Geysir-området

Nu är vi åter hemma i Sverige men tänkte fortsätta att lägga in bilder från Islands-resan. Vi kom hem natten till igår, somnade halv 3 på morgonen och sen upp halv 6 för att jobba hela dagen. Hade tre HLR-utbildningar i Strängnäs. Glada och härliga personer som ställde många frågor så jag hade ingen chans att somna som tur var. Värre var det när jag skulle åka hem på eftermiddagen. Fick prata med min man i telefon för att hålla mig vaken. Och i natt sov jag från 23 till 04.30, somnade om och sov till 7. Kan inte minnas när jag sov så länge och bra senast. Så skönt!! 
 
På fredagen åkte vi till Geysirområdet som ingår i Gyllene Cirkeln. De flesta som åker till Island bor i Reykjavik och gör dagsutflykter. Alla åker Gyllene Cirkeln som består av Geysir-området, vattenfallet Gullfoss och den historiska platsen Thingvellir. En rundtur på ca 30 mil. Några kilometer innan man kommer fram till Geysir ligger Kerid. En krater som bildades för 6 500 år sedan. Vi klättrade hela vägen upp till toppen. 
 
Där kunde vi titta ner på sjön som har bildats i kratern. Den är 7-14 meter djup och iskall. Antingen är vattnet iskallt eller kokande ute i naturen här! När solen skiner är vattnet alldeles turkost. 
 
Fanns flera småkratrar i området. 
 
Jord och stenar var alldeles röda. 
 
Vi åkte vidare till Geysir. Området och heta källorna är uppkallade efter denna, Geysir. Det ryker från det kokande vattnet. Denna gejser har varit aktiv i över 10 000 år. Numera får den inte utbrott då den sprutar vatten lika ofta som förr. 
 
Strokkur är en annan gejser som får utbrott ca var 6:e minut. Då sprutar den vatten ca 20 meter upp i luften men själva vattenångan är betydligt högre upp. Jättehäftigt att se! Som ett skådespel... Alla står där och väntar, det låter mer och mer, det ryker mer och mer och sen fullständigt exploderar den. 
 
Som ni ser ryker det lite varstans i hela området. 
 
 
 
Blev några bilder på detta naturfenomen... 
 
 
Uppe från höjden såg vi att det var en fin dal på andra sidan berget. 
 
Tog en promenad där sen. 
 
Efter promenaden åkte vi vidare till vattenfallet Gullfoss. Ett vattenfall i två etapper. 
 
 
Andra etappen leder ner i en djup skreva som är 20 meter bred och 2,5 km lång. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Kommentarer
BP

Ser att du har sparat det bästa till sist! Dramatiska bilder, och precis dessa vyer har jag alltid förknippat med Island. De funkar till och med utan en blå himmel som bakgrund.

Vilken tuff början för dig efter hemkomsten! Men du klarade det ju galant. Det tar nog några dagar tills man är tillbaka i vardagslunken igen...

2018-08-16 @ 21:49:41
URL: http://bp-computerart.blogspot.se
Anni

Alltså - vilka färger, vilka naturkrafter, vilka upplevelser! Så mäktigt! Och kontrasterna mellan den röda jorden och den gröna dalen, man tror knappt att det är samma land. Sedan uppskattar jag att se lite träd på dina bilder, det verkar vara väääldigt ont om träd på Island!

2018-08-19 @ 11:10:43
URL: http://vardagsnjutning.blogspot.se
Susanne

Vilken underbar färgskala landet innehar. Det är verkligen inte tättbefolkat så där utanför stan men när man läser om varma och kalla källor så kan man ju förstå att det nog inte är möjligt till bostadsområden på dom där platserna. Fascineras av dina bilder och landet.

Eva Trillian

Inte svårt att förstå varför alla åker till det här området. Vilken plats! Gillar att ni klättrade upp för att titta ner/ta kort i kratern :) Det tackar jag för :) Häftigt!

2018-08-24 @ 11:04:08
URL: http://provtyckningar.blogspot.se/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Mias Mix

En mix av livets fröjder helt enkelt.

RSS 2.0