NK-Villan

Förra veckan besökte jag NK-Villan i Nyköping.
Ser lite utländsk ut tycker jag, men ändå pampig på sitt sätt. Byggdes 1906 i Norrköping, ett år senare monterades den ner och flyttades till Nyköping. Arkitekten var Ferdinand Boberg som bla ritat Rosenbad och NK-huset i Stockholm.
Villan skänktes till de anställda på NK-verkstäderna och skulle användas till "trefnad, nöje och förkovran" står det i gåvobrevet. Än idag är det ett kulturhus med konst, musik, föreläsningar mm. Finns även en restaurang som serverar lunch varje dag samt ordnar bröllop och fester. Restaurangchefen visade sig vara en gammal arbetskompis från Södertunatiden.
 
Jag var där på jobb, men kunde samtidigt njuta av konstverken. Här är det Ma Oftedals utställning i bakgrunden. Tavlor gjorde av enbart papper i olika kulörer.
 
 
1 Monica o Jacob:

skriven

Vilket snyggt hus;-)där skulle jag vilja bo.
Ha en skön helg;-)

2 Cecilia Andersson:

skriven

Intressant historia om NK-villan och så bra att den fortfarande bl a används till kulturändamål! Säkert ett trevligt lunchställe också.

3 Violen på Brandholmen:

skriven

Visst är NK-villan något extra! Lustigt, jag var där i går och tittade på utställningen. Härliga konstverk!
Ha det bra!

4 Anita Malta:

skriven

Ja, svensk ser den då inte ut NK-villan. Intressant historia och ett vackert hus som verkar uppfylla många trevliga ändamål :-) Spännade konstverk i bakgrunden där verksamheten för tillfället är inriktat på ett helt annnat betydelsefullt håll ;-)

5 Mormor:

skriven

Litt eksotisk arkitektur. Men for all del, flott.
Førstehjelp er lurt å kunne.
Ha en flott kveld.

http://www.starbear.no/mormor/2015/06/12/blir-aldri-lei/

6 BP:

skriven

Jag gillar byggnaden eftersom den är så otroligt speciell och står ut. Spontant tänker jag på ett japanskt eller kinesist tempel faktiskt.
Så många olika miljöer du får se genom ditt jobb. Riktigt roligt!

7 kiki freese:

skriven

Läckert hus, ganske osvenskt. Härligt att få hålla kurs i en sån konstnärlig miljö.
/Kiki

8 cissi:

skriven

NK-villan är fin! Skoj att få lite historik....hade faktiskt inte en aning fast jag varit dår många gånger.
Kram

9 Anneli - A'la Foto:

skriven

Ja den där villan känner jag inte igen och visst känns det utländskt! Den är jättefin! Jag gillar såna annorlunda byggnader!

10 Caroline:

skriven

Trevligt med jobb i sådana fina miljöer :)

11 Anonym:

skriven

Det är ett väldigt vackert hus. Jag såg det för första gången i fjol. Då var det läckra bilmålningar på utställningen. Blir jag anonym nu, så är det för att jag skriver från mobilen. Anni med ögon känsliga för blått 😄

12 Veiken:

skriven

Intressant, jag har aldrig hört talas om NK-huset! Snyggt ser det i alla fall!

13 Eva Trillian:

skriven

Undrar varför de flyttade det från fina Norrköping till Nyköping (som förvisso också är fint ... men inte Norrköping ;))!?

14 Hanna:

skriven

En vacker villa, har bara sett den på avstånd men måste åka dit och kliva in någon gång. Härlig kontrast mellan konsten och första hjälpen-övningen :-)

Kommentera här: