Stykkisholmur

Stykkiisholmur ligger i på en halvön Snaefellsness på västra Island, en bit upp i landet. Halvön är uppkallad efter glaciären Snaefellsjökull som ligger där. Vi tyckte det skulle bli litet för mycket bilåkande att åka dit samtidigt som vi ville se så mycket som möjligt av landet när vi var där. Så vi bestämde oss för att åka i alla fall. 
 
Som ni ser upplever man kratrar och dramatsik natur med man bilar. 
 
Vi tog flera små pauser och promenader. Nästan så man får känslan av att vara på månen! 
 
Längs med den steniga lilla vägen hade de byggt torn av stenar så man skulle ha koll på vägen vintertid. 
 
Mitt uppe bland kratrar och berg ligger en sjö. 
 
Kommer fram till Stykkisholmur och möts av en liten by. Hus, caféer, hotell mm. Blev glatt överraskade då vi inte sett nåt liknande på hela veckan! 
 
Lyckades komma åt nån inställning i lilla kameran så halva bilderna blev suddiga... 
 
Vi njöt av utsikten uppifrån fyren. 
 
Vacker utsikt och strålande väder! 
 
 
Hoppa ut och sätt dig där ,sa jag, så kan jag ta en fin bild! Ser väl inte så svårt ut... 
 
Så här brant stup var det...
 
Och det är ett antal meter emellan... 
 
Åkte vidare på halvön och hittade ett haj-museum. 
 
Det var inte mycket att se... 
 
Nästa stopp blev vid en strand där det skulle finnas mycket sälar. 
 
Vi såg 5-6 st, ganska långt ut. Här är 3 som ligger och vilar på klipporna. Väldigt inzoomat så ingen bra bild. Stora kameran fick stanna på hotellet den här dagen. Varför, kan man ju undra?? Det spöregnade när vi lämnade Reykjavik men blev fint när vi kom norrut. Nu  har det mulnat på igen som ni ser. 
 
Hvalfjardargöng är en tunnel som byggdes 1996-1998 av Skanska. Den ligger 3 mil norr om Reykjavik och sparar massa tid åt folket som slipper åka långa omvägar. Den är nästan 6 km lång och närmare 4 km ligger under havsbotten! Som djupast är den 165 meter ner... Det gäller att inte ha klaustrofobi... 
 
Skönt när man ser ljuset i tunneln! Finns ju inga vägar ut från tunneln (mer än fram och bak) i och med att den ligger under vatten och under botten. 
 
Trötta och nöjda kom vi tillbaka till Reykjavik där vi bodde de två sista nätterna. 
 
 
 
 
 
 
 
1 Susanne:

skriven

Men du milde vilket coolt landskap och fantastiskt vackra bilder. Den första bilden är magisk :) Och visst skulle man tro att du visar bilder från månen. Kargt och stenigt. Häftigt och fascinerande.
Har dom mycket snö på vintern? Tänkte på den där högen med stenar. Smart sätt ändå. Våra vägpinnar skulle inte räcka långt...
Den där tunneln vette sjutton om jag skulle vara så sugen på att åka igenom. Usch... Åker helst inte hiss och avskyr trängda utrymmen. Superkul att se bilder och läsa om Island. Tack för att du visar :)

2 BP:

skriven

Tänk så mycket en blå himmel kan göra:-) Helt underbara bilder. Tänk om det alltid skulle vara så här fint väder på Island. Ön förtjänar faktiskt det tycker jag. Å den där klippan var nog det mäktigaste jag sett under din resa. Helt otroligt. Hade nog heller inte vågat hoppa där. Man är ju ingen Mike Powell heller;-)

3 Eva Trillian:

skriven

Fantastiska bilder :) Tacksam att ni delar med er :)

4 Anni:

skriven

Vilka otroliga färger det blir på bilderna med sol! Samtidigt är landskapet nästan läckrare när det är mulet. Oavsett så har du verkligen fångat en fantastisk natur med din kamera.
Och nog ser man en hel del mer när man åker bil, även om det kan kännas lååångt och trist så måste den annorlunda miljön vara värt det!
Kram!

5 FREEDOMtravel:

skriven

Men oj vad vackert!!! Och fint väder hade ni oxå så ni kunde se vyerna ordentligt! Vilken tur att ni åkte hit! :)

6 Paula:

skriven

Underbara foton från den dramatiska ön...

Kommentera här: