram äggnudlar
 
Fräs purjolök, vitlök, paprika och chili i olja. Häll i 2,5 liter grönsaksbuljong och låt koka ihop några minuter. Häll i nudlarna och koka så länge som det står på nudel-förpackningen. Servera och njut, gärna med nybakat bröd. 
 
Hittade dessa nudlar som är otroligt tunna. Blev jättebra. 
 

Gemsweekly photochallenge - tiger

Ordet vi ska tolka är tiger. Det första jag tänker på är den gamla klassiska skylten:
 
Men sen tar jag fram mammas gamla kakbok som jag har ärvt. Ja mamma bakade inte ofta eftersom pappa var bagare. 
 
Har finns recept på tiger-kaka. Den bakade jag ofta när jag var liten. 
 
Klicka på bilden om du vill se hur andra har tolkat veckans ord:
 

Gemsweekly photochallenge - sur

Veckans ord är sur. Och sommeliér som jag är så tänker jag ju genast på Sur lie. I Frankrike finns ett vindistrikt som heter Loire och där gör man bla Muscadet-viner. Torra fruktiga viner som man gärna dricker till ostron. Om man vill ha lite extra karaktär på vinet gör man en Muscadet sur-lie. Det innebär att man låter vinet ligga kvar på sin jästfällning innan man buteljerar. Ofta från höst till vår. Smaken blir mer rund och komplex och det kan bli ett litet stick av kolsyra i vinet. Denna metod används även i champagne. 
 
Lånad bild från Systembolaget där de säljer denna Sur-lie. Nr: 2275 och kostar 85 kr om någon vill prova. 
 
Hur andra har tolkat ordet sur ser ni om ni klickar på bilden:
 
 
 
 
 

Skyltsöndag

Egentligen inte söndag idag, men det har kännts som det i och med att det varit röd dag. Sista lediga dagen. Har visserligen tjuvstartat lite och jobbat lite grann under ledigheten. Tycker alltid det är skönt när man kommer in i vardagslunken och rutiner igen. 
 
Hade gjort ett tal till pappa i form av en ganska lång dikt om hans liv. Pappa hör ganska dåligt och jag var så hes så jag knappt kunde prata, så det var tur att jag kunde ge honom häftet sen så han kunde läsa det. 
 
Pappa och mamma skyltade med att vi kom från Sverige :) 
 
Skyltar inne på hotellet
 
Och självklart fanns det många skyltar som önskade God Jul! 
 
Den här skylten såg jag när vi var ute och gick. Lite läcker med alla färger. 
 
Vi hyrde bil en dag men vår bil var inte alls lika färgglad som denna. 
 
I Sverige är det ganska vanligt att det sitter skyltar om att inte rasta hunden i rabatterna. Tänkte att de måste ha väldigt smarta och läskunniga katter i Spanien när jag först såg skylten. Men det var att man inte skulle mata katterna. Förstår fortfarande inte varför den satt i katt-höjd och inte i vanlig ögonhöjd så människorna kunde se och läsa den bättre. 
 
Bara skyltar från Lanzarote idag. Har inte fotat mycket sen vi kom hem eftersom vi mest suttit i soffan och kollat filmer och kurerat oss. Tack för alla krya-hälsningar! Nu är vi "bara" förkylda och känner oss inte febriga och sjuka. Har börjat gå promenader igen men det känns som löpningen får vänta ett tag till. 
 
 
 
 

Gemsweekly photochallenge - stuka

Länge sen jag var med regelbundet i Sannas roliga fotoutmaning. Nu är det nytt år och då gör jag ett nytt försök. I år har Sanna bara valt homonymer, dvs ord som stavas och låter lika men kan betyda flera olika saker. Första ordet är stuka. Och måste erkänna att jag bara tänkte på stukade fötter. Men efter lite googling vet jag att stuka kan betyda många olika saker.
 
När jag växte upp hade vi en gammal jordkällare där vi förvarade sylt, saft, potatis mm. Senare när min man och jag bodde i villa med barnen hade vi en jättehärlig matkällare inne i huset med ventil rätt ut så den höll riktigt kallt. Har man ingenstans att förvara sina potatisar och morötter kan man bygga en stuka, man gräver en grop och lägger i nät i botten, sen ner med potatis mm, öser över halm och jord. Sen håller sig maten där hela vintern. Så enkelt och smart. Och man bara krafsar bort lite jord och halm för att komma åt dem. Förutsätter förstås att det inte kommer 2 meter snö :) 
 
Bild lånad från nätet. 
 
Jag har inte gjort någon stuka här vid lägenheten så jag får förvara min potatis i lådan i kylen. Det går ganska bra det med. Däremot har min man och jag undrar varför ett par av grannarna har lagt en jättehög med jord vid sin uteplats, precis där de odlade i somras. Det kanske är en stuka helt enkelt. 
 
Klicka på bilden så kommer du till utmaningen och alla som är med. 
 
 

Mias Mix

En mix av livets fröjder helt enkelt.

RSS 2.0