Thingvellir

Thinvellir ingår i Gyllene Cirkeln och det är också ett av Unescos världsarv.  Här ligger också Islands största sjö Thingvallavatn. Islands första riksmöten, Alltinget låg här och första gången Alltinget samlades var år 930. 
 
Men det mest spännande kanske ändå är att här möts den amerikanska och den europiska kontinentalplattan. Det är en stor lång ravin och massa små förkastningar mellan de båda plattorna. Sprickan blir några centimeter större för varje år. 
 
Min kära man framför Thingvallavatn. 
 
Naturen påminde lite om norrländska myrmarker. 
 
Här ligger husen som byggts åt landets premiärminister samt en kyrka som byggts för biskopens skull. 
 
Stora sprickor och små sprickor... 
 
 
Maffiga bergsväggar. 
 
Finns också ett vattenfall där. Det mynnar ut i floden som i sin tur mynnar ut i sjön. I den här floden slängde man förr i tiden kvinnor som man trodde var häxor. Om de sjönk var de oskyldiga men om de flöt var de skyldiga och dränktes. 
 
 
 
Om ni tycker er känna igen naturen så är det så att delar av Bröderna Lejonhjärta har spelats in här. 
1 BP:

skriven

Det var också ett fint inlägg. Inte lika dramatiskt som gårdagens, men riktigt fina bilder av den dramatiska naturen. Sprickan mellan den amerikanska och den europiska kontinentalplattan är ju aningen oroande, men ni är ju hemma i Sverige igen;-)

2 FREEDOMtravel:

skriven

En intressant plats, både historiskt och geologiskt! :)

3 Paula:

skriven

När jag såg första fotot tänkte jag på Irland. Men det var väl det kala och ödsliga som påminde. Där fick man allt gå o hålla tungan rätt i munnen så man inte slant ner i någon spricka! Huva, jag som är både slarvig och tanklös och har dålig balans...
Men Island är så vackert, kargt och annorlunda men vackert. Har inte hört en enda som besökt landet som inte tyckte om vad dom såg! Vår hembygdsgård ligger på en kulle på andra sidan vägen där skolan ligger. Kramen

4 Anni:

skriven

Där vet jag att maken och sönerna var, känner igen platsen. Så häftigt med de raka klipporna och sprickan som utökas. Man känner sig verkligen liten på jorden när man får se kontinentalplattornas rörelse på det där sättet.

Men nog suckar man över behandlingen av "häxorna". Vad spelade det för roll om de var "skyldiga" eller ej - alla drunknade :-(

5 Anonym:

skriven

Så flotte bilde og fin informasjon om stadane de har besøkt.
Eg har vore der og kosar meg med bilda dine.
Flott at du lagar så god dokumentasjon over Islandsturen, fint å ta fram seinare.

Klem frå Anne-Mari

6 Susanne:

skriven

Verkligen spännande och fina bilder och väldigt intressant läsning. Märkligt med kyrkan och husbygget. Undrar hur långt dom har till närmaste granne... Fascinerande land.

7 Eva Trillian:

skriven

Bilder från en plats som påminner om hur jorden lever - oavsett oss människor!

Kommentera här: