Tacksamhet och lite bilder från Solbacka

Måndag och dags för tacksamhetslistan.
 
ledighet
en kväll med Kvinnor tillsammans (svenska och utländska kvinnor som träffas och får utbyte av varandra, första träffen i tisdags och det kom 8 utländska kvinnor, 6 svenska och några barn)
invigning av flaggan på Solbacka (se nedan)
lugn skön nyår hemma
löjrom
mangoglass
snö
skidåkning
en sprakande brasa
 
 
Att det har kommit många flyktingar till Sverige har väl inte undgått någon. Gnesta är en väldigt liten kommun. Här i själva orten har det mest kommit ensamma flyktingbarn. Men utanför Stjärnhov på Solbacka öppnade ett asylboende för några månader sen.
Redan vid första informatiionsmötet kom över 200 personer och lyssnade. Stjärnhovsborna har varit helt fantstiska. De har engagerat sig och fått med flyktingarna på olika aktiviteter. Cykling, vandring, språkcafé mm. Mängder av kläder och leksaker har samlats in. Det visade sig att några av flyktingarna var väldigt duktiga i volleyboll och då fick de t.o.m. spela först mot och sedan med Nyköpings vollyboll-lag.
En av flyktingarna kände att han var lite rädd och osäker i de andras närvaro, de var så många av olika nationaliteter som inte kände varandra. Då kom han på idén att skapa en gigantisk svensk flagga för att tacka Sverige att de får bo här. Och medan de byggde denna flagga har de lärt känna varandra.
Dagen före nyårsafton var det dags för invigning av flaggan.
 
Solbacka i bakgrunden och flaggan med 3 000 målade träklossar.
 
De hade gjort guldrosetter till alla besökare.
 
De serverade varm glögg och fikabröd.
 
Flaggan ur en annan vinkel.
 
Fanfar!
 
Många tal, nationalsången sjöngs av alla tillsammans. Konstnären Elisabeth Friberg tackades lite extra för att hon hjälpt flyktingarna med flaggan.
 
När allt var klart blev det spontan ringdans, så härlig stämning. Tacksam att få vara en del av detta!
 
Ni kanske redan sett detta på nyheterna, det var med både på Rapport och TV4 på kvällen. Jättekul att det uppmärksammades så stort.
 
 
 
 
 
 
 
 
1 Ingrid:

skriven

Vilket härligt inlägg, sådant man blir glad av :)

2 Gemsofmylife :

skriven

Mia vilken underbar lista med en massa glädje och härliga bilder med underbara människor !!!
Stor varm kram ❤️
Sanna

3 Maria:

skriven

Åh jag blir alldeles varm i hjärtat av ditt inlägg!! Underbar läsning ♥
Kram

4 Freja:

skriven

Ja, jag såg det på TV. Jag älskar att läsa om alla olika positiva effekter av asylsökande runt om i landet. Om det görs på rätt sätt så sammanför de samhällen och stärker oss!

5 BP:

skriven

Tack Mia för att du la upp bilderna på flagginvigningen. Tittar sällan på tv (undantag sport) och hade såklart missat "träklosseflaggan" om du inte visat den.

Det inlägget värmer - rejält kan jag säga, med tanke på rådande läge med flyktingarna. Så bra att initiativet hi Gnesta uppmärksammades så stort. Kanske kan det bidra till att "de" slutar med att bränna ned tilltänkta flyktingsanlaggningar. Kanske ändrar det att 69 procent av svenskarna tycker att det är bra med att Sverige inför ID-kontroll... med mera, med mera. Ja, du förstår nog vad jag menar...

BBC tittar jag dock på då och då. Där visades idag Sveriges ID-kontroll såklart, men även att vi tagit emot 160 000 flyktingar under 2015. Flest av alla länder i EU, räknat per capita alltså. Så jag har en viss förståelse för ID-kontrollen, men...

Ja, löjrom älskar jag bara - mums! Snön kunde jag ha varit utan. Minusgraderna också för den delen;-)

6 kolonilotta :

skriven

Helt fantastiskt att alla gått ihop på det här sättet. Vi kan om vi vill! Så enkelt är det bara. Och otroligt fint att göra trädklossflaggan! Jag blir alldeles varm i kroppen av hela ditt inlägg. Jag har ju helt missat detta eftersom jag inte är hemma!
Och en kväll för kvinnor med olika nationaliteter låter helt fantastiskt! Vi får väl se vad jag tycker om kylan och snön när vi kommer hem! ;)
Kram fina du!

7 Eva Trillian:

skriven

Det projektet var nytt för mig. Kollade genast upp det: http://www.svt.se/edit/edit-tv/edit-tv-platsen-solbacka-flyktingboende/
Varmt, vänligt, stolt ... fantastiska människor!
Tack för att du delar - dina tacksamheter och så mycket annat! Ser fram emot at hänga med här i det nya året!

8 Lottisen:

skriven

Härlig lista och vilket fint initiativ! Ha en jättefin vecka!

9 cissi:

skriven

Har läst om flaggprojektet i SN. Men aldrig kunde jag väl tro att det är så mycket annat på gång på Solbacka. Tänk, bara tänk om det vore så överallt....då vore världen en bra mycket bättre plats för oss allihop.
Tack för ett härligt inlägg som ger hopp!
Ha nu en riktigt skön trettonhelg! Kram

10 Susjos:

skriven

Åh så fantastiskt av kommunen! Nej ,det har jag inte sett på TV, tack för att du visar bilderna. Vilken snygg flagga!

Sv: Tvillingar som fyller på två olika år...ja, de tär inte så vanligt,så jag har ingen aning om hur man skulle göra...men visst kan man tillsammans med föräldrarna "fuska" lite....

11 Leva-Kerstin:

skriven

Hej
Det är väldigt bra för psyket med tacksamhetslista och att få dela erfarenheter och kultur med flyktingar är så givande. I lilla Åsljunga i Skåne har vi också ett boende och mycket engagemang har satts igång. Läs mer på http://www.steeperz.com/feed/2015/09/22/intervjuad-och-volontar/
om du har lust.
I motsats till allt negativt som just nu händer med flyktingarna är det underbart.
Kram till dig
/Leva-Kerstin
www.steeperz.com

12 Annette:

skriven

Vilket härligt, positivt inlägg!

13 Karin:

skriven

Fin tacksamhetslista, som andas lugn och frid!
Härlig idé med den svenska flaggan, såg inslaget på TV.
Önskar dig en god fortsättning, och hoppas att du delger dina tankar och funderingar med oss alla även under 2016!
Kram Karin

14 Marit Johansson:

skriven

Så fint!

15 Anni:

skriven

Åh, vilket underbart inlägg! Det värmer så gott!

Kommentera här: