Min gamla arbetsplats

Igår hade jag besök av Cissi och vi hade stämt träff ute på Södertuna Slott, min gamla arbetsplats. Eftersom Cissi nyligen var på Yxtaholms Slott där jag också har jobbat, ville jag visa henne hur fint Södertuna är.
De första uppgifterna som finns är att slottet ägdes av Karl Niklasson Färla som blev mördad av Bo Jonsson Grip 1381. Sen har det varit många olika ägare under årens lopp. Under Ehrensvärds tid kom rabarbern till Södertuna från England och det var första stället i Norden som fick rabarber. En ägare hade en bror som var ute och reste mycket, han tog hem exotiska ormar till sin bror och de placerades i stora ormgropar med glaslock på utomhus, så kunde gästerna gå omkring och beundra ormarna. Än idag kryllar det av ormar där, visserligen bara snokar men verkligen mängder. Det vågade jag inte berätta för Cissi för då hade hon väl inte vågat promenera i parken med mig :) När man jobbade och ställde sig på muren ner mot poolen, då kunde man titta ner i gräset och räkna till 20-talet snokar som låg och solade i gräset intill muren. Gick man ut till någon gäst nere vid tennisbanan rasslade det runt fötterna... Slottet var i privat ägo fram till 1986 då det blev konferensslott.
 
Baksidan. Flyglarna innehåller sovrum och byggdes 1986.
 
Vi tog ett varv inne på slottet bland salonger och matssalar.
 
Men sen gick vi ett varv ute i den vackra parken.
 
Stora matttor av vitsippor!
 
Det här är Bellmansudden. Här satt Bellman och skaldade sina visor.
 
Och här har vi den gamla tennisbanan som byggdes till Gustav V, även kallad V-Gurra. Han spelade tennis och satt iden lilla paviljongen och drack te. Nu är det bågskytte som gäller här.
 
Promenerar tillbaka till bilen och åker ner till Gnesta och lunchar.
Tack Cissi för en härlig dag!
 
 
 
 
 


Kommentarer
Anita Malta

Vilken intressant och fin rundvandring du delar med dig av. Lite otäckt med ormarna för den som nu är ormrädd :) Men att få gå runt i det vackra slottets stora salar är mäktigt. Jättefina bilder och det syns att våren har kommit en bit på väg med alla vitsippor.
Önskar dig en riktigt fin fortsatt vårvecka Mia

2017-04-25 @ 16:41:50
URL: http://maltanita.com
FREEDOMtravel

Ojoj vad fint! Härligt att få jobba på ett sånt fint ställe!

2017-04-25 @ 20:36:14
URL: http://www.freedomtravel.se
Susjos

Va roligt, just Södertuna slott har min man och alla hans 5 syskon haft en trevlig middag med övernattning på, när hans syster som bor i USA var hit på besök för ett antal år sedan, men jag har inte varit där. Ser fantastiskt ut!
Så roligt att ha jobbat på ett slott! Kram till dig!

2017-04-25 @ 21:01:01
BP

Gissar att du jobbade som sommeier på Södertuna Slott - ett otroligt fint ställe - minus ormarna då. Jag hade nog hållit mig på mitt rum, i matsalen och/eller i baren om man säger så;-)
Toppen att ni hade en fin dag -det var ju soligt också - och att Cissi tog några zoner också;-)

2017-04-25 @ 22:27:32
KajsaLisa

Det där var en jättemysig arbetsplats

2017-04-26 @ 09:51:20
URL: http://kajsalsa.com
Marina

Åh, vitsippor!! Hoppas de blommar dit vi kommer också :)

2017-04-26 @ 11:01:13
URL: http://www.marinasbay.blogspot.com
Eva Trillian

Anar att ni hade väldigt trevligt!
Tack för att även vi fick följa med på rundturen :) och tack för varningen (ifall man skulle vilja se rabarberns ursprungsplats i Sverige live) - snokar eller inte, det där lät som obehagligt många!

2017-04-27 @ 07:11:13
URL: http://provtyckningar.blogspot.se/
cissi

Hej Mia!
Tack själv för en toppendag, som pricken över i fick jag ju träffa Charles också. :)
Och till Bp kan jag hälsa att en zon blev tagen.
Stor kram till dej!

2017-04-27 @ 07:36:07
URL: http://ceciliasdag.blogspot.se
Anni

Det finns gott om fina slott och ställen i trakterna runt Mälaren, men just Södertuna har jag inte varit till. Alla dessa vackra miljöer! Tänker också på vallonbruken i Uppland, platser som påminner om vår historia. Tur att många erbjuder övernattningspaket så vi som inte går på konferens har möjlighet att få uppleva det vackra!
Mysigt för er att kunna träffas, du och Cissi. Barnbarn har ni ju båda två så det blir väl en del sådant snack ;-)

Vi får ta oss en tur till bäverån i skymningen för i gryningen lär jag inte få upp sonen - om han inte suttit uppe hela natten förstås ...

Kram kram <3

2017-04-27 @ 12:31:15
URL: http://vardagsnjutning.blogspot.se
Paula

Hej, så mycket historiska romaner som jag slukar så bara älskar jag att få titta in i gamla slott och herrgårdar men även gamla arbetarekvarter, Söder i Stockholm o många andra ställen.De andas en annan tid, en svunnen tid som vi inte ska längta tillbaka till för visst har det mesta blivit bättre. Ändå känns det som om livet då var enklare. Man visste vart man skulle och vad som krävdes. Rejälare på nåt vis. Ju äldre jag blir ju mer blir livet ett mysterium. Ha en riktigt skön Valborgshelg, kram från pörtet

2017-04-28 @ 00:18:32
URL: http://paulaz.se


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Mias Mix

En mix av livets fröjder helt enkelt.

RSS 2.0