Heritage Park Historical Village

Bilderna i förra inlägget, de från det gamla tryckeriet, fotade jag i Heritage Park Historical Village i Calgary. Ett ställe som man kan jämföra med vårt Skansen. Man har samlat massa gamla historiska byggnader som man visar upp.
 
Inne i parken fanns också ett gammalt museum med mest bilar men även andra fordon. Har visat lite skyltar därifrån förut.
 
Calgary är en gammal westernstad och det syntes på de gamla husen.
 
 
 
Ett gammalt tåg.
 
Brandstationen.
 
Och vagnen med brandslangen. Lite skillnad mot idag...
 
Gamla hotellet fungerade som restaurang idag, bra så vi slapp gå hungriga :)
 
I alla butiker och restauranger var de tidsenligt klädda.
 
Polisen.
 
Smeden.
 
Inne på telegrafbyrån.
 
De körde även små teateruppträdanden.
 
Den här mannen jobbade inne på biljardsaloonen och där fick bara män komma in förr. Han var riktigt stolt över den gamla kassapparaten som fortfarande fungerade.
 
Inne på saloonen rökte förstås männen pipa.
 
Skolan.
 
En gammal rullstol inne på sjukhuset.
 
Gammal inredning överallt, som den gamla dockvagnen här.
 
Många fina gamla byggnader.
 
 
 
 
 
 
 
Calgarys äldsta hus!
 
Indianbyn var det enda som vi var lite besvikna på, den kändes för modern och det fanns inga indianer där. Annars var det ett toppenställe att spendera några timmar på. Kan varmt rekommenderas om ni åker till Calgary!
 
 
 
 
 
 
 
 

Det tog sin tid...

Att trycka en tidning förr i tiden, det tog tid. Man satte dit varje liten bokstav för sig i en ram innan man kunde trycka. Lite senare kunde man ta hela ord och sätta i ramen.
 
Flera processer senare kom man fram till själva utskriften.
 
Med tanke på den långa tiden det tog så kom Nyhetsbladet ut en gång per vecka och det innehöll 4 sidor varje gång. Sen var det dags att börja trycka nästa veckas nummer... Lite skillnad mot dagens teknik både på tryckerierna och när det gäller nyheterna på nätet.
 
 
Hastighet är dagens ord hos
 

Tacksam!

Måndag är dagen då jag och många andra är lite extra tacksamma. Dagen då vi sammanfattar föregående veckas ljusglimtar.
 
Tacksam för trevligt besök från Malta på måndagen! Verkligen jättetrevligt att träffa Anita och hennes man.
Tacksam för en jättetrevlig lunch med Anita och Beate på tisdagen!! Så roligt att få träffa er båda!!
Tacksam för fina presenter av båda!
Tacksam att jag hittade vad jag sökte att köpa i födelsedagspresent till min man (tallrikar från Bruka Design i färgen orange! Han älskar orange).
Tacksam för en trevlig Morgonsoffa med ortens företagare.
Tacksam för skön massage.
Tacksam att Electrolux äntligen kommit och lagat diskmaskinen (varit paj i 7 veckor).
Tacksam för gratis parkering i både Trosa och Oxelösund.
Tacksam för trevliga kunder.
Tacksam för nya bokningar.
Tacksam för min frissa som är både duktig och trevlig. Ja så är det ju i och för sig min syrra som lärde upp henne :) Hon var 12-13 år när hon började sopa golvet hos syrran. Och en dag fick hon prova klippa min man, det var hennes första kund. Det är ca 30 år sen och nu är hon alltid fullbokad i flera månader. Syrran och hon hade sina salonger bredvid varandra med öppen dörr emellan så det är lite jobbigt att bli extra påmind om syrran. Eftersom hon har så fullt tar hon inte emot nya kunder, utan vill hinna med de kunder hon har. Men när syrran dog sa hon att jag självklart fick börja gå hos henne, det är jag också väldigt tacksam för!
Tacksam för era fina kommentarer om mitt hår!
Tacksam för en trevlig kväll med tjejkompisarna!
Tacksam för en mysig familjedag på lördagen!
Tacksam att hovslagaren kunde slå på skorna igen.
Tacksam för härliga ridturer!
Tacksam att mammas ögonoperation gick bra!
Tacksam att kunna sitta ute och äta lunch i slutet av september!
Tacksam för soliga varma dagar och svala nätter - helt perfekt!
 
 
 
 
 
 

Gott och ont

I fredags träffades jag och tre andra tjejer för en gemensam tjejmiddag. Vi lagade maten tillsammans, åt och drack gott. Och huvudanledningen till att vi träffades denna gång var för att bestämma om vi ska ha en gemensam 50-årsfest nästa år. Vi började planera lite redan för två år sen. Men nu är vi inte lika sugna längre. Så det lutar åt att vi lägger pengarna på en gemensam weekendresa istället.
 
 
På lördagen firade vi min man som fyller år idag. Ett lugnt och mysigt firande med bara familjen. Lite femkamp i trädgården och sen kräftor och paj.
 
 
Har äntligen fått rida igen. Eftersom min häst får så torra och spruckna hovar på sommaren tog jag av henne skorna när vi åkte till Kanada. Så nu har hon gått i hagen och ätit sig tjock (-are) i två månader. I fredags kunde äntligen hovslagaren komma och slå på skorna igen så nu kan vi ut och lunka i skogen!
 
Det är både på gott och ont med veckor som denna, fulltecknade med roliga saker. Självklart kom migränen som ett brev på posten natten mellan torsdag och fredag och den biter sig fast fortfarande.
 
Har också varit hos frissan och kapat av det långa håret. Nu får det bli kort ett tag, mitt tunna hår ser lite tjockare och fylligare ut när det blir kort och lite uppklippt.
 
Det är ju söndag och skyltdags så idag får det bli en skylt som står hemma hos min väninna:
 
 
 
 

Härlig vecka

Inte bara helgen som var fullt upp. Sista dagarna har det gått i ett. Och bara massa roliga saker :) I måndags fick vi nämligen finbesök, från Malta! Anita och hennes man var här på lunch. Så jätteroligt att träffas på riktigt och inte bara via bloggarna. Och sen på tisdagen träffades vi igen och då tillsammans med Beate uppe i Stockholm. Men det vet ju ni redan eftersom Beate skrivit om det :) Vi hade massor att prata om och tiden bara försvann. Precis som BP skrev så är vi korta alla tre, jag är alltid kortast så Anita och BP fick känna sig långa när de stod bredvid mig.
 
20 september och vi kunde sitta ute på lunchen, jättehärligt!
 
Har också varit i Trosa och strosat runt utmed ån.
 
Haft flera utbildningar i HLR.
 
Ikväll hade jag sällskap som vanligt på kontoret. Och självklart fick min medhjälpare slicka i sig sista glassen :) Man måste ju dela med sig!
 
 

Tacksam

Måndag och dags att sammanfatta veckan som gått i en tacksamhetslista.
 
Att bilverkstan fixade en tid snabbt när bromsbeläggningen behövde bytas på bilen.
Att vi har träffat Charles mycket!
Att jag fick se ett (för mig) helt nytt område i Nyköping med massa kulturella platser och vackra byggnader.
Trevliga kunder!
Bra föreläsning om stress och naturens positiva påverkan på stressen.
Att vi orkade fixa så mycket hemma i helgen (glömde skriva ett par saker som mannen fixade, nämligen de där äckliga sakerna som golvbrunnen och soptunnan utomhus som nu är skurad).
Hämtmat.
Goda vänner!
Familjen!
 
Är också tacksam för det trevliga besöket vi haft här idag och ett par fina saker jag fick. Men det får väl komma med på nästa veckas lista :)
 
 

Full-rulle-helg samt skyltsöndag

Den här helgen har vi verklligen hunnit med massor. En sån där helg när man är supereffektiv och bara tycker allt är roligt. Vi har dammat, dammsugit, skurat golven, städat toaletterna, tagit bort klädseln på ena soffan och tvättat, bytt lite soffkuddar, skurat kyl, frys, micro etc, sått gräs, förminskat ölandstoken med en tredjedel eftersom den bara växer och växer och breder ut sig, tagit bort en tuja, rensat ogräs, gjort rent hlr-dockorna, jobbat en del, varit borta på middag hos vänner, hälsat på mina föräldrar, varit på bio, tvättat massor av tvättar, bäddat rent, plockat äpplen, varit i stallet, bakat knäckebröd...och säkert massa annat som jag glömt nu.
 
 
 
Och så är det ju skyltsöndag. Blir några gatuskyltar från Kanada.
 
 
Och en gatuskylt i form av ett brunnslock. Finns ju i alla fall två bloggvänner som är svaga för brunnslock :)
 
 
 
 
 
 

Northern Lights Wildlife Wolf Centre

När vi var i Kanada och bodde på det där stället mitt i skogen utan internet, restauranger och annan civilisation, då bodde vi mer eller mindre granne med ett vargcenter. Så naturligtvis blev det ett besök där.
 
Det här är Wiley som gillar att bli kliad av skötaren.
 
De föder inte upp några vargar utan har bara tagit emot vargar som av olika anledningar förlorat sina föräldrar eller av andra orsaker inte skulle ha överlevt annars. Sedan försöker de sprida kunskap om vargen! Utbildningar och föreläsningar. I Kanada har man ett väldigt stort problem med vargar på campingplatser. Människorna lämnar alldeles för mycket matrester efter sig och då kommer vargarna. Och med vargar och människor på samma ställen uppstår incidenter som ibland slutar med att vargen blir skjuten, trots att det var männsikan som gjorde fel från början. Det vill det här centret ändra på.
 
Men som alla andra vill de ju självklart tjäna pengar. De tar med två vargar och två människor ut i skogen och släpper vargarna lösa. Så får man promenera omkring i några timmar med vargarna. Hela tiden är det tre ledare med. Och detta betalar man 2 350 kr för, för två personer. Vi var lite sugna men tyckte det var dyrt. Sen visade det sig att det var fullbokat i flera veckor så då behövde vi inte fundera mer på det.
 
Här hemma i Gnesta är det ganska livliga diskussioner om vargen på sociala medier. Molstaberg som ligger här har ju blivit angripna av varg 5-6 ggr och förlorat mängder av får. Och dessutom har ju de stackars fåren lidit något fruktansvärt. De som försvarar vargens vara, de som inte vill ha skyddsjakt, säger sig vara djurvänner och tycker vargarna har rätt att leva. Det tycker jag också att de har. Men är det inte bättre att skjuta en varg än att 80-talet får ska behöva lida och dö?
Vargparet här i Sjundareviret som det kallas fick 6 valpar. Mamman blev skjuten, pappan har troligtvis förflyttat sig men några av valparna finns kvar i området. Så hela tiden sker nya attacker.
Förra året, eller om det var 1½ år sen, innan de fick valpar, rörde de sig runt i trakterna ganska mycket. En dag la en tjej ut en videofilm på facebook när hon filmat den precis bredvid stallet.
Dagarna efteråt när jag red hem genom skogen och skrittade på långa tyglar får min häst tokspel och sätter av i galopp några steg samtidigt som hon hoppar på sidan för att se bakåt. Då ser jag en grå skugga försvinna in bland träden. Inte ett ljud hördes... När vi träffar älgar och rådjur så brukar det ju knaka lite bland buskarna. Och min häst är alltid kolugn, tar inte ett steg i onödan om man säger så... Är ganska säker på att det var vargen som var precis bakom oss.
 

Tacksamhet

Måndag är tacksamhetsdagen. En sammanfattning av veckan som gått.
 
ett värmande sms från en kär vän
varma soliga dagar
svala nätter
halstabletter och näsdukar
migräntabletter
lagom mycket att göra på firman
nöjda kunder
höststädningen i trädgården är nästan klar
tvättmaskin
rena lakan
bakpulver och vinäger för avloppen
aloe vera
flygande jakob
egna äpplen
egna björnbär
glass
internet
min nya telefon och att jag fått till alla saker att fungera i den
höj- och sänkbart skrivbord
vänner, familj, bloggvänner!
 
Häng på du också! Gå in hos Eva och länka ditt bidrag.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dagen som inte borde finnas

Den 11 september har vi inofficiellt strykit ur almanackan. Det har hänt så mycket hemskheter så det behöver inte hända mer nu. Hade först tänkt att inte göra nånting idag. Bara stänga in mig från morgon till kväll. Men inget blir ju bättte av det...
Åkte ut till min systers grav direkt i morse så att jag skulle slippa träffa andra. Min man var med. Ett år sen idag som hon somnade in på sjukhuset, precis i samma sekund som vi kom dit. Minns det som igår... Värsta dagen i mitt liv.
Sen fortsatte vi till nästa kyrka och nästa grav. Min mans mamma dog även hon den 11 september, men för 6 år sen. Minns även det som igår. Jag var i Mora hos sonen när min man ringde.
 
 
 
På eftermiddagen tittade vi på derbymatch mellan Gnesta och Stjärnhov. Vi har ju alltid hållt på Gnesta. Min man har varit ledare där, barnen har spelat där i många många år, jag har jobbat på kansliet. Men så börjar dotterns sambo spela i Stjärnhov!!! Så nu vet man ju inte vilka man ska hålla på. Vi håller på Anders och på Gnesta sa vi. Och Anders gjorde 3 mål, hat trick, och såg till att Stjärnhov vann :)
 
Charles sitter hos gammelmormor och hejar på pappa som spelar!
 
 
 
 
 

Calgary

Under vår Kanada-resa rörde vi oss i och runt Calgary. Lite söderut, lite norrut, lite öst och väst. Som i en radie runt staden. Sista 5 dagarna var vi i själva staden.
Calgary är skyskrapornas stad. En liten centrumkärna med mängder av skyskrapor. Annars är staden väldigt utspridd. Dryga miljonen invånare bor där.
 
