Utflykt vid Titicacasjön

Vår 5-dagarsutflykt är över och vi kan pusta ut lite i Cusco, Peru. Så många fantastiska upplevelser och minnen. Väldigt mycket som inte har fungerat som vanligt. Man köper en sak av resebyrån och får någonting annat, men det har varit bra i alla fall, det mesta åtminstone.

Vi åkte buss från La Paz till Copacabana vid Titicacasjön. På ett ställe fick vi lov att åka över sjön. Passagerarna i små gungande båtar och bussarna på pråmar.

  
Framme i Copacabana lämnade vi ifrån oss bagaget på hotellet vi skulle sova nästa natt, åt lite nyfångad forell från Titicacasjön och åkte sen iväg med en halvstor båt till Isla del Sol – Solön. Det tog drygt en timme. Vandrade uppför inkatrapporna och tittade på Soltemplet där inkafolket bad och dyrkade sina fyra gudar: solen, månen, bergen och Moder Jord.

Inkariket varade i ca 300 år. Från 1200-talet till 1500-talet då Spanien kom och erövrade Sydamerika. Då inkafolket bara hade pilbågar och sina muskler vann spanjorerna kriget ganska enkelt eftersom de hade eldvapen. Inkariket bestod av stora delar av Sydamerika, norra Argentina, västra Brasilien, södra Ecuador, södra Colombia och nästan hela Bolivia och Peru. Inkarikets huvudstad och viktigaste plats var just Cusco där vi befinner oss nu.

På Solön bodde vi i ett helt oisolerat hus på 4000 möh och det var minusgrader på natten. Behöver knappast tala om att vi frös.

 
Tittade på solnedgången innan middag och sänggång.
 
Nästa morgon vandrade vi från södra till norra delen av ön. Det tog drygt 3,5 timmar och var 8 km. Det är så mycket uppför och nerför branta berg så det går inte fort. Men så vacker utsikt uppe på toppen.
 
Små hus från inkatiden.
 
Många olika rum och våningar.
 
 
Åt lite mer forell och tog båten tillbaka till Copacabana. Nästa morgon vandrade vi uppför ett högt berg till en kyrka/minnesplats. Guiden försov sig så vi gick själva. Otroligt nedskräpat och tråkigt på denna plats. Men vacker utsikt ner mot stan och över Titicacasjön.
 
 
 

Efter lunch åkte vi buss från Copacabana i Bolivia till Puno i Peru. Tog ca 4 timmar. Där skulle nästa engelsktalande guide vänta på oss, men där var det fullständigt kaos. Ingen kunde engelska. Vi blev visade till en annan resebyrå och fick lov att byta ut våra bussbiljetter som vi skulle fortsätta till Cusco med. Så helt plötsligt skulle vi åka med ett annat bolag. En spansk dam som försökte samla ihop alla var superstressad och när vi frågade efter toan och gick dit så försvann hon med hela gruppen. Jörgen, jag och en annan tjej fick springa och leta efter dem. In i en minibuss och ner till hamnen. Där tog vi båt ut till Floating Islands. På Peru-sidan är det mycket mer vass i Titicacasjön. Och av vassen bygger inkafolket flytande vass-öar.  Först binder de ihop ett torvliknande material som grund. Sen lägger de på vass, växelvis åt ena hållet och andra hållet. De fortsätter lägga på vass så öarna blir ca en meter höga. Slutligen sätter de på en stor sten i ett rep som ankare. Ankaret är viktigt för annars flyter de iväg alldeles för långt. Det har hänt att en familj flutit iväg till den bolivianska sidan när det har blåst riktigt mycket. Vi besökte två olika öar och familjerna guidade oss och berättade om sina liv. Sen ville de förstås att vi skulle köpa deras handarbeten. Vi köpte både en duk och soffkuddsfodral.

På en ö fanns det skola för barnen. De hade alla sitt eget utkikstorn och eget kök. De ställde alltid dit en stor platt sten under köket så inte vassen börjar brinna.

Annastastia som säljer sitt handarbete.
 
Några av vassöarna.
 
 
 
Här får vi se hur man bygger en vass-ö.
 
 
Utsiktstornet och båten.
 
 
Efter Floating Islands blev det nattbussen till Cusco i Peru. Den bussen de bokade om oss till hade varken filtar, kuddar, bälten eller toa… Blev inte mycket sova av den natten (heller).
1 Eva, Tinibelli:

skriven

Oj vilken resa ni är på, och tack för att du låter oss "följa med"! Så spännande att läsa om era alla strapatser och äventyr. Önskar er en fortsatt intressant resa och att allt går väl!
Kram Eva

2 Eva Trillian:

skriven

Dina bilder får mig att le :) vår värld är en fantastiskt sådan!
Floating Islands såg jag en dokumentär om för inte så länge sedan - vilket smart koncept! Nöden är verkligen uppfinningarnas moder.
Sv: Min pensionärsbild handlar mer om hur vi pratar om pensionärers levnadsstandard i Sverige. Jag har bott i ett land i medelhavet ... nå, inte mer om det, men låt mig säga att jag vet hur pensionärer har det när de inte har pengar. I Sverige är det fortfarande bra.Väldigt bra.
Ha fortsatt fantastiska dagar!

3 Bp:

skriven

Ja många missöden men ändå fantastiska upplevelser som dina bilder visar. Det är ju en helt annan värld du visar, fantastiskt:-)
Å det där med vassöar är ju genialiskt - löser bostadsbristen om man säger så;-)
Att det skulle vara så svinkallt där just nu är en överraskning för mig. Tur att ni hade rätt vinterkläder med er;-)
Å bussen på den rangliga båten får mig att darra;-)
Hoppas du får en chans att se matcherna!

Svar: Tjocka kläder hade vi inga alls med oss men som tur är säljer de varma alpacka-kläder överallt. Åker till Lima om några timmar så hoppas vi hinner se matchen idag. Imorgon ska vi bara se!! Chao!
Mia Ahlstrand

4 Life of Johanna:

skriven

oh vilka härliga bilder och så underbar resa ni gör!

5 Caroline:

skriven

Skriver det igen, vilken resa ni är ute på!!!

6 Lottisen:

skriven

Vilket äventyr! Spännande läsning och underbara bilder!

7 Veiken:

skriven

Tack för tipset om detta inlägg. Mycket trevligt och intressant!Resan blev ju ett äventyr i sig själv. Även det roligt att minnas i efterhand! :)

8 Veiken:

skriven

Ett mycket intressant inlägg. Tack för tipset. Resan i sig var ju ett äventyr. Jobbigt när man är där, men ändå ett roligt minne sedan!

Kommentera här: