Hekla

Medan övriga Europa har haft det varmt och soligt har Island haft sin sämsta sommar på många år. Men i torsdags hade de sommarens bästa dag så här långt. 17 grader i skuggan och strålande sol hela dagen! Då passade vi på att vandra till vulkanen Hekla. Det är en aktiv vulkan som inte haft utbrott på länge så de väntar på att det ska hända något snart... Samtidigt är det en glaciär då toppen är täckt av ett tjockt lager snö och is året runt. 
 
Här ser man Hekla i bakgrunden. 
 
Det svarta fåret syns knappt eftersom det även är svarta stenar längs vägen. 
 
Nu har vi vandrat nån timme och är betydligt närmare. Det är som ett kraterlandskap. 
 
Medan vi gick där kom 50-60 islandshästar springande. Några hade ryttare på sig, men de flesta sprang helt lösa. Så härlligt!
 
Efter några timmars vandring går vi tillbaka till vår lilla Polo. Vägarna är bara grus och sand när man lämnar de stora vägarna. Vi hade tänkt fortsätta till Landmannalaugur, men man fick inte köra den vägen utan 4-hjulsdrift. Vi vände och åkte några mil söderut och kom från ett annat håll och tänkte att det här blir ju jättebra. 
 
Men tji fick vi, där fick man inte heller köra utan 4-hjulsdrift. Det blev tyvärr inget Landmannalaugur. Synd, det är rosa berg där bl.a. 
 
Men vi hittade ett jättefint område precis där vi inte fick fortsätta köra. Så vi tog en ny vandring istället. 
 
På vägen hem stannade och besökte en gammal bondgård. 
 
Det här var gårdens lilla kyrka. 
 
Vi gjorde även ett stopp vid Hjalparfoss vattenfall. 
 
Letade efter en restaurang innan vi åkte tillbaka till hotellet. Det är inte det lättaste här. Finns knappt några städer, bara landsbygd och mil efter mil med bara gräs, stenar mm. Till slut hittade vi ett ställe, jippie! Men de hade bara hamburgare... Vi åkte vidare och fick åka ytterligare 3 mil innan vi hittade ett nytt ställe och de hade i alla fall pizza. Vi delade på en pizza för 220 kr. Allt är svindyrt här. En stor öl kostar ca 150 kr. En varmrätt på hotellen kostar 400-800 kr och det finns liksom inget i närheten så man måste äta på hotellet om man inte vill åka några mil. 
 
Tillbaka på Fosshotell Hekla där vi bodde tre nätter. 
 
Tog ett kvällsbad i deras varma källa innan vi kröp ner i sängen. 


Kommentarer
Anni

Det är så spännande att följa er på er tur, se vad ni lär er och vad ni upplever. En väninna som är på väg till Lofoten klagade också på priserna, men då var det på svenska vandrarhem och inte alls lika dyrt som det ni drabbas av. Leveranser måste kosta en hel del, det förstår man ju. Men hur är prisnivån i matbutiker? Funderar på att landet hade så totalhavererad ekonomi - hur överlever folk?

Hekla ser magnifik ut. Undrar om det blir något utbrott under vår levnad?

Hästarna, vilken upplevelse att se dem spränga fram sådär. En väninna reser ofta till Island för att rida, det verkar vara beroendeframkallande.

Så skönt med sol och varma bad!

2018-08-12 @ 10:39:51
URL: http://vardagsnjutning.blogspot.se
Anne-Mari

Så mange flotte innlegg om turen på Island.
Det er ein heilt spesiell natur der og ei oppleving å
ha sett det.
Eg var der for nokre år sidan og fekk god guiding av lokale folk. Spennande.
God tur vidare.

2018-08-12 @ 12:04:23
URL: http://amosinblogg.blogspot.com
Eva Trillian

Vackra, vackra bilder!
Mäktigt med hästar som springer lösa och dundrar förbi :) En väldigt fin bild! Anar hur mäktigt det var!

2018-08-12 @ 19:58:47
URL: http://provtyckningar.blogspot.se/
BP

Grattis att ni lyckades pricka in den varmaste sommardagen på Island! Bra jobbat där! Å med sol som bakgrund blir ju alla "motiv" så himla mycket finare. Tänker speciellt på bilden med hästarna.

Å jag som tyckte att det var svindyrt i Israel. Jämfört med Island var det ju ingenting. Undrar vilken medelinkomst en islänning har. 150 kronor för en öl är ju hudlöst. Ja 400-800 kronor för en middag är ju lika löjligt dyrt det.

2018-08-12 @ 20:57:11
URL: http://bp-computerart.blogspot.se
Susjos

Härliga foton, inte minst på hästarna och så sista bilden i poolen med den där fina bakgrunden. Ja, jag har hört att det är dyrt på Island, men sååå dyrt, ojoj!
Ha det fortsatt gott!

2018-08-13 @ 04:52:43
URL: http://www.susjos.blogspot.com


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Mias Mix

En mix av livets fröjder helt enkelt.

RSS 2.0