Chablis

Den här ledigheten har det slunkit ner en del Chablis. Chablis är ett litet deldistrikt av Bourgogne i Frankrike och de vita vinerna görs enbart på chardonnaydruvan. Det finns Chablis enligt gamla skolan och enligt nya skolan. De gamla rävarana lägger den på ekfat och får en smörig fyllig Chablis med fatkaraktär. Den nya skolan använder ståltank och är ute efter den härligt krispiga tonen. Mycket gröna äpplen, citrus etc. Personligen föredrar jag den nya typen.
Chablis finns i fyra olika kvalitetsgrupper där Petit Chablis är den enklaste, sen kommer Chablis, följt av Chablis Preimier Cru och slutligen Chablis Grand Cru som är den mest exklusiva. Självklart följer även prislappen med...
 
Här nedan är två mycket prisvärda Chablis:
Vi börjar med den till vänster:
Chablis Les Petits-Fils de Léonce Bocquet nr  5566, 89 kr.
Torrt vitt vin med toner av gröna äpplen, citrus och mineral. Trots dessa krsipiga toner kan man ana chardonnaydruvans smörighet. Passar väldigt bra till lax men även andra fisk och skaldjursrätter.
 
Det högra vinet:
Chablis Domaine Thierry Mothe nr 5564, 109 kr.
Även här ett torrt friskt vin med mycket gröna äpplen och citrus. Detta vin är friskare än det andra. Här känner man ingen fet smörighet alls. Lite mer mineraltoner. Passar till lättare fiskrätter, skaldjur och är ett perfekt sällskapsvin.
Kan varmt rekommendera båda men måste jag välja blir det den högra :)
 
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Mias Mix

En mix av livets fröjder helt enkelt.

RSS 2.0