Reykjavik

Istället för att vara med på skyltsöndag väljer jag att lägga ut bilderna från Reykjavik. Sista två nätterna på vår Islandsresa bodde vi i Reykjavik. Det blev två middagar där, men bara en halvdag. Annars var vi ute och reste på annat håll, tex Stykkisholmur. Vi fick höra innan att Reykjavik inte var någon rolig stad och det påverkade oss säkert lite. Men det var verkligen inte fint eller roligt på nåt sätt. Eller nästan inte... Såklart det finns undantag överallt. 
 
Den mest kända byggnaden i Reykjavik är Hallgrimskirkja. Det tog 41 år att bygga kyrkan och den stod klar så sent som 1986. Statyn utanför föreställer Leif Eriksson, den första europén som landsteg Norddamerika. 
 
Kyrkan är ett bra riktmärke så man vet var man är. Den syns nästan hela tiden var man än är. 
 
Vi gick in och tände ljus. Tycker om att besöka kyrkor. Så lugnt och fridfullt. 
 
Vackert tak.
 
Och magnifik orgel. 
 
Utsikt från kyrktornet.
 
 
Ett hus som imponerade på mig var operahuset Harpa. 
 
Ett hus byggr av glaskuber. Dessutom med inslag av blått i vissa. Tänk så vackert det hade varit om solen hade skinit! 
 
 
 
Ett konstverk utmed promenadstråket. 
 
Denna sida av staden med Harpa och vattnet var den finaste delen av Reykjavik. Den långa affärs/restauranggatan mitt i staden var väldigt tråkig. Däremot fanns det väldigt många restauranger att välja mellan. Lite lite lägre priser än ute på landsbygden. Kostade bara 100 kr för en öl. Och man kunde hitta en varmrätt för 200-300. Men inte alls samma kvalité på maten. 
 
 
 
 
 
 
1 Paula:

skriven

Hej, oj vilket skrytbygge, ultramodernt och arkitektoniskt kanske spännande. Jag tror ni gjorde rätt i att strunta i huvudstaden. Inte för att jag har hört just så mycket om den men sevärdheterna finns nog på annat håll på ön. Kram från pörtet

2 Maria:

skriven

Har alltid varit sugen på att åka till Island! Blev både mer och mindre sugen nu. Mer pga dina bilder men mindre pga att det låter dyrt att leva där?

3 BP:

skriven

Tänk så konstigt det kan bli...
Har läst i flera magasin och tittat på ett reportage på BBC om just Reykjavik. Alla lovordade staden som den nya "inne-stan" i Skandinavien, mest vad gällde exklusiva restauranger och cool design. Ooooops!
Är benägen att tro betydligt mera på din rapport.

Kyrkan gillar jag inte. Den ser ut som ett skrytmonument från en forna öststat.

Utsikt från kyrktornet däremot gillar jag skarpt. Å Operahuset var kanoooooon, lite överdimensionerad för lilla Reykjavik kan jag tycka, men otroligt läckert!

Konstverket var helt okej, ett valskelett eller;-)

Som du skriver - utan sol gör sig allt man fotar betydligt sämre så...

4 Herr Nilssons Fru:

skriven

Who vilka fina bilder. Vilken byggnad kyrkan.
Island skulle jag gärna åka till. Rida på Islandshästar...mmm

Kramiz

5 FREEDOMtravel:

skriven

Va, fick ni höra att Reykjavik inte är nån rolig stad? Jag älskar Reykjavik! Härligt aktivt kulturliv, massor av bra restauranger ... :) Fina bilder!

6 Susanne:

skriven

Wow, vilka spännande byggnader och mycket intressanta bilder. Känns väldigt modernt och spännande. Jag kan också uppleva en speciell känsla av att gå in i en kyrka. En slags fridfullhet.

7 Anni:

skriven

Jag tycker nog att konstverket på sista bilden var det snyggaste i stan. Som en tredimensionell runristning.
Glasbyggnaden är säkert läcker i solsken, men jag såg film från Japan när tyfonen nyss drog in och ett glastak rasade över folk - det fick mig att se på dessa glasbyggnader med nya ögon. Hu!

8 Anki:

skriven

Spännande byggnader där i Reykjavik - kyrkan är lite skrytig, men samtidig väldig snygg inuti! Harpan var också häftig!
Urläckra bilder! :)

9 Eva:

skriven

Den där kyrkan har jag beundrat, mången gång, i bild :) Ser fram emot att få besöka den själv en dag (man måste få drömma!)! Din fotovinkel på innertaket är underbar!

Kommentera här: