Bloggar ikapp

Igår blev stora delar av Gnesta strömlöst under kvällen. Vi klarade oss med vi hade inget internet istället. Och som ni alla vet blir man ganska handikappad utan internet :) Så det blev inga inlägg och ingen koll hos er igår kväll. Får ta igen så mycket jag hinner idag istället.
 
Först helgbilden.
Fortsatte elda igår. Men som ni ser är det vinter nu igen. Snart är hela rishögen i skogen borta... Och som Anni skrev, vi borde elda liiiite oftare!
 
 
 
 
Helenas utmaning Hållbar Livsstil är ju varannan söndag. En bra och viktig utmaning då vi alla behöver tänka på hälsa och miljö mer än vad vi redan gör.
Jag fick min första tygkasse av min svärmor för ca 20 år sen, en kasse av bomull. Sedan har det blivit fler och fler bomullskassar och jag har alltid med mig dem och några begagnade plastkassar när jag handlar. Eftersom mina axlar/rygg är så dåliga så fyller jag bara kassarna till hälften så det går åt några stycken när jag handlar. Har alltid trott att dessa kassar är det bästa för miljön. Tills alldeles nyligen då jag läste att en kasse i återvunnen polyester är det allra bästa för miljön. Anledningen till att bomullskassen inte är lika miljövänlig är att den är så resurskrävande att producera. Polyesterkassen är tillverkad av PET-flaskor eller utslitna polyesterkläder.
Vi använder 150 kassar per person och år i Sverige. 1,3 miljarder kassar totalt!! Hälften av dessa är plastkassar. Nu ska Sverige minska detta med 40 %.
Det viktigaste är att vi återanvänder våra kassar så många ggr som möjligt. Du kanske tar plastkassen från ICA och använder till soporna och tycker att du återanvänder. Men det är mer miljövänligt att dessa återvunna polyesterpåsar när du handlar och sen köpa rullar med soppåsar.
Ju mer resurskrävande det är att producera kassen, ju fler ggr behöver vi äteranvända den. Och med tanke på att jag fick några av mina kassar för 20 år sen så kan jag nog ha gott samvete på den punkten även om jag har flera nyare varianter också, som denna tex:
 
 
 
 
Och så avslutar jag med Evas Tacksamhetsmåndag. Skönt och nyttigt att få stanna upp och fundera på veckans guldkorn.
 • internet
 • ström
 • kramar
 • tulpaner
 • att vattnet äntligen tinat upp i stallet efter flera veckor
 • januaris bokföring klar
 • hemlagad soppa
 • varm brasa
 • vetekuddar
 • ingen migrän under helgen
 • vitt vin
 • min man som försöker hejda mig när jag anstränger mig mer än min kropp klarar av
 • chokladhjärtan
 
 Önskar er alla en fin vecka!
 
 
 


Kommentarer
Anonym

Ni är väldigt rediga som eldar upp hela högen där i skogen :) Rätt årstid att göra det på också! Man kanske var det då du blev tillsagd att ta det lite lugnt också ;) Det r skönt att andra är rädd om en när man inte kommer sig för med att vara det själv!
Bra att använda återanvändbara kassar, eller korgar, eller vad man nu använder. Alltid lika skönt att slippa köpa en påse!
Det känns logiskt det du skriver om bomullskassar - men jag har inte tänkt på det tidigare. Ny kunskap - tack!
Skön vardags"lyx" tittar fram i din lista och gör mig glad :) Hemlagad soppa, vetetkuddar, vin ... :)
Sv: Sv: Bram - med myror ... är i fet text :) för att det är en länk! Klick!
önskar dig en fin fortsättning på en (i alla fall här) solig måndag!

2016-02-15 @ 15:21:24
URL: http://provtyckningar.blogspot.se/
Eva Trillian

Och där blev jag anonym - mitt namn hoppade ur :) Spännande- men absolut inte meningen!

2016-02-15 @ 15:22:17
URL: http://provtyckningar.blogspot.se/
BP

Elda på du bara, då smälter snön lite snabbare åtminstone runt elden;-)

Det där med olika kassar... Läste också artikeln. Kan säga att jag aldrig använt en tygkasse utan jag tillhör gruppen som återanvänder plastkassarna från affären som soppåsar. Oooops!

Vad gäller din tacksamhetslista så fastnas jag på internet och ström. Som du säger, utan internet är man lika handikappad som att vara utan ström. Man känner sig liksom avskuren från omvärlden, och det är ju precis vad man är också.

2016-02-15 @ 17:22:09
URL: http://bp-computerart.blogspot.se
Kerstin

Mycket att fundera på för att vara rädd om vår miljö. Mina tygkassar har jag använt i snart 10 år och en del är gjorda av gamla kläder så jag känner att jag har nog ganska gott samvete. Men det är bra att man får sig en tankeställare......
Härlig lista att vara tacksam över. Fastnar för tulpanerna och den varma brasan. Härligt:=)

2016-02-15 @ 17:48:49
URL: http://mindag-k.blogspot.se/
Anemonen

Elda grenar kan vara fint och så värmer det så gott. Den änglamark kassen var snyggare än min, men tygkassar är bäst för de går inte sönder som de flesta plast kassar. Inget kul att inte kunna komma ut på nätet men sådant händer ibland.

Jessica Högberg

Man får passa på när man har internet😉
Fick lite dåligt samvete nu med påsarna och bättrar mej genast! Har massa tygpåsar så nu åker dom fram!

2016-02-15 @ 20:39:58
URL: http://lchftrollet.blogg.se/
Helena

Chokladhjärtan och vitvin låter som härlig lyx att unna sig. Skönt att slippa migrän och vetekuddar är toppen.
Vilket fin inlägg till Hållbar livsstil. Att tänka på vad man bär hem sina varor i är en bra idé då det blir ganska många påsar varje månad. Tack för att du är med och bidrar till utmaningen. Kram

2016-02-15 @ 22:26:00
URL: http://sciencehelena.blogspot.se/
Freja

Jag tänkte börja sy egna tygkassar, men då syr jag av secondhandtyger, så det är återvinning av tyg som annars skulle ha kasserats, det kanske är lite bättre... greppar efter halmstrån...

2016-02-15 @ 23:02:43
URL: http://frejareddevil.wordpress.com
Livet genom bilder

Jag och sambon satsar på att bli bättre på att komma ihåg att ta med sig påsar när man ska handla. Det är ju även en sådan helt onödig utgift att köpa kassar varje gång man handlar

2016-02-16 @ 06:21:23
URL: http://livetgenombilder.blogspot.se/
cissi

Vad kul med ett inlägg som handlar om hållbar livsstil, det är sällan sånt dyker upp i de bloggar jag följer. Om alla gjorde lite för en bättre miljön skulle effekten bli ganska stor.
Kram

2016-02-16 @ 07:42:44
URL: http://ceciliasdag.blogspot.se
Anonym

Vi pratade just om detta med plastkassar häromdagen och bestämde oss för att skärpa oss. Så tack för att du påminner mig...för nu ska här bli skärpning och inga fler Willys eller Ica kassar till soppåsar.
Tisdagskramen

2016-02-16 @ 09:28:00
Anita Malta

Visst känner man sig inte så lite isolerad från omvärlden när strömmen plötsligt går. Tycker man får sig en tankeställare i vilket sårbart samhälle vi egentligen numera lever i. Men fördelarna överväger och så snart man är uppkopplad igen så glömmer man snabbt och livet går vidare :-)

En värmande brasa kan ju alltid vara skönt när det är isande kallt om det inte vore för den där förbaskade stickande röken ;-) Ser att vintern håller kvar sitt grepp hos dig men nu är det bara drygt en månad kvar till vårdagsjämning och sen går vi över till sommartid. Jippie !! :-) Fast vi har haft en väldigt mild "vinter" här på ön. Nästan som en svensk sommar när det är som bäst.

Intressant läsning om kassen och en bra idé av Helena som kom på utmaningen "Hållbar Livstsil". Har alltid med tygkassar när vi ska storhandla men när jag handlar oplanerat får jag allt köpa en kasse i affären som jag sen även använder som soppåse. Men de här kassarna är inte av "vanlig" plast utan miljöanpassade. Har vi t.ex lägger något i en av dessa kassar ute i solen på terrassen så smulas den strax sönder till ingenting... Men herregud det här kan bli långt !! :-) :-) Hjälp Mia, jag börja ju plötsligt skratta så jag får tårar i ögonen och maken börja undra vad jag håller på ! Nog om kassen :-)

Läser istället omm dina härliga små guldkorn i vardagen och tack snälla för dina rader hos mig.
Himmel vad spännande det måste vara att snart få ett barnbarn. Många säger att det är en bonus i livet !
Skönt att du fått tillbaka lite av din inspiration igen efter allt det jobbiga som nu ligger bakom.

Med mig är allt bra, har nog inte mått så bra på flera år. Fotoutmaningen 366Foton väcker också lusten att fotografera mera vilket är jättekul. Trodde det skulle vara jobbigt men tvärtom. Så länge det roligt fortsätter jag och så fort det känns som ett måste hoppar jag av :-)

Det här blev visst liiite långt. Skickar en mejl nästa gång om jag vill "prata" för kontakten med dig vill jag väldigt gärna behålla och jag hoppas planeran på resan hit blir av :-) Sköt om dig Mia ! Kram / Anita

2016-02-16 @ 15:13:27
URL: http://maltanita.com
Anonym

Förstår att du har haft att göra för att komma ikapp. Så kul att du kollat alla mina Ugandabilder!
Elda på ni så att våren nåt upp till er också. Såg flockar med lärkor igår!

2016-02-16 @ 17:59:59
URL: http://krakvinklar.blogspot.se
Ruth | HungryHeart.se

Jättebra tips! Vi kör med tygkassar när vi handlar sedan något år tillbaka. Nu är de ju redan är inhandlade, så jag tänker att vi får fortsätta med dem tills de är helt utslitna. =)
Ha det riktigt gott!

2016-02-16 @ 21:48:58
URL: http://www.hungryheart.se
KajsaLIsa

Ström är något vi tar för givet tyvärr.

2016-02-16 @ 22:03:22
URL: http://kajsalsa.com
kolonilotta

Förutom en massa bra och goda :) saker i din lista så blev jag extra glad över att din man är så omtänksam och har koll på dig...
Hälsa honom att han är en fin man!
Stor kram Mia.

2016-02-17 @ 10:50:02
URL: http://www.kolonilotta1.blogspot.se
Leva-Kerstin

Mycket intressant, det hade jag ingen aning om. Dom typ tygkassarna det går att köpa på t.e.x Willys är kanske det bästa alternativet då. Dom känns inte som bumoll. Vad är dom gjorda av tro?

2016-02-17 @ 13:16:56
URL: http://www.steeperz.com
Paula i pörtet

Är det inte så att plastkassar kommer att förbjudas? Det är alltför lätt att vara bekväm, fast just nu sparar jag alla kassar och tar med till loppis. När våra flyktingar handlar är det jätteviktigt att de får varorna i en påse. Det är liksom deras garderob! De flesta har ju inga förvaringsutrymmen annat än möjligen under sängen så jag förstår att alla kassar är högvaluta. Minns en gång när jag semestrade i Rumänien. Det var en lång kö framför en kiosk men jag blev inte klok på vad alla köade för. Tills jag såg vad de hade med sig därifrån....plastkassar! Här hemma är jag rätt duktig med tygkasse eller ryggsäck.
Kram

2016-02-17 @ 20:48:29
URL: http://paulaz.se
Ingrid

Ja det blir ju endel påsar i ett hem, varje gång man handlar så blir det nya påsar som kommer in i ens hem. Visserligen så använder man ju dem sedan som soppåsar, men nog skulle man kunna minska ner antalet...

2016-02-17 @ 22:50:06
URL: http://livetsutmaningar.blogspot.se/
Marina

Det där med plastpåsar borde jag bli bättre på. Fast man vet att det inte är så bra köper man alltid på affären. Det är nåt att tänka på. Bra inlägg.Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Mias Mix

En mix av livets fröjder helt enkelt.

RSS 2.0