Träffa Boo

När vi var i Kanada stötte vi ju på björn vid två tillfällen. Det var svartbjörn. De är mycket mindre och mörkare än grizzlyn. Grizzlybjörnen är också mycket farligare. Träffar man en sån ska man lägga sig ned på mage med händerna över huvudet och spela död. Säkert lättare sagt än gjort...
Som tur var träffade vi ingen grizzly, inte i det vilda. Men när vi besökte ett vandringsområde som heter Kicking Horse, fanns ett reservat med en grizzly, nämligen Boo. När Boo var ca ett år sköts hans mamma av en oseriös jägare. Eftersom björnungarna lever med mamman i tre år hade Boo ingen chans att överleva utan sin mamma. Han satt vettskrämd uppe i ett träd i ett och ett halvt dygn innan djurvårdarna kunde fånga in honom. Sen stängslade man in ett jättestort område uppe i bergen vid Kicking Horse där han har bott sen dess.
Han är mycket större än vad han ser ut... Han väger ca 400 kg. Men de största hannarna kan väga över 600 kg!
 
Här ser ni tydligt den karäkteristiska manken. Den har grizzlybjörnarna men inte svartbjörnar. Som ni ser är de också väldigt brungråa i pälsen.
 
De där klorna vill man inte råka ut för...
 
Sä även om Boo kan vara ganska söt som här är jag väldigt glad att vi inte stötte på någon av hans släktingar ute i skogen.
 
Här ser ni en av svartbjörnarna vi träffade. Stor skillnad i både utseende och storlek.
Svartbjörnar finns det 150 000 st av bara i British Colombia (delstaten längst till väster, från Rocky Mountain och bort till Vancouver). Medan det bara finns ca 15 000 grizzlybjörnar i British Colombia, tio gånger så lite som svartbjörn. Totalt i hela Nordamerika finns ca 55 000 grizzly. Medan det finns drygt 850 000 svartbjörnar i Nordamerika. I Alaska finns det mest grizzly, ca 30 000 st.
Svartbjörnarna trivs bäst nere i skogarna och dalarna, går ofta längs med vägarna. Grizzlyn trivs bäst högt upp i skogen på bergen. Ett vackert men mycket skrämmande djur!
 
 
 
 
 
1 cissi:

skriven

Får rysningar när jag ser Boos klor. Jag skulle aldrig vågat vandra i bergen som ni gjorde!
Kram

2 BP:

skriven

Säg som så - jag hade nog troligen inte ens funderat över om det var en grizzly eller en svartbjörn om jag hade råkat träffa dom irl. Hade nog dött på fläcken om man säger så.

Vilka toppenbilder du har tagit med zoom på betryggande avstånd bakom elstängslet. Intressant information också. Tack så mycket:-)

3 FREEDOMtravel:

skriven

Fina bilder och fina djur. Men i det fris vill man ju INTE träffa dem..,!

4 Anne-Mari:

skriven

Tøffingar.

5 Klimakteriehäxan:

skriven

Hu de där klorna ...

6 Anni:

skriven

Svartbjörnar ser läskiga ut, tycker jag. Grizzlyn är mer lik vår brunbjörn, det är väl därför den ser "gulligare" ut ... HU; vilken tur att det är rejält stängsel och WOW vilka foton du tagit!
Hörde att en av björnhonorna hoppade över stängslet på Skansen en gång när det kom en ny hane dit, det törs jag berätta nu när jag vet att du är hemma i trygghet.
Hoppas att du får en riktigt skön helg. Kram!

7 Eva Trillian:

skriven

Fascinerande djur! Mäktigt! Måste vara en speciell upplevelse att få komma så nära - på ett säkert sätt :)
Snyggt fotat!

8 Carina :

skriven

Ja jösses 😲 jag är övertygad om att jag hade börjat springa om jag mött på björn. ...lägga sig ner och spela död. Nej då hade nog mitt hjärta stannat på riktigt. Men fina bilder och intressant läsning om björnarna.

9 Annorlunda:

skriven

Jag utmanar dig att svara på 11 frågor!
Regler:
1. Nämn vem som motiverade dig!
2. Svara på frågorna!
3. Nominera 11 nya bloggare!
4. Ge de nominerade 11 nya frågor!
5. Uppmärksamma bloggarna att de blivit nominerade!
Mina frågor:
1. Ange ditt fullständiga namn!
2. Vad är du utbildad till?
3. Vad jobbar du med?
4. Vad är din största framtidsdröm?
5. Hur många barn har du?
6. Vad heter dom?
7. Vad är dina intressen?
8. Vad handlar din blogg om?
9. Har ni några djur, i så fall vad?
10. Har du några tips till framtida bloggare?
11. Är det något ni vill att jag skriver om i min blogg?
Det skulle vara jättekul att läsa era svar!

nouw.com/annorlundaannorlunda

10 Marina:

skriven

Kan bara hålla med, ett fantastiskt vackert djur, men det får gärna hålla sig på avstånd.

Kommentera här: