Det tog sin tid...

Att trycka en tidning förr i tiden, det tog tid. Man satte dit varje liten bokstav för sig i en ram innan man kunde trycka. Lite senare kunde man ta hela ord och sätta i ramen.
 
Flera processer senare kom man fram till själva utskriften.
 
Med tanke på den långa tiden det tog så kom Nyhetsbladet ut en gång per vecka och det innehöll 4 sidor varje gång. Sen var det dags att börja trycka nästa veckas nummer... Lite skillnad mot dagens teknik både på tryckerierna och när det gäller nyheterna på nätet.
 
 
Hastighet är dagens ord hos
 
1 Anni:

skriven

De väderprognoserna var inaktuella redan när de trycktes ;-)
Men tänk vilken omvälvande innovation tryckeriet var!

2 Klimakteriehäxan:

skriven

Ack ja, det var tider det! Minns rasslet från sättmaskinerna, stressen när den gjutna texten skulle brytas in i ramarna ... så var det i min värld för 50 år sedan när jag började som journalist!

3 naturglede/Randi Lind:

skriven

Så flotte bilder fra en svunnen tid. Ja, jeg har sett dette selv da jeg var ung, og på veggen har jeg en settekasse som før var full av bokstaver. Ha en vakker dag i høsten.

Svar: Tack för att du kikade in och kommenterade! Försökte gå in på din blogg med måste vara nåt stavfel i din länk för det gick inte att komma in på din sida.
Mia Ahlstrand

4 Violen på Brandholmen:

skriven

Ja, det var andra tider! Jag hoppas att papperstidningen har en framtid, gillar inte att läsa på datorn.
Ha det gott!

5 Biggeros:

skriven

Det var lång tid sedan. Idag prenumererar nästan ingen längre på en dagstidning. Konstigt vad allt ändrar sig på gott och ont🤗🤗Kram

6 FREEDOMtravel:

skriven

Snacka om skillnad! Nu går allting snabbt, snabbt...

7 BP:

skriven

Dina fina bilder påminner mig om Davidssons Tryckeri i Nässjö. Dom hade sparat på alla gamla pressar och sättningslådorna och visade upp dom för sina kunder. Vilket jobb att ha varit sättare. Tänk dig att sätta och trycka en dagstidning. Vilket hantverk! Helt fantastiskt egentligen.

8 Anne-Mari:

skriven

Det var andre tider det.....
No er det berre å trykke på ein knapp..
Og det er jammen bra.

9 KajsaLisa:

skriven

Lite skillnad från idag, men hur fick dom till bilderna, dom går ju inte att gjuta tror jag i alla fall. Kul och ovanliga bilder.

10 Eva Trillian:

skriven

Allt går fortare numera - och allt är inte gott med det! Hörde någon stans att på mitten av 1800-talet fick en man lika mycket information under en livstid (vilket inte ens var så långt som nu) lika mycket information som vi får i en dagstidning i dag. En.Inte konstigt att vi blir trötta!

11 Annette:

skriven

Måste upprepa vad jag skrev i förra inlägget... :)

Kommentera här: