Gemsweekly photochallenge - vak

Ordet vak får mig att tänka på när man vakar vid någons dödsbädd. Absolut inget roligt att sitta där när personen tar sina sista andetag. Andningen låter hemsk och jobbig, som djupa suckar. Just så kan man också andas om man får ett hjärtstopp. När man hittar en medvetslös person är det just på andningen man avgör om personen är medvetslös eller har ett hjärtstopp. Ingen andning ELLER en konstig andning så ska man agera som ett hjärtstopp och sätta igång HLR och hämta hjärtstartare. Och naturligtvis larma SOS Alarm. 
 
Om ni inte har gått en HLR-kurs nyligen så boka in en innan det händer något. Så ni kan agera istället för att bli apatiska och inte veta vad ni ska göra. 
 
På en kurs lär man sig också hur man använder hjärtstartaren. Man behöver en stöt av hjärtstartaren inom tre minuter efter att hjärtstoppet skett. HLR bör påbörjas efter en minut. Varje sekund räknas! 
 
Därför finns SMS-livräddare i många regioner nu. En supersmart uppfinning som går ut på att privatpersoner får larm vid hjärtstopp och springer dit och hjälper till innan räddningstjänst/ambulans kommer. Har du gått en kurs i HLR de senaste tre åren kan du bli sms-livräddare. Ladda ner appen i din telefon eller klicka på bilden för att komma till deras hemsida. 
 
Vaka över varandra, ta hand om varnadra! Var även vaksam över var det finns hjärtstartare i din närhet. Som sagt, varje sekund räknas om det händer något. Då räcker det inte att veta att det hänger en på affären, utan VAR hänger den, på vilken vägg? 
 
Inte den mest positiva tolkningen denna vecka, men ack så viktig! 
 
 
 
 
1 Mia:

skriven

Så rätt du har, den viktigaste tolkningen i veckan!!!

2 BP:

skriven

Mia har helt rätt, din tolkning är absolut den viktigaste till veckans tema.
Bra med dina bilder också!
Hjärtstartarna er man lite överallt sedan ett par år tillbaka. Bra!
Ännu bättre att du hänvisar till appen också. Hade ingen aning om att en sådan existerar.

3 Karin Eklund :

skriven

En oerhört fin och viktig tolkning av " vak". Tack för det Mia!

4 Herr nilssons fru:

skriven

Viktiga saker. Har gått utbildning på jobbet. Vi har hjärtstartare där. Fin tolkning av dig.
Kramiz

5 Stare Ström:

skriven

Det var en bra tolkning!

6 Stare Ström:

skriven

Jag glömde: apropå Svalbard. Vet du att su kan se "sakte-tv" från Svalbard just nu? nrk.no/svalbard/

7 Emma, Sol som sol?:

skriven

Jag har gått på dessa kurser men det var ett tag sedan, allt har väl ändrats igen. Problemet är bara att i situationer där den kunskapen behövs så stänger min hjärna av. Jag blir helstirrig. Men mannen min, han är duktig då!

Men visst är det viktigt! Lite som att se var nödutgångar finns på arbetsplatsen.

8 Marit:

skriven

En viktig påminnelse du har her, og et skikkelig bra bidrag til ukens ord. Har hatt flere slike kurs, men vet ikke helt om jeg hadde vært til noe særlig hjelp om jeg kom i en slik situasjon.

9 Violen:

skriven

Vilken bra tolkning du har gjort! Jag vet att det här ligger dig varmt om hjärtat. Vi har en hjärtstartare i vår bostadsrättsförening och de flesta av oss har gått kurs. Men jag tror man behöver fräscha upp kunskapen med jämna mellanrum.
Ha det gott

10 Ditte:

skriven

Vilken otroligt bra tolkning och ett tips till många. Ett viktigt budskap.Jag vet att det finns de som är tvekskasmma hur man ska agera i liknande fall och efter en HLR kurs vet man hur man ska agera. Och att även fräscha upp kunskaperna behövs ofta.
Och är man säker i detta kan man verkligen vara behjälplig.
Appen kände jag inte till men har nu lagt in den.
Jag vakade över min pappa när han avled, men då var det ingen idé att hålla honom kvar i livet. Men andra har jag hjälpt.

11 Biggeros:

skriven

HLR kurs gjorde jag under min USK utbildning men det är år och dagar. Kunskaper behöver förnyas. Vilket smart drag att det finns en app där människor i nöd kan få hjälp innan sjukvårdspersonal kommer=) Vak har jag suttit många gånger. Tack för din upplysning <3

12 Paula:

skriven

Bland det värsta jag vet, andningsproblem, led många år av panikångest och åkte in på akuten flera gånger. Förödmjukelsen när jag inte var sjuk...
Tuffa grejer, men bra om man känner till före de händer..

13 KajsaLisa:

skriven

Har gått HRL och fler borde göra det. Vem vet du kanske inspirerat någon som räddar livet på någon annan.

14 Helen:

skriven

Vilket bra och viktigt inlägg! Det var länge sedan jag gick HLR-kurs så det är nog dags igen. Det vore för hemskt om man inte kan hjälpa till om något olycksaligt inträffar.

15 Anni:

skriven

Det kan upprepas hur många gånger som helst. Bra inlägg Mia!

Kommentera här: