Machu Picchu

Från Cusco åkte vi minibuss ett par timmar till Ollantaytambo och därifrån tåg drygt en timme till Machu Picchu Village som också kallas Aguas Caliente, vilket betyder hett vatten. De varma källorna som folk badar i har gett byn dess namn. En liten mysig by med smala gränder, många och trevliga restauranger och affärer. Strosade runt där under eftermiddagen.
 
 
Tidigt nästa morgon var det dags att ta bussen till Machu Picchu. Vi hade en tvåtimmars guidad tur och sen gick vi runt själva.

Machu Picchu betyder gammalt berg och byggdes under 1300-1400-talet högt upp i bergen. Det var 1 000 personer som bodde i byn och ytterligare 2 000 som arbetade där. Hela byn byggdes genom att de hackade sönder bergen och stenarna, slipade dem jämna, fraktade dem till rätt plats och satte ihop dem till byggnader, trappor, terrasser, stigar mm. Det har hittats några stora hammare som är gjorda av ett stenmaterial som innehåller mycket järn. Själva berggrunden och husen är granit. Än idag sitter inkafolket och hugger sten för hand och fraktar uppför bergen för att restaurera stigar och vägar.

När man ser det på håll så känns det ganska litet. Men sen när man börjar vandra omkring bland alla byggnader så är det hus efter hus och rum efter rum. Ofta som små labyrinter och ibland i flera våningar.

 
 
Allra överst på toppen ligger vaktstugan. Där hade man bra utsikt. När spanjorerna kom på 1500-talet och erövrade inkariket så övergav inkafolket Machu Picchu och begravde det bland buskar och grenar. Spanjorerna var nere vid floden och letade, endast 400 meter därifrån men hittade aldrig Machu Picchu. Det är därför Machu Picchu är så unikt, hela 80 % är bevarat sedan 600 år tillbaka. Jämfört med Cusco så är där bara 20 % av orginalstaden kvar, resten blev förstört av spanjorerna och så var det i stort sett i hela inkariket.
 
En del av Machu Picchu har förstörts av väder och vind, som tex detta tempel som delvis har rasat lite under en jordbävning på 50-talet. I början av 1900-talet hittade en amerikan byn, gömd under all djungel. Det hittades mängder av olika föremål som nu finns på ett museum i USA.
 
Man byggde på olika sätt. Ju finare byggnad desto noggrannare var man. Som ni ser är huset till vänster byggt med helt raka och fina stenar, tätt sammansatta med ingenting emellan. Det andra huset är lite ojämnare stenar med mer mellanrum emellan. Alla tempel byggdes med dessa raka fina stenar. Även kungens hus. Mindre viktiga hus byggdes med de mer ojämna stenarna.
 
Fascinerande att se hur de har byggt ihop själva berget, stora klippblock och mindre stenar.
 
 
De ursprungliga takreglarna var gjorda i sten, den nedre. Den övre är restaurerad i trä, liksom taket.
 
Eftersom Machu Picchu var helig mark så fick man inte uträtta sina behov där. Utan alla fick gå iväg 10 minuter in i djungeln och sätta sig där. Alla utom kungafamiljen som hade Machu Picchus enda toalett. Ni ser det lilla hålet i golvet. Detta var kungens toalett. Än idag finns inte en enda toalett inne på hela området. Man måste gå ut utanför för att besöka toaletten och sen gå in genom entrén igen.
 
Den här gröna ytan låg som i en liten dal. Denna plats användes för musik och dans eftersom det är så bra akustik här.
Inkafolket använde sig av lamor. Både för att bära laster, att offra till gudarna och att äta. Nu går lamorna där som gräsklippare :) Det finns 16 fullvuxna lamor och 2 lama-ungar, varav denna är den ena. Tills alldeles nyligen fanns 3 ungar, men en blev uppäten av en puma. Machu Picchu ligger precis där djungeln börjar och det finns både björnar och pumor där.
 
Förutom att vandra runt i själva byn kan man promenera några timmar på inkaleden. Det vi i Sverige kallar inkaleden måste man förboka ca ett halvår innan. Då promenerar man 2 eller 4 dagar och kommer till slut fram till Machu Picchu. Men inkafolket här kallar alla gamla leder för inkaleder. Även den sträckan vi vandrade på Isla del Sol i Titicacasjön var en gammal inkaled. Vi vandrade ett par timmar för att titta på Solporten.
 
 
Inkafolket dyrkade fyra gudar; solen, månen, bergen samt moder jord, varav Solen var den största och viktigaste. Än idag firar de nyår på sommarsolståndsdagen 21 juni. Detta runda tempel var Soltemplet och fönstren byggdes så att solen skulle skina in exakt rätt den 21 juni samt 21 december.
 
De hade även hjälp av denna sten, som en kompass. Lägger man en kompass på den så visar de olika hörnen norr, söder, öster och väster.
 
Detta var deras solur. De arbetade hela dagarna från soluppgång till solnedgång men soluret hjälpte dem att hålla rätt på årstiderna och jordbruket. De odlade mycket på terrasserna.
 
Nästan alla tog vatten från floden på denna tid. Men inkafolket lyckades hitta vatten i berget och byggde små kanaler för det. Och än i dag rinner vattnet sakta men säkert nerför berget.
 
Vi vandrade också någon timme för att se denna inkabro. Den använde de för att ta sig över floden och vidare uppför nästa berg.
 
Ni ser den gröna linjen på mitten av berget. Där gick deras stig. Hujedamej, skulle aldrig ha gått där! Bara att vandra bort till bron var tillräckligt läskigt med branta stup på sidan. På vissa ställen fanns det ett stenräcke men inte hela tiden. Då tryckte vi oss intill berget och försökte att inte titta ner.
 
Machu Picchu var klart en av de bästa höjdpunkterna hittills på resan. Så mäktigt att vandra omkring där och liksom känna den gamla historien.
1 Bp:

skriven

Tack för denna fantastiska skildring, både för bilderna och texten. Förstår att den här delen av er resa var en riktig höjdare i dubbel bemärkelse. Tänk vilket "hantverk", vilket fantastiskt jobb!

Svar: Ja helt otroligt att de kunde bygga en hel by högt upp i bergen och göra det så bra att mer än hälften fortfarande står kvar :)
Mia Ahlstrand

2 Erik Semlan:

skriven

Vilket intressant besök. Så kul att läsa om Machu Picchu och se alla bilderna. :-)
Vilken otrolig passform på byggstenarna!
Lustigt att de hade så bra koll på mycket, som väderstrecken. Den där kompasstenen var ju häftig.

3 Marja:

skriven

Fina bilder och jättefin information. Sista bilden är för härlig. Jag följer med er resa med stort intresse. :)

Svar: Vad roligt att du följer vår resa! Har varit helt fantastiskt att få uppleva så mycket, se så många vackra platser.
Mia Ahlstrand

4 Anitas Malta:

skriven

Intressant och ja, nästan otroligt. Åhh.. vilken känsla att få vara där. Vilket underbart glädjeskutt !

Kommentera här: