Burj Kalifa och Dubai Mall

Resan  fortsatte till Dubai, ännu ett av de sju olika emiraten. Abu Dhabi har blivit rika på sin olja. I Dubai finns inte lika mycket olja så deras shejk bestämde att här har vi 0% skatt. De betalar ingen skatt på sina inkomster. Utländska företag betalar ingen skatt vare sig i Dubai eller hemma, inte på 15 år när det gäller sitt hemland. Så Dubai har blivit rikt av See Trade, alla handelsresande som gjort affärer, flyttat dit sina företag. Förra året började de med moms på vissa saker och då är det endast 5% och inte alls på många saker. Alla olika stora företag ligger längs med kustremsan i ett område som heter Jafsa.
Vi pratade med en servitör som kom från Storbrittanien, han tjänade ungefär 4 gånger så mycket i Dubai mot i England. Och då räknade han med vad han fick kvar efter hyra och så, eftersom det även är dyrt att leva i landet.
 
När vi kom till Dubai tog vi en taxi ner på stan och gick runt bland marknadsgator. I stort sett enda gången under veckan man kunde gå omkring på små gator och trottoarer. Det fanns väskor, kläder, guld, kryddor mm. De var på en hela tiden, skitjobbigt.
 
Svårt att gissa vad det svarta är. Citroner, ruttna citroner. Men de luktade fortfarande citron.
 
Abra är namnet på båttaxin. Med den åker man snabbt över floden till andra sidan staden. Och lite skyltar hör ju till när det är söndag. Det är BP som håller i skyltsöndag som vanligt.
 
 
När vi var i Edmonton i Kanada var vi den gallerian som fram till 2004 var världens största. För då byggdes denna i Dubai som nu är världens största galleria. Så nu har vi varit i både nummer 1 och 2 :)
 
Här är dessutom världens största godisaffär. Vi gick inte in.
 
Här får man en förhandstitt på hur deras nya torn kommer se ut när det är klart. El Grecco. De har ju redan världens högsta torn, Burj Kalifa. Men redan nu bygger de ett ännu högre som ska vara klart om 2 år.
 
Världens bästa lakrits fanns förstås! Oj så många sorter vi fick smaka. Knappt så vi behövde nån lunch sen. Köpte med oss en del förstås.
 
Man kunde spela minigolf bland snögubbar.
 
Det fanns vattenfall inne i gallerian. Fortsätter hela vägen bort.
 
Mängder av dykare.
 
Och ett superstort akvarium.
 
Burj Kalifa ligger precis bredvid The Mall och är som sagt världens högsta byggnad.
 
Hela 828 meter högt.
 
Vi åkte upp till the top, 148:e våningen. Finns några våningar till men dit får man inte åka. Allt är som små miniatyrer när man kollar där uppifrån.
 
Där nedanför är ett vattenspel varje halvtimme och även om man zoomade in såg man knappt någonting.
 
Hela denna stora byggnad är The Mall.
 
Där uppe fick man förfriskningar (alkoholfria) samt små snittar. Vi satt länge och njöt av utsikten.
 
Stannade och såg solnedgången därifrån.
 
Sen åkte vi ner och såg fontänspelat nerifrån marken. Det var en upplevelse. Har många häftiga filmer men har aldrig klurat ut hur man lägger in filmer på bloggen.
 
En fantastiskt vacker kväll.
 
 
En gång i halvtimmen harde även ett ljusspel då tornet förvandlas till alla möjliga färger och mönster.
 
 
 
Det var en fantastisk upplevelse. Både att åka upp i tornet, se utsikten därifrån, se fontänshowen, se ljusspelet. Allt var fantstiskt. Utom alla människor när vi kom ut. Det var så lugnt när vi skulle upp i tornet och där inne. Men när vi kom ut var det hysteriskt! Fick hålla hårt i min man för att inte knuffas iväg i folkvimlet. De hade precis avslutat Ramadan och hade världens fest. Och det fanns bara en in- och ut-väg för alla taxibilar. Tog säkert 40 minuter att åka de första 100 metrarna innan vi var ute på vägen. Tur att vi hade gjort upp om fast pris.
 
Avslutar dagens inlägg med en skylt som satt på de flesta toaletter. En hel procedur att gå på toa där :)
 


Kommentarer
BP

Alltså det här inlägget var å helt i min smak! Måste säga att Dubai tilltalar mig betydligt mera än Abu Dhabi. Vilka fantastiska bilder du tagit - helt bortsett från skyltarna alltså.
Ja, vilket land! Vi var där för sisådär 20 år sedan - innan Dubai blev till vad det är nu. Burj Kalifa var klart då, men inte Dubai Mall som enligt mig är helt - WOW. Fantastiskt!

Utsikten från toppen och dina nattbilder är magnifika. Å alkoholfritt... Ja, där har då inte skett någon förändring jämfört med när vi var där. Då fanns det bara alkohol på hotellen...

Å du, lakritsaffären Lakrids by Bülow finns faktiskt också i Täby Centrum (som står sig väldigt slätt i jämförelse med Dubai Mall - centrumet alltså), tror det eller ej. Å den verkar då inte vara poppis. Sällan man ser folk i den.

Inlägget, dina bilder samt skyltarna var helt fantastiska. Tusen tack för de och länken:-)

2019-06-16 @ 23:45:14
URL: http://bp-computerart.blogspot.com
Paula

Ojoj, skrattar gott åt skylten där en gubbe sitter på huk ovanpå toastolen! Minns också mitt besök i tunisien på 70-talet när jag upptäckte att det inte fanns några toastolar...mindre kul...inget toapapper heller...
Ja nog upplever ni mycket, men vad betyder fully cladded? Ytterligheternas land kan man väl säga? Kram

2019-06-17 @ 00:04:46
URL: http://paulaz.se
Susjos

Vilken resa, och vilka foton! Jag som trodde att vårt Mall är ett av de största, jag går ju fortfarande vilsen där hihi!
Kram!

2019-06-18 @ 00:00:58
URL: http://www.susjos.blogspot.com
Anni

Återigen, jag både fascineras och äcklas lite. Det är som att titta in i en film. Samtidigt får jag upp bilder från flyktingläger på näthinnan för här blir det ju så otroligt tydligt vilka enorma kontraster det är på vår planet.
Nya tornet är verkligen som en science fictionskapelse. Vad ska det bli i det, vet du det?
Och så undrar jag över brandsäkerheten i de höga byggnaderna, jag som knappt vill åka upp högre än brandbilens stege når ...

2019-07-19 @ 09:55:58
URL: http://vardagsnjutning.blogspot.se


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Mias Mix

En mix av livets fröjder helt enkelt.

RSS 2.0