Skyskraporna speglar sig i varandra så det ser ut som det är ännu fler...
 
 
Det var mycket konst och skulpturer överallt.
 
 
 
 
Jobbigt att vandra runt i en storstad, behöver en liten vätskepaus.
 
De här gubbarna fanns vid en av tågstationerna och från det här håller var de gul-orange...
 
...medan de var grön-blåa från andra hållet.
 
En restaurang med lite annorlunda soffor.
 
Som många andra storstäder finns ett högt torn, Calgary Tower.
 
 
Högst uppe i tornet fanns en liten utbyggnad.
 
Utsikt uppe från tornet.
 
Här ser man även hockyarenan.
 
Dagens selfie. Nu står vi i den lilla utbyggnaden högst upp.
 
Och som ni kanske noterade var det glasgolv där... Nästan så man fick lite svindel...
 
Precis som man kunde få svindel när man tittade uppåt.
 
Efter det kan man behöva en drink till.
 
Gågatan var mysig och familjär med många bra restauranger.
 
Överallt var det enorma blomsterarrangemang.
 
 
Men vad händer här?
 
Jo när det är OS så fixar man storbilds-TV och stolar mitt på gågatan!
 
Det här torget kallas Olympic Plaza och byggdes till OS 1988. Det var här man delade ut medaljerna. Nu är det is-bana på vintern.
 
Dags för ett litet pub-besök igen. Här kollar vi på Sveriges damer som spelade final! Tillsammans med brudparet och flera av deras vänner.
 
Trots att vi var i en storstad fanns många grönområden. Och eftersom floden Bow River flyter genom staden kan man göra många och långa promenader längs med den.
 
På vissa broar körde trafik både uppe på bron och även på en liten extrabro under den stora bron.
 
Man kunde promenera i timmar och ändå såg man alltid tornet!
 
När man korsade floden och klättrade upp på en kulle fick man utsikt över hela staden. I en av affärerna såg jag denna vy på ett vykort. Sen promenerade vi tills vi hittade den. Mycket bättre än att köpa vykortet, nu fick jag ju med min man på bilden också :)
 
Calgary är en western-stad.
 
Fanns gott om western-affärer.
 
 
Det här var det närmaste jag kom en ridtur under semestern.
 
Här har vi Mr Macleod. Det var han som grundade den lilla staden vi bodde när vi åkte söderut i början på resan, kommer ni ihåg? Där det var så öde, breda gator och inga människor. Här står han vid Fort Calgary. Det fanns tre fort liksom på rad. Ett i Calgary, ett i Macleod och ett i Edmonton. Soldaterna sprang sen som på en linje där emellan för att försvara landet.
 
Vad säger ni? Vi behöver nog en kall en efter den här långa promenaden!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lugn kväll

Precis som BP brukar påpeka är jag betydligt bättre på att blogga när jag är ute och reser än hemma :) Tar mig inte tiden här hemma. Nu har dessutom jobbet satt full fart vilket är jätteroligt.
När vi var barnvakt åt lilla Charles var han lite förkyld och barnbaciller är inget att leka med, så nu har jag ont i halsen och hostar för fullt. Fick äta mängder av halstabletter på utbildningen idag.
 
Är helt ensam ikväll. Det var evigheter sen. Eftersom sonen mådde väldigt dåligt när han kom hem från Argentina har han bott hemma hos oss det här året. Men idag flyttade han iväg, i alla fall tillfälligt. Han bor i ett litet hus på landet medan han fortsätter leta lite mer centralt boende. Håller tummarna att han kommer trivas!
 
Så nu sitter jag här med mitt kvällste, mina halstabletter, tända ljus och njuter av tystnaden.
 
 

Ännu en helg och skyltsöndag

Ännu en helg har gått. Planterat lite höstblommor och börjat städa undan sommaren på altanen. Ute och käkade med en vän i fredags. Barnvakt till lille Charles i lördags. Första gången med läggning och det gick bra trots att han var förkyld och lite smågnällig.
Somnade medan morfar läste favoritsagan: Nisse Pingvin.
 
 
Och så lite fler skyltar fotade i Kanada:
Lite tecken som indianerna använde.
 
Den här buffelfällen hittade de med en hel historia skriven på.
 
Och vill ni lära er prata som indianerna så är det bara att börja träna.
 
Alltid mycket varningar om farliga djur... Och även varningar för hettan som ni ser.
 
Tur att jag inte såg de här skyltarna förrän efter första promenaden, annars hade jag vänt...
 
 
 
 

Mias Mix

En mix av livets fröjder helt enkelt.

RSS 2.0