Skyltsöndagen

När jag var liten hette vår julmarknad just skyltsöndagen. Alla handlare täckte för sina skyltfönster och dekorerade och pyntade. Klockan 12 på söndagen när marknaden började togs täckpapperet bort och man kunde gå runt och titta i alla skyltfönster. Det var väldigt spännande. Jag har t.o.m. suttit i ett skyltfönster under marknaden. Mina föräldrar hade ju bageri och konditori i alla år och jag och en kompis satt ett år utklädda till tomtar och bakade marsipantomtar i skyltfönstret. Det var jätteroligt :) 
 
 
Senare när jag gick i högstadiet gick jag och mina klasskompisar runt med skyltar och gjorde reklam för alla företagare just på skyltsöndagen. Två år i rad gjorde vi detta och tjänade ihop tillräckligt för att komma till Österrike på skolresa. 
 
Numera heter det Gnesta Julmarknad och handlarna håller på hela veckan med sina skyltfönster och belysningen på gator och torg. Men stora granen tänds av våra kommunfullmäktige när marknaden avslutas kl. 16. 
 
Och markanden inleds av Karin Westerberg som sjunger julsånger. Som ni ser på skylten bakom Karin bjuds alla barn på julklappar av Tomten, sponsrade av Gnesta Handel. Charles är lite rädd för tomten och ville inte gå fram och vi var bara glada för kön med över 300 barn var väldigt lång... Men sen när vi skulle gå bort till restaurangen såg vi att tomten precis skulle gå ifrån torget. Jag frågade Charles igen om vi skulle gå fram och då vågade han och det var inga barn kvar i kön. Han fick en pilbåge med pilar och var överlycklig. Vi fick med oss en liten julklapp till lillebror också :) 
 
Vi hann även med en julmarknad ute på landet i ett gammalt församlingshem.
 
Mysigt men inget speciellt att handla. Sockor, vantar mm. 
 
Men den här visboken från 1949 gillade jag :) 
 
Ni som vill se andra skyltar, kika in hos BP som förvaltar skyltsöndagen. 
Och ni som behöver julklappstips kan kika på mitt förra inlägg :) 
1 Paula:

skriven

Vilken härlig nostalgi! så kul med gamla foton som dessutom platsar på skyltsöndag! Hur ska Charlie vandra som skyltdocka om några år för att samla pengar till sin skolresa tro? Här har det regnat i veckorna tre, julstämning, hur ska den hinna hit till lördagens julmarknad? Men det sista som överger människan är hoppet, kyla utlovas iaf och frostiga träd är bättre än inget...Kram

2 BP:

skriven

Vilket inlägg! Som Paula säger, vilken härlig nostalgi! Jättekul att du mindes bilderna och la upp dom till Skyltsöndag. Visst var det mera spännande då, för barnen åtminstone.
Minns att jag heller aldrig var så speciellt förtjust i jultomten. Var också rädd för honom... och clowner faktiskt. Strongt av Charlie att överkomma rädslan.
Ja, om jag jämför dina gamla bilder med de nytagna så kan jag bara säga att det faktiskt var roligare och mera genuint då.

Täbys julmarknader äger rum nästa helg, en på "Döda Torget" och en på Galoppbanan. Får se om de får godkänt av mig;-)

Tusen tack för ett underbart inlägg och länken:-)

3 Susjos:

skriven

Finfina bilder från svunna dagar, och fina nutidsfoton också!
Jag har knappt landat här hemma efter våra underbara veckor på Gran Canaria, och vill inte riktigt ta in att julen är på gång....gillar inte stressen, som jag själv skapar!
Ha det gott! Kram

4 Anni:

skriven

Nog var det mer spännande med en skyltsöndag än med julpynt redan i oktober. All magi försvinner, det gäller jul likaväl som semlor och kräftor när ingen bryr sig om datum. Underbara bilder från en tid som flytt <3

5 Biggeros:

skriven

När jag var liten inledde skyltsöndagen med marknad i Sigtuna. Sådan där gammeldags där de sålde hårt socker i strut och heta mandlar. Vilken tur att Charlie vågade sig fram till tomten=)
Vi ska se om jag tar mig till Julskyltningen i Jerez i morgon=)

Kommentera här: