Gemsweekly photochallenge - klubba

Klubbad säl är ett ganska lustigt uttryck. Varför säger man så egentligen. Klubbade man ihjäl sälarna förr? Läste att det är bilden av ett stort snarkande djur man vill förmedla. Att sova som en klubbad säl gör jag väldigt sällan. Vaknar många gånger på en natt. 
 
 
Denna lilla säl är inte klubbad i alla fall utan simmar i godan ro omkring i hamnen i Howth, en liten fiskeby utanför Dublin. 
 
På denna bild är vår son 2 dagar och dottern knappa 2 år. När sonen skulle födas bestämde vi att dottern skulle få börja med lördagsgodis. Hon hade inte fått äta godis innan och vi tänkte att då känner hon sig lite stor och får något gott. Så sonen föddes på en torsdag och sen på lördagen fick hon en tablettask och en klubba. Hon blev jätteglad!! Men hon var också en snäll och givmild storasyster så när vi tittar bort i två sekunder och sen tittar dit igen så sitter hon bredvid lillebror och trycker in klubban i munnen på honom och han suger snällt på den. Här försökte vi låta bli sötsaker de två första åren för dottern, för sonen blev det inte ens två dagar :) Men man kunde ju knappast bli arg när hon ville vara snäll mot lillebror. Och jag har ingen bild på själva tillfället för det var ju långt innan mobiltelefonernas tid och just då tänkte jag inte på att hämta kameran utan att få bort klubban ur lillebrors mun. 
 
Vill ni se hur andra har tolkat ordet klubba så klicka på bilden:
 
1 Stare Ström:

skriven

Jo, man klubbade säl när de låg och vilade på isen. Lätt sätt att nästan utrota dem. Nu har man kommit på bättre tankar. Fint med givmilda systrar!

2 BP:

skriven

Nu vet jag att man kan sova som en klubbad oxe och som en klubbad säl. Undrar vem som kommit på dessa helt diametrala uttryck...

Bilden och storyn om dottern och sonen är ju såååå fina! Fick faktiskt titta extra noga för att hitta sonen bland alla mjukisdjur;-)

3 Helen:

skriven

Jag har också hört att man klubbade säl förr, det låter verkligen hemskt och väldigt skönt att de inte håller på så idag. Historien om dina barn är så gullig. Vilken snäll storasyster som vill dela upplevelsen av av godis för allra första gången med lillebror 😁

4 Gerd:

skriven

Oj, så gulligt och välment! Där blev sonen klubbad av storasysters välmening!

5 Emma, Sol som sol?:

skriven

Haha, så typiskt va! Jag har hört precis samma sak hos andra, att första barnet fick inget godis förrän det var kring två år och sedan kom nr 2 och det blev godis på en gång. Fast två dagar var nog rekordet!

Underbart med alla gosedjur!

6 Carita:

skriven

Så gulligt av henne att dela med sig <3
Att sova som en klubbad oxe har jag hört.
Klubbad säl förknippar jag med djurplågeri :-(

7 Paula:

skriven

Klubbade sälar ska vi glömma, det var på tok för grymt, och verkligt! Dina barn däremot ska vi bara titta på och le åt, haha, godis är inte ett lätt ämne...

8 Violen:

skriven

Gulligt att låta lillebror smaka på godisklubban. En bra start för syskonsämja?
Klubba säl är inte ok men gjorde man "förr i tiden". Andra tider och andra värderingar!
Ha det gott!

9 Marit:

skriven

Forferdelig måte å bli avlivet på! Men veldig god løsning på ukens utfordring.

10 KajsaLisa:

skriven

Nej man klubbar ju inte sälar längre och att människor brydde sig mer om djuren förr är en myt. Jättesöt bild på dina barn när dom var små.

11 Ditte:

skriven

Uttrycket att sova som en klubbad oxe har jag hört många gånger. Men jag kan inte minnas att just oxar klubbades.Däremot vet jag att sälar förr klubbades. Känns grymt.
Bilden på barnen är fin och jag ler när jag läser om bebisen som fick smaka på klubban. Generöst och gulligt.

12 Paula:

skriven

Klubbad säl var den första associationen jag fick till temat, o det lät ju inte så kul. Nu har jag tagit paus från Gems, tycker jag redan känner igen orden, lite synd då det finns så många andra att välja bland. Du fick till det utmärkt, förutom söta sälen fick du en berättelse om syskonkärlek! Kram

13 Anni:

skriven

Att klubba säl är verkligen otäckt, även om jag förstår det praktiska i det för "jägaren".
Att sockerchocka lillebror är inte fullt så grymt ;-) Vi lyckades hålla dottern från godis tills hon var en månad från treårsdagen. Då var hon på kalas hos grannflickan och när alla de andra hade fått just klubbor i sina fiskdammspåsar fick hon en påse utan godis. Hon var alldeles olycklig, så det vara bara att falla till föga och låta henne också få. Lillebror var däremot fullständigt ointresserad av godis i flera år. Han radade upp det på bordet och stoppade sedan tillbaks det i påskägget som han fått av gäster. :-)
Kram!

Kommentera här: