Livsviktiga minutrar

Vet ni hur brådskande det är om någon får ett hjärtstopp?! Inom en minut bör man påbörja HLR, kompressioner med andra ord. Blåsningarna kan man hoppa över om det är en vilt främmande människa och man inte vet vilka sjukdomar den bär på, men kompressionerna är livsviktiga. 5-6 cm ska bröstkorgen tryckas ner på en vuxen person i takten 100-120 st per minut. Sjung Pippi Långstrump och håll den takten så blir det bra!
 
En andningsmask i en liten nyckelring kan man ha i handväskan, handsfacket, fickan, ja överallt. Då kan man alltid blåsa utan att behöva oroa sig för blod, kräkningar, sjukdomar.
 
Allra viktigast är att man kan ge en stöt med hjärtstartare/defibrillator inom 3 minuter. Då har den sjuke 70% chans att överleva. Sedan misnkar överlevnadschansen med 10% för varje minut som går.
3  minuter är inte lång tid... Först ska man fundera på var närmaste hjärtstartare finns, sedan springa och hämta den, springa tillbaka och så till sist klä av och sätta på elektroderna. Ni förstår att det är bråttom!
 
Kan ge er ett råd att ladda ner appen "Rädda Hjärtat" som är ett samarbete mellan Svenska rådet för HLR och Hjärt- och Lungfonden. Där kan man både se var hjärtstartare finns samt få hjälp med HLR.
Och en gång per år rekommenderar Svenska rådet för HLR att man uppdaterar sina kunskaper i HLR. När gick just du senast?
 
Brådskande är det som gäller hos
 
1 Monica o Jacob:

skriven

Det är ju inte dumt att kunna, har ingen aning var hjärtstartarna finns i Österåker vore kanske idé att kolla
Ha en bra dag;-)

2 Anitas Malta:

skriven

Ett livsviktigt och tänkvärt inlägg Mia.

3 Violen på Brandholmen:

skriven

Bra inlägg! Angeläget att sprida kunskap om hur brådskande det ät att handla vid hjärtstopp!
Ha det bra!

4 Bp:

skriven

Bra Mia! Intressant och livsräddande läsning om man säger så!
På jobbet har vi en sådan maskin och alla anställda har gått kurs för två år sedan. Men var dessa defibrillatorerna finns i Täby har jag ingen aning om. Oooops!

5 Benita:

skriven

Riktigt bra inlägg och livsviktigt.

6 Eva Trillian:

skriven

HLR är något man vill kunna en aldrig behöva använd!
Vi fick lära oss att "pumpa" till låten "staying alive"! Passande ;)

7 Freja:

skriven

Viktig brådska!

8 Paula i pörtet:

skriven

Oj så många gånger man på teve sett hur dom gör. Frågan är om man skulle klara det själv. Hörde någon säga att man får ta i ordentligt vid hjärtmassagen, många bryter revbenen på kuppen men det är det ju värt om man får livet åter! Fin tolkning!

9 Bara anna:

skriven

Så, nu har jag läst detta för min man, viktig information. Och så trött man blir i armarna av att hålla på och trycka!
Kul att hitta in till dig!

10 cissi:

skriven

Har vi tur kommer vi få gå en kurs och lära oss använda hjärtstartare i vår....ska faktiskt bli väldigt spännande!!

11 llh:

skriven

Vilket bra angeläget inlägg. Har för mig att åtminstone en del tågbolag har hjärtstartare som standard på alla sina tåg. Du påminner mig att jag ska kolla upp det och i vilken vagn de finns.

12 Lottisen:

skriven

Jättebra och livsviktigt inlägg!

Kommentera här